Frågor & Svar

Vågar man bli gravid under corona-pandemin?

Detta blir kanske den svåraste frågan hittills att försöka svara på… Jag fick en fråga från en läsare som är på G att försöka på ett syskon och undrar hur vi skulle gjort, ifall vi hade vågat bli gravida nu under coronapandemin. Här kommer frågan:

Jag går och funderar på om man vågar att planerat bli gravid nu under coronapandemin, 2020-2021? Jag vill ha ett syskon till min dotter som fyller 3år och jag vill egentligen inte vänta med att bli gravid ett år till skulle du våga det?

Svar: Jag och Victor har pratat igenom hur vi tror att vi skulle gjort, men det är så svårt, särskilt när man bär på en jättestor bebislängtan och dessutom redan gått och väntat på att få börja försöka på ett syskon. Jag och Victor hade egentligen planerat att starta bebisverkstan i april detta året. Ja, ända tills Victor överraskade mig, en dag i november, med att han ville att jag skulle kasta p-pillerna direkt 🙂 Så det var kanske ren tur att vi bli gravida innan corona-pandemin slog till för annars hade vi kanske skjutit på bebisverkstan. Det hade jag tyckt var jättejobbigt…

Vårt svar är att vi tror att vi hade avvaktat till efter sommarn med att försöka bli gravida. Det som gör oss osäkra är att vi tänker att man faktiskt inte vet så mycket om gravida som drabbas av corona under första trimestern. Första fallet av corona i Wuhan var ju i november så nygravida som drabbades har beräknad födsel först i augusti. Förmodligen kommer kunskapen om gravida i första trimestern vara låg även då, men om man väntar till efter sommarn så hinner man ju se vad som händer med corona i Sverige och kanske blir det lättare att göra en riskbedömning? Det kanske till och med är så att man hinner få corona och blir immun och därmed inte har något att oroa sig för…

Det är en supersvår fråga och det kanske inte ens finns nån risk med att drabbas av corona under första trimestern. Samtidigt så är bebisen kanske allra känsligast då eftersom hjärnan och alla organ utvecklas just då. Det skulle också kunna innebära en ökad risk för missfall om man blir svårt sjuk i corona under första trimestern, men det är ju inget vi vet just nu.

Hur tänker ni andra som planerar bebisverksta eller redan är gravida? Väntar ni med att försöka få syskon? Och ni som redan är gravida, hade ni väntat om ni visste hur hårt corona skulle slå till i världen?

Fotograf: https://www.wanderings.se

31 Comments

  • S

   Jag hade nog valt att vänta just för att även ledigheten kanske blir mer påfrestande nu i dessa tider, framförallt när man har barn sedan innan. Jag räknar exempelvis inte med att det är någon öppen förskola som man kan gå till eller liknande eller gå ut och fika med kompisar som vanligt. Man blir mer isolerad i dessa tider och det är ju lite trist när man är ledig.

 • Lisa

  Har tänkt försöka bli gravid i sommar eller höst. Jag tänker inte så mycket på Corona som sjukdom (angående graviditet), det är bara ytterligare en grej att oroa sig för som gravid- det finns ju tusen saker som kan hända och drabba en! Då funderar jag mer på hur samhället kommer förändrad framöver och hur det kommer påverka vår familj/våra barn. Tänker också att är man över 30 ska man inte skjuta upp att göra barn på framtiden, det kanske inte alls fungerar som man vill ?

  • Emma

   Det är sant, den aspekten med ålder tänkte jag inte ens på. Och det är ju helt riktigt, det finns tusen saker som kan drabba en. Hua! Ja, det kan nog vara bra att tänka igenom ens egna situation om coronakrisen håller i sig så att man inte får en tuff ekonomisk situation när man är gravid eller har en nyfödd. Det måste vara svinjobbigt!

 • Johanna

  Tycker det är galenskap att aktivt bli gravid nu och belasta sjukvården. Sen också att infektioner ökar risk för autism mm hos barn (ingen katastrof, autistiska människor är också fantastiska såklart) och alla andra risker man ännu inte känner till. Risken att föda ensam mm tror jag lckså ökar förlossningsdepressioner. Tycker med andra ord det är oansvarig att aktivt bli gravid nu.

  MEN då har jag redan två barn. Barn har varit min största dröm. Hur jag hade känt om detta var innan mitt första barn, det kan jag inte svara på (även om jag tror jag skjutit på det.. och samtidigt sörjt det).

  Man har ändå ett ansvar också vilken värld man sätter barnen till. Vågar vi ens en trea i framtiden efter denna pandemi, med klimathot och allt..? Jag vet inte.

  All lycka till er och hoppas ingen blir ledsen av mitt hårda svar. Det är ju min personliga åsikt. Folk gör som de vill.

  • Emma

   Jag vet såklart inte, men jag tror att corona kommer ha lugnat sig nästa år så om man blir gravid nu så kanske man inte behöver oroa sig för att behöva föda ensam. Och om Folkhälsomyndigheten har rätt så belastar man inte heller vården förrän i slutet av graviditeten eftersom det först är då man riskerar att bli sjukare än vanligt (om man inte är överviktig eller har tex högt blodtryck/diabetes). Men det är helt klart en svår fråga med många aspekter att tänka igenom…

   Det är bra att få lite olika perspektiv i frågan även om vissa är jätte-NEJ 🙂 Förstår att du inte menar någon illa 🙂

  • S

   Vad finns det för evidens att infektioner orsakar autism? Aldrig hört om det innan däremot sambandet vaccin autism som visade sig helt felaktigt och forskaren som gick ut med det har erkänt att han fabricerat evidensen för det.

  • S

   Tack Johanna för länken! Känns rätt skönt att jag inte var medveten om det tidigare för det hade nog ökat min oro. Men det är ju såklart alltid bra att vara medveten om risker med infektioner.

  • Nina

   Ocj jag tycker att det är oansvarigt att tänka på en eventuell trea! Med den situation vi har med överbefolkning och klimatförändrignar. Jag är själv i sitsen att jag tänkt försöka bli gravid med nummer två typ nu, och det är jobbigt att behöva vänta ännu längre, veta att ens barn blir utan syskon ett år längre osv. Jag håller med om att man ska undvika att belasta vården men i slutändan är det ett val som baseras på så många saker, som ålder, ekonomi och och annat. Att kalla någon oansvarig är ett starkt ord.

 • Maria

  Har inte lyxen att kunna tänka så. Vi har gått genom 11 försök med IVF och det tog oss 5 år. Nu är vi v26. Såklart mitt under Corona… vad är oddsen…
  Kram Maria

  • Emma

   Men gud grattis! Typiskt att det var just nu på ett sätt men ändå grattis!!!! Det är ju helt fantastiskt ändå ❤️ Hur mår du och hur känner du? Är du orolig? Jag tänker ändå att det är bra att du redan är i vecka 26 och att vi antagligen kommer föda i en ganska bra tid på året oavsett vilket virus som härjar. Lycka till!! ❤️

 • Nina D

  Nu är vi färdiga med barn här men hade vi tänkt en till hade jag kört. Tänker att vad vet vi händer om något år, andra sjukdomar som kommer, andra kriser etc. Vem vet kanske händer saker om ett år som gör att man inte kan bli gravid. Så jag hade försökt nu om jag hade haft en önskan om barn.

 • Johanna

  TACK emma ?? för att du lyfte min fråga. Jag vet inte om jag blev klokare men nu har jag iallafall fler aspekter att fundera på.
  Och tack för världens bästa blogg ????

  • Emma

   Men så fin du är ❤️??? Gud så glad jag blir!!! Tack fina du ❤️?? Hoppas att allt går bra när det blir dags, vore superkul att få veta när du blir preggo igen ?

 • Malin

  Spännande tankar att läsa! Alla tycker vi som sagt olika! Jag tycker dock inte att man ska behöva vänta med att bli gravid. När man är i processen och försöker, så vill man ju inget annat än att bli gravid. Covid-19 påverkar många negativt så det räcker. Det ska inte behöva styra alla val man tar i livet. Att man som gravid belastar vården är, enligt mig, hårt att säga. Ni som kämpar/försöker och vill bli gravida ska inte behöva känna en börda i att bli gravid. Det finns hjälp. Samtidigt förstår jag att vården har det väldigt tufft just nu. Stor eloge till alla! Jag är själv gravid med bf i augusti. Ingen rolig tid att vara gravid i just nu, men om vi fortf hade försökt tror jag inte att det skulle stoppa oss i vårt försök ändå. Tacksamheten att bära på ett barn bär större än denna epidemi i slutändan. Alla kan inte ”planera” ett barn.. 🙂

  • Emma

   Så klokt och fint skrivet! Jag tycker inte heller att man ska känna dåligt samvete över att eventuellt belasta vården när man är gravid under coronapandemin. Jag vet hur ont det kan göra att längta efter att bli gravid även om jag aldrig varit med om den resan som många ofrivilligt barnlösa går igenom. Fint skrivet! ♥

 • R

  Vi skulle också satt igång i april, skulle kanske (om det fick på det försöket) varit gravid nu. Men vi väntar. Dels för att det inte känns bra för mig att ha ännu en orosmoment som gravid, och dels för att vi tror på att det kommer att lugna sig till våren nästa år när då barnet föds istället, så att vården kan vara någorlunda ”tillbaka på spåret” igen.
  Jag är över 30, så jag tänker inte vänta ett helt år. Inte säkert att man blir med barn med en gång heller, så jag väntar ca 4-5 månader längre än planerat, sen får vi försöka roll with the punches; finns många som får barn nu och det går superbra, om än inte i optimala förhållanden, men det ”går”. Så vi hoppas på bättre tiden i slutet av sommaren/början av hösten!

  • T

   Jag tänker precis som du. Har längtat hela mitt vuxna liv efter barn (är 32 nu), men väntat pga lång utbildning och en sambo som inte varit redo förrän nu. Vi skulle ha börjat försöka nu i maj, men jag vågar inte när så lite är känt om ev risker i tidig graviditet. Jag tänker också på min sambo, som i nuläget inte skulle få vara med på barnmorskebesök, ultraljud etc. Så tråkigt att bli berövad den lilla inkludering en blivande pappa kan få under graviditeten. Jag är så frustrerad och ledsen och har svårt att acceptera situationen. Hoppas verkligen att läget blir bättre efter sommaren.

   • Emma

    Stackars! Det förstår jag verkligen ? Men jag tror definitivt att läget kommer vara bättre efter sommarn och då får ni ju chans på en sommarbebis ? Jag hade också tyckt att det var pest att vara i din situation just nu men håller tummarna för att det här är över snart ❤️

 • Frida

  Hej!
  Hittade hit när jag googlade på ”våga försöka bli gravid under Corona”. Var nyfiken på hur andra resonerar. Vi hade tänkt försöka få ett syskon till vår dotter under våren/sommaren och jag vill så gärna men är samtidigt så rädd. Drabbades av Corona i mitten av mars och var sjuk i sammanlagt nästan tre månader. En fruktansvärd tid med andningssvårigheter som jag knappt trodde jag skulle överleva och extrem hjärtklappnig/hög puls. Är 33 år, fullt frisk och tränar fem-sex gånger i veckan. Tänkte många gånger under min sjukdomsperiod att herregud hur skulle jag klarat detta om jag samtidigt var gravid?! Skulle hjärtat ens orka pumpa runt blodet? I och med att man inte vet någon om immunitet (jag har t ex inte utvecklat antikroppar trots påvisad infektion) är jag orolig att smittas igen. Vill inte skrämma någon som redan är gravid, utan mest uppmana att ta det på allvar. Vet många relativt unga som blivit väldigt sjuka av detta virus.
  Kram Frida

  • Emma

   Men fy stackarn! Skrämmande! Jag är lite extra orolig nu i slutet av graviditeten alltså fy, vill inte ens tänka på vad som händer om vi får corona nu! Om jag inte redan hade varit gravid så hade jag nog satsat på en graviditet nästa vår istället för just nu… Lycka till när det väl blir dags för syskonverksta för er oavsett när det blir ❤️

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.