Män gör inga kvinnosysslor här

Jacke och jag har pratat en hel del om män vs. kvinnor här i Brasilien och jag inser att skillnaderna är mycket större än vad jag trodde. Jag är uppenbart bortskämd med en väldigt ”nytänkande” brasilianare för vi lever väldigt jämlikt, nästan lika jämlikt som ett ”nytänkande” svenskt par. Jag och Jair delar på alla arbetsuppgifter, vi delar sällan lika, men det gör inget för det blir lika i slutändan. Ett exempel är att Jair gillar mer att laga mat och jag gillar mer att städa och därför lagar Jair jämt mat och jag städar – oftast samtidigt. Jag försöker alltid göra ”nytta” under tiden som han gör ”nytta”. Det är roligare att vara klara samtidigt än att spara på uppgifterna till senare när den andra ligger och slappar på soffan.

Här i Brasilien är det dock väldigt ovanligt att en man beblandar sig med det som anses vara ”kvinnosyssla”. Idag sa jag till Jair att han MÅSTE tvätta för att imorgonkväll ska jag packa väskan för att åka till Jairs mormor och då måste allt vara rent. Vi kommer antagligen inte ha någon tvättmaskin på det nya stället som vi ska till på måndag och därför måste vi prioritera tvätten idag. När jag sa detta så brast Jacke ut i gapskratt! Hon tyckte det var extremt komiskt att jag, som är kvinna, sa till min man att han måste tvätta och att han instämde. Det är nämligen helt tvärtom i Brasilien! Jag har nog inte förstått hur konstigt folk tycker att det är att Jair tvättar och jag viker (hälften var) och jag försvarade mig direkt med att jag kommer packa alla väskor så han måste också göra något.

Jacke tycker att det är helt rätt att vi delar på arbetsuppgifterna men hon tyckte det var komiskt att se. Hon sa att hon aldrig sätt en pappa som tar hand om sina barn som Jair gör. Jair duschar dom, borstar och sätter upp håret, lagar mat och lägger dom för att sova. Jag gör också vissa av dom här sakerna vissa dagar, men eftersom jag jobbar om dagarna och Jair är pappaledig så gör jag inte allt detta varje dag. Jacke sa att jag är som en brasiliansk man fast med några kvinnosysslor. Jag tar nämligen hand om bilen, räkningarna och jobbar och det är typiskt manligt, men sen tar jag även hand om barnen, viker tvätt, diskar och städar. Jair jobbar mycket tvättar, lagar mat, dammsuger och nattar barn. Jag gillar hur vi lever och trivs med det även om jag har haft det tungt i vissa perioder. Men jag har också haft mina downs och då har Jair gjort merparten av jobbet.

Nu när jag har hört vad Jackes upplevelse är av fördelningen mellan män och kvinnor så kan jag inte låta bli att tänka att jag måste haft väldigt tur med mitt val av man. Jair har gjort dom ”kvinnliga” sysslorna från början och aldrig ansett att det varit något konstigt med det. Och för mig har det alltid varit självklart att mannen ska göra lika mycket hemma som kvinnan så vårt förhållande hade förmodligen spruckit om vi inte var lika på den fronten.

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Daniéla

  Jag kan konstatera att jag inte haft samma tur, när det kommer till min brasilanare. Han gör absolut ingen ”kvinnosyssla” och jag gör 99% av allt i hemmet. Vilket gör mig helt galen så många gånger. Vet dock att han är mycket bättre än många andra brasilianska män men det är långt i från jämställt i vårt hem. Vet att han är uppvuxen med att kvinnor gör allt, i hans hem har de haft hemhjälp hela hans uppväxt så inte konstigt att han aldrig lärt sig att göra nåt. Sakta sakta börjar han ta mer ansvar men vi har en lång väg att gå.
  Du ska vara jäkligt glad att Jari har det tänk han har

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Stackarn!! Det låter verkligen jättejobbigt! Jag förstår att du blir irriterad! Vad bra att han ändå, sakta men säkert, börjar anpassa sig. Det är helt snett att kvinnor ska göra allt men män inte behöver göra nåt! Jag fattar inte riktigt hur männen tänker ibland även om jag förstår att dom är vana vid att inte göra något hemifrån.

   Ja, det är jag verkligen!

   Svara
 2. Diana

  Ja seder och kulturer är ju olika överallt, så jag förstår deras chock.
  Men vilken tur att du vann en av de frispråkiga grabbarna. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja det är det, men jag har ändå varit här såpass mycket att jag trodde att jag förstod kulturen, men uppenbarligen är vårt liv konstigare för dom än vad jag trodde. Ja, det var verkligen tur!

   Svara
 3. a

  Jag har precis blivit medlem i en mammor2017 grupp på face och där skrev en mamma om allt hon får göra i hemmet med hennes man inte gör något. Det var så himla många som hade liknande erfarenheter och merparten av dessa namn var svenska. Jag är själv utländsk men har självklart fördomar. Jag blev lite förvånad att så många svenska män som fanns med i mammornas berättelser inte gör så mkt hemma. en som berättade att hennes sambo sover till 11-12 varje dg då han är arbetslös men att hon inte får någon sovmorgon alls.

  Vi har också bra uppdelning hemma. Eftersom jag är hemma med barnen just nu så är det jag som mest vardagsstädar plus att jag gillar att alltid ha det städat medan han tycker inte det är så viktigt att sängen är bäddad. Jag lagar mat flera ggr i veckan och sköter för det mesta tvätten. Men min man handlar alltid mat, lagar mat 2-3 ggr i veckan, går med på fritidsaktiviteter, tvättar ibland (men hatar att vika kläder) och storstädar. Han lämnar på dagis och hjälper till på nätterna även om jag ammar går han upp och tar över om lillen inte vill somna. Alla får göra det dem är bra på samtidigt tycker jag inte det ska finnas regler att även om man tex ammar ska inte mannen behöva gå upp något på nätterna och hjälpa till.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ojjj! Jag upplever det som att många svenskar tycker att jag och Jair inte är tillräckligt jämställda så jag fick uppfattningen om att vi svenskar kommit längre i vårt jämställdhetstänk. Men nu när du säger det så minns jag direkt mitt ex som var svensk men som lät mig göra allt själv. Och nu kom jag även på flera andra par som har det likadant…

   Vilken bra uppdelning ni har och jag håller med. Jag tycker också att pappan ska hjälpa till på natten om det behövs, men jag tänker att allt är med rimlighet. Mina barn har oftast varit lätta på natten så jag har inte behövt Jairs hjälp på natten och då är det bättre att han sover bra så att han orkar jobba bra 🙂 Men dom gångerna som jag varit trött så tycker jag också att det är rätt att pappan hjälper till. Skönt att din man hjälper till på natten, det är inte självklart för alla män.

   Svara
 4. Frugan E

  Tror det förekommer mer eller mindre i alla kulturer. Minns själv att vi hade så hemma. Mamma jobbade mer än 12 timmar om dagen oftast 7 dagar i veckan men skulle ändå serva sin man som jobbade 9-5 och var ledig på helgerna. Det var inte särskilt längesedan heller.

  Skönt att du fått tag i en man som delar på jobbet. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Stackars mamma! Ja, jag känner verkligen det! Att ta hand om hem och barn kan vara lika arbetsamt (eller mer) som det är att jobba så därför brukar jag säga till Jair att vi gör allt jobb i hemmet samtidigt och om en blir klar först så hjälper den personen den andra så att vi får mer tid tillsammans istället för att en jobbar och sliter medan en sitter på soffan.

   Svara
 5. Lotta

  Du verkar dock ta väldigt stort ansvar för att tänka och rodda kring er familj, planering, säga till och se vad som ska göras. Läste nått inlägg där jag tänkte att Det ansvar du hade för ekonomin var 100% din börda…. familjens ”projektledare” och det är ju också ett stort o hårt arbete som kostar på. Jag tycker du verkar fantastisk som orkar med kulturkrocken och ha tålamod med folks tyckande, jag själv hade blivit så provocerad och exploderat av ilska och irritation tror jag. Du e grym – låt dom inspireras av er

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, det stämmer! Och familjens projektledare är verkligen en perfekt beskrivning på min roll i familjen. Vad skönt det kändes att du ser och kommenterar detta 🙂 Ja, ibland så blir jag väldigt väldigt frustrerad och känner mig både missuppfattad och illa behandlad pga kulturen här. Du har helt rätt, bättre att låta dom inspireras 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här