Frågor & Svar

Isadoras dygnsrytm och mattider

Jag fick en fråga om Isadoras dygnsrytm och mattider som jag ska svara på i det här inlägget 🙂

8.30 – 9.00 Isadora vaknar och är hungrig. Jag passar på att byta blöja även om hon inte har bajsat för att hon ska kunna somna om i vagnen när jag lämnar Lucas på dagis. Hon somnar alltid 🙂

12.00 – 13.00 Isadora vaknar och är hungrig, om hon inte har vaknat klockan 13 så väcker jag henne.

13.30 – 14.00 Isadora somnar om igen om hon har fått ny blöja och är mätt och belåten.

18.00 Isadora vaknar och är hungrig.

18.00 – 21.00 Isadora sover, men vaknar lätt och är vaken bitvis. Jag brukar amma tätare från kl 18 -01.

21.00 – 00.00 Under den här tiden har Isadora sin vakenperiod. Hon vill gärna få lite mer närhet och vi märker att hon söker kontakt. Hon studerar våra ansikten och gör ljud med sin rösy. Hon kan oftast inte somna på egen hand men vill inte somna i min famn, att bli gungad i babysittern är oftast det bästa. Ibland är det lite svårt att förstå vad hon vill så jag ammar ganska ofta för att vara säker på att hon inte är hungrig.

00.00 – 01.00 Jag och Isadora lägger oss. Jag ammar och när hon släpper så brukar hon blinka långsamt för att hon är så trött. Hon somnar aldrig vid bröstet.

01.00 – 09.00 Jag har inte så bra koll på natten. Jag brukar inte räkna amningarna eller titta på klockan, men jag tror att jag brukar amma 2-3 gånger per natt. Jag har några gånger satt alarm på natten för att väcka Isadora, så jag vet att Isadora kan sova 5 timmar i streck på första passet på natten, andra delen av natten brukar hon vakna mer. Undra om det beror på att det blir ljust i rummet? Vi har nämligen ingen mörkläggningsgardin i det rummet som jag och Isadora sover. Isadora sover inte med napp på natten. Hon vill oftast bara ha snutten då.

  
Hur är era bebisars mat- och sovrutiner? Upplever ni att det är ungefär samma varje dag? Jag tror inte att Lucas hade en så här exakt rutin som Isadora har. Jag skulle liksom kunna planera olika saker utifrån hennes sovtider, så exakta är dom!

19 Comments

  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker hon har haft den här rutinen sen hon föddes faktiskt. Det har nog bara varit två nätter som hon sovit dåligt och den ena var hennes första natt när hon inte fick ut nån råmjölk och den andra gången var när min mjölk var på väg att sina. Lucas hade inte alls en så här tydlig dygnsrytm, Isadora är mer som en klocka haha 🙂

 • Johanna

  Haha jag tänkt också ”oj vad mycket hon sover!” Här är det betydligt mer underhållning av min sexveckorsbebis. Hon har sin nattsömn ungefär 21-08 och däremellan vaknar hon ungefär tre gånger. Vid 05.30-06-tiden har hon börjat tycka det är morgon (det är väldigt ljust i rummet då!) men somnar ofta sedan om en stund. Jag har inte alls lika bra koll på dagen mer än att hon på morgonen har en vakenperiod men sedan alltid sover lite längre stund (två-tre timmar max), liksom mitt på dagen. Runt 18-21 har hon ofta en gnällig period. Ammar gör hon varannan-var tredje timme ungefär, men på sena kvällen kan det gå fyra timmar.

  • Emma - På Smällen!

   Vad olika det kan vara 🙂 Lucas sov inte alls lika mycket som Isadora. Jag funderar mycket på om det är för att dom är olika eller om det är för att jag är annorlunda som mamma. Men jag tror mer på att Lucas och Isadora är olika. 🙂

 • Ida

  Min lilla prinsessa sover mest hela tiden, hon blir 6 veckor på lördag… Till min stora lycka och förvåning så sover hon även igenom nätterna, hon äter kanske vid 20-20:30 och vaknar inte förän tidigast 05:00 och vill ha mat!!!? Jag njuter och är tacksam för varje natt som går och hoppas att detta är en trend som fortgår då hennes ena syster än idag inte sover en hel natt och hon är 3 år☺️
  Så kul att följa din blogg!!

 • Anneli

  Min dotter på tre månader sover 22.00/23.00-07.00/08.00. Gnyr till någon gång vid 05.00 för att ligga vid bröstet i 10-15 min. Under dagtid har hon ännu inte hittat några rutiner. Har vakenperioder på 2-4 timmar, och sover oftast bara 5-30 min däremellan. Lite längre när hon ligger i famnen eller om jag lägger mig bredvid henne. Mat vill hon ha ca varannan timme, oftare under varma dagar.

  Kul inlägg☺️

 • Mikaela

  Lilla skruttan här hemma brukar skruva på sig lite i sömnen vid 5.30 på morgonen så då brukar jag amma henne o då blir hon lugn o sover vidare. Nästa matpass är vid 9-tiden och därefter sova till 12. Vid 12 återigen äta och sova till 15-tiden. Därefter börjar vakenperioden och håller i till 20.30-tiden med amning vid 15.00, 17.30 och 20.30. Vid den sista amningen somnar hon och sover till 2.00-3.30 (det varierar lite) och vill ha lite mat igen o sover vidare till 5.30. Så min lilla tjej sover väldigt mycket också. Barn är verkligen så olika när det kommer till sömnen även om båda mina barn har sovit väldigt mycket.

 • Sabina

  Vår dotter är 3 har sen hon föddes haft fasta tider! Mat 6, 9, 12,15, 18 och sen 21 på kvällen! Sov hela natten dvs 22-6 från 8veckor! I början med tre villor på dagen och sen 2 och nu en gång 12:30- max 14! Har alltid kunnat ställa klockan och planerat att utifrån henne 🙂 Hoppas nr 2 blir lika! Kommer senast 28/6 🙂

 • Linn

  Min 4 veckors son somnar för natten runt 19:30. Äter mellan 2-3 gånger på natten och vaknar mellan 5-6. På dagarna sover han väldigt olika, vissa dagar sover han nästan hela dagen och andra dagar är han vaken mycket. Så han lägger sig och vaknar ungefär som våran 3 åriga dotter.
  När vaknar eran Lukas på morgonen, hinner du få någon sömn om du och Isadora är uppe till 01? Eller han kanske inte är lika morgonpigg som mina barn?

  • Emma - På Smällen!

   Lucas har vaknar kring 6-7 just nu. Han brukade sova till 8 förut men nu vaknar han tidigare. Jag brukar försöka få honom att sova och om han inte somnar så ligger han och spelar ipad en stund eller leker lite själv tills jag går upp 7.30. Det funkar än så länge 🙂 Jag försöker att inte räkna hur många timmar jag sover för då känns det mer värre om jag skulle sovit väldigt dåligt en natt 😛

 • Veronica

  Vad olika barn är! För mig är det helt främmande med bebisar som sover så mycket. Båda mina killar ammade ungefär varannan timme om natten när de var så små och så böt vi 2-3 bajsblöjor dessutom. Nu är dom 3 år respektive 15 månader och sover oftast hela natten ?

  • carolina

   Min lilla 6 månaders äter varannan timme dygnet runt och har gjort det sen hon föddes och vägrar sova mer än 30 cm ifrån mig, dag som natt. Fattar inte hur hon känner att jag är längre bort, haha.

 • Nina B

  Av ren nyfikenhet (som du inte behöver svara på) varför väcker du eventuellt henne? Tycker hon verkar gå upp i vikt bra och mår prima. Kram

 • Sofi

  Morgonen börjar någon gång 7-8:30 för både lillebror 2 månader och storebror 2 år, vakentid 1 h sen sovs det av och till med matpauser fram till allt mellan 14-17, framåt kvällen blir sovpassen kortare och vakentiden längre för att sen komma till ro för natten mellan 20-22. Nattamat blir det en gång mellan 03-05 och sen äter han varannan/var tredje timme tills det blir morgon. Han började också tidigt med dygnsrytm och var tydligt redo för sängen på kvällen 20-22 redan som nyfödd. På natten har det gått upp till 9 h mellan kvällsmål och nattmål vilket är guld värt. Dagarna blir nämligen en hel del bärande i sele då han är lite orolig men ändå trött hela förmiddagarna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.