Fjärde graviditeten

Nytt från Folkhälsomyndigheten: Gravida bör vara särskilt försiktiga

Nu har Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina rekommendationer för gravida gällande coronaviruset och ändrat till att gravida bör vara särskilt försiktiga, speciellt mot slutet av graviditeten när det närmar sig förlossningen. Nu står gravida faktiskt med under informationen till riskgrupper.

Folkhälsomyndigheten står fast vid att graviditet i sig inte innebär någon utökad risk vad det gäller förloppet av Covid-19, men deras nya uppmaning till gravida är att man ska vidta särskilda försiktighetsåtergärder för att undvika att bli smittad om man:

– Närmar sig förlossningen eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och kan innebära risker för den gravida kvinnan.
– Om man är gravid och har en riskfaktor som t. ex. högt blodtryck, diabetes och fetma, vilket kan öka risken att bli allvarligt sjuk.

Jag tycker det var på tiden faktiskt. Det är ju trots allt några gravida som drabbats hårt av corona, en dog till och med: Gravid kvinna avled

Frågan nu är bara vad särskild försiktighet innebär? Och hur lång tid innan förlossningen ska man vara extra isolerad?

Fotograf: https://www.wanderings.se

6 Comments

 • S

  Man har hela tiden hittat fliken gravid under riskgrupper på folkhälsomyndighetens hemsida med info att man ska vidta samma försiktighetsåtgärder som mot andra smittsamma sjukdomar under graviditet, vill även minnas att det stått om luftvägssjukdomar i sen graviditet kan bli påfrestande. Jag har varit inne regelbundet på hemsidan och kollat av. Står nu fortfarande att enbart grav inte utgör någon riskfaktor. Inga större förändringar i folkhälsomyndighetens text men det kablas ut som en total nyhet. Tillägget rör främst de med andra riskfaktorer i kombination med grav.

   • S

    I artikeln du länkade om gravid kvinna som avled hade de en faktaruta från folkhälsomyndigheten som varit konstant sedan i 25/3 om jag inte minns fel. Klipper in stycket nedan och markerar det jag menar inte är en nyhet utan har varit tydligt sedan förra uppdateringen i mars. Lunginflammation/luftvägsinfektion tolkar jag i sammanhanget som samma sak i denna kontexten.

    ”Det finns få studier på gravida med covid-19 och det finns för närvarande begränsad information.

    Det finns hittills inte något som tyder på att graviditet innebär en särskild riskfaktor, trots att andra sjukdomar orsakade av coronavirus (t.ex. SARS och MERS) har inneburit en högre risk för gravida.

    >Däremot kan risken för att bli allvarligt sjuk i samband med en lunginflammation generellt vara något högre för gravida, särskilt i slutet av graviditeten.<

    Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att gravida kvinnor vidtar försiktighetsåtgärder mot smitta.

    Källa: Folkhälsomyndigheten”

    • Emma

     Ja precis, den har varit konstant. Det har du helt rätt i, men idag uppdaterade dom alltså denna texten till den som jag skrev i inlägget så nu är ju läget lite annorlunda, åtminstone för en del gravida och för alla som är i slutet av graviditeten.

 • Johanna

  Jag går och funderar på om man vågar att planerat bli gravid nu under coronapandemin, 2020-2021? Jag vill ha ett syskon till min dotter som fyller 3år och jag vill egentligen inte vänta med att bli gravid ett år till ? skulle du våga det?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.