Vanligt att köra bil rattfull

I Brasilien är det nolltolerans mot att köra bil alkoholpåverkad. Straffskalan varierar från böter till 1-3 års fängelse, men trots detta så är det vanligt att köra bil efter att ha druckit några öl. Många tar bilen till festen/klubben, dricker i några timmar och sen köra bilen hem igen. När jag var här första gången, för 9 år sen, åkte jag många gånger med kompisar som hade druckit alkohol. Dom flesta hade hemska historier att berätta om bilolyckor som dom själva eller någon närstående hade varit med om, men ändå slutade dom inte att köra rattfulla.

Jag borde förstås aldrig åkt bil med någon som har druckit, men ändå gjorde jag det, inte så smart. Idag är jag mycket mer rädd om mitt liv och har lovat mig själv att aldrig sätta mig i en bil med någon som har druckit. Det är inte alltid lätt att gå emot strömmen och säga nej när alla kompisar sätter sig i en bil trots att föraren har druckit, men idag är jag såpass stark i mig själv att jag vågar säga ifrån och jag skiter i vad folk tycker om mig. Jag har två små barn och kommer aldrig nånsin utsätta mig för något onödigt och riskabelt som att åka med en person som druckit.

Detta är en av anledningarna till att jag varken vill köra bil eller åka bil här på kvällarna. Jag vill inte ens promenera på trottoaren för det är så vanligt med olyckor här. Varje dag visar nyheterna människor som dött i olika olyckor. Majoriteten är motorcyklister, men bilolyckor är också vanligt. Det är sällan som man ser något om bussolyckor så även om bussarna inte har bälten så föredrar jag faktiskt att åka buss när jag ska nånstans.

Jag tycker det verkar som att Brasilien är dåliga på att följa upp sina lagar. Dom lagstiftar och lagstiftar, men det hjälper ju inte om lagarna inte följs. Barnaga är olagligt, men det finns ingenstans som man kan anmäla barnaga. Polisen tar det inte på allvar och det finns ingen myndighet som ingriper. Samma sak med lagen om bilbarnstolar och nolltolerans i trafiken – det följs inte upp som det borde och därför vågar folk ”chansa”…

Har ni åkt med någon som varit berusad någon gång? Tycker ni att det är okej att dricka ett glas vin eller en till två öl och sedan köra bil?

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Sandra

  Nej jag tror inte jag åkt med någon som varit berusad. Eller jo, jag åkte med en person som hade festat på natten och som hämtade upp mig dagen efter mitt på dagen. Dumt gjort och jag har lovat mig själv att aldrig göra om det. Till mitt försvar visste jag inte om det förrän vi åkt en bit.
  Nej, det är absolut inte okej.
  Jag förlorade en vän för några år sedan när hon satte sig i en bil med nån som hade druckit. Bilen krockade med ett träd och åkte av vägen och ner i en sjö. Alla i bilen dog. Jag har tänkt på det nästan varje dag sen dess, hur onödig olyckan var och att om de inte hade tagit bilen hade alla levt idag. Det är så surrealistiskt och sjukt och går på en sekund när det väl händer.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Var personen fortfarande påverkad när hen hämtade dig? Jag kör aldrig bil när jag druckit dagen innan, efter 24 timmar kanske jag kör men då är jag hundra procent säker på att allt har gått ur systemet och att jag är pigg och alert 🙂 Tycker inte heller att det är okej.

   Usch vad hemskt, beklagar verkligen 🙁

   Svara
 2. Karolina

  Tror inte jag åkt bil när någon full kört. Däremot fick jag i efterhand veta att en person som skjutsat mig inte ens hade körkort. Satte mig aldrig i en bil med den personen igen.

  Svara
 3. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Inte medvetet men varit med om det utan att veta det innan. Avskyr sådant! Min pappa dog tack vare att en onykter person tog hans bil, pappa sprang efter för att stoppa honom och så dog båda. Tycker det är vidrigt, och dessutom vet jag barn som dött på grund av rattfyllerister också.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här