Okategoriserade

Mammor på TV :-)

Såg ni mig på TV ikväll? Jag fick ingen fråga, det hanns inte men och senare gick det inte att få en syl i vädret! Men min kompis Petra som jag tog med mig fick en fråga så vi syntes så det räcker och blir över! Det var jättekul att få vara med i debatt och se hur det verkligen går till! Kul att SVT hittade min blogg och kontaktade mig!

Om debatten, så blev jag lite irriterad på hon som var med från Amningshjälpen som frågade Petra vilka som frågar henne varför hon inte ammar, för direkt efter programmet så kom hon fram till Petra och frågade varför hon pumpade istället för att amma. Det är ju typiskt en sån fråga som Petra menade att är jobbig. Att hela tiden behöva känna att man ska försvara sitt ”val”. Den andra damen, forskaren, verkade vettig ett tag, men sen började hon prata om att barnen blir feta och att man inte ska helamma i 6 månader?!?! Låter helknäppt ju! Barnmorskan däremot var bra.

Ni som missade debatten kan se den på SVT Play 🙂 Här kommer några Print Screens från dagens program 🙂

20131129-002712.jpg

20131129-002719.jpg

20131129-002724.jpg

11 Comments

 • Anna

  Tyckte också Amningshjälpen verkade lite väl på men den frågan är väl inte orimlig? Jag undrade också det, utan att döma, men om man kan pumpa har man ju mjölk? Eller fattade bebisen inte hur man suger? Min fattade inte heller först. Men om det är så (bebisen fattar inte) så är det ju inte ett val från mammans sida. Och att pumpa är ju sjukt mycket jobbigare än att amma. Håller med om att barnmorskan var vettig. Konstig debatt tyckte jag, det är väl en lag pga EU direktiv? Inte mycket val för oss alltså?

 • Marie Alvas mamma

  Vi såg dej på tv. Det var kul med någon man ”kände igen”. Synd du ingen fråga hann att få. Jag tycker också barnmorskan verkade vettigast! Jag har helammat i 6 månader och ammar väldigt mycket än. Min dotter är 7,5 månad. Jag har inte följt vad bvc sagt. Dom har tjatat sedan Alva var 4 månader att jag ska ge henne annat. Sedan planade hennes viktkurva ut precis som Lucas gjorde då blev jag idiotförklarad när jag fortsatte amma. Men hon är frisk pigg och följer sin nya kurva hur fint som helst. Jag har heller aldrig börjat ge välling vilket bvc heller inte gillar att jag inte gör. Men jag ser ingen anledning att köpa välling då jag har massor av mjölk själv till henne. Hon äter gröt så där finns ju extra kalk o järn mm. Är ditt bvc bra vad det gäller amningsråd? Kram

 • viochbebis

  Jag såg dig med på tvn och har skrivit ur min synvinkel när det gäller amning och ersättning på min blogg. Jag kunde inte amma och därför var ersättning det ända alternativet och jag ångrar inte en sekund att jag gav upp amningen för ersättningen.

 • Emelie

  Heej! Det var kul att ses igår, alltid roligt med bloggkollegor! Angående debatten så tyckte jag att Agnes är heelt blåst i det här ämnet.
  Hoppas ni får en fin fredag! Kram Emelie

 • Isabelle

  Jag tycker Agnes var den vettigaste.
  Och många barn idag är feta!
  Vissa bebisar ser ju ut som små Michelingubbar.

  Alla borde få välja som de vill, Amma eller inte. Kan man inte så kan man inte.

  Jag ville absolut inte amma och de visste jag redan som liten.
  Det har funkat superbra med ersättning. Ingen sjukling här.
  åt smakportipner från 4 månaders ålder.
  Sov hela nätter från 6 veckor.

  men som sagt alla får göra som de vill.

 • stephanie

  Intressant, min dotter blir 4 mån nästa vecka så jag vet att på nästa bvc träff så skulle vi prata om smakportioner etc. Helammar fortfarande och har gjort det sen början, tänkte köra på tills 6 mån och sen börja trappa ner av sociala skäl faktiskt.

  Jag tycker amning är toppen och det blir inget klet med flaskor osv, MEN jag tycker också (då jag känner mig obekväm med att amma offentligt) att det är lite begränsande när man vill hitta på saker. Men hur fungerar det sen när bebisarna äter mat, om man är ute på stan eller på någon utflykt etc, värmer man bebismat i micron då eller brukar man ta med ersättning? Finns det någon ’mat’ som är smidig att ta med ut, har sett att många ger majskrokar t ex. 🙂

 • Petra

  Svar till Anna: Nej, min son tog inte bröstet, jag försökte till och från i 3,5 månads tid men han vägrade. Jag orkade inte med stressen jag kände inför varje amning, tyckte det va skit jobbigt när det började närma sig matdags.
  När han va 3,5 månade gick vi helt över till ersättning, och vi blev en mycket gladare och lugnare familj. Hade det dock stått en stor varningstext på ersättnings paketen hade jag nog suttit gråtandes med pumpen i 3 månader till..men frågan är väl, hade det verkligen gjort mej till en bättre mamma?

 • Anna

  Till Petra: Usch va jobbigt. Jag är övertygad om att min son aldrig hade fattat heller om vi inte hade haft en (av typ hundra kändes det som) barnmorska på BB som lärde honom att suga. Jag hade aldrig orkat pumpa i tre månader, tufft gjort! Det står ju redan på paketen att ”amning är det bästa för ditt lilla barn”, det står det också på flaskorna. Bara att ignorerara det och de nya varningstexterna, det är ju pga Sveriges internationella åtaganden lagändringen kommit. I länder där bra ersättning saknas är ju amning livsnödvändigt (som jag förstått det är det därför WHO har de där riktlinjerna med 6 månader), det är väl så man får se det. Inte frågan om bättre mamma eller liknande, utan mer att man får tänka att varningarna inte är tillämpliga här, egentligen.

 • Stephanie

  alltså jag tycker man ska se över det där individuellt.. jag tycker att det är helt fel att skriva så på förp…jag helammade min son i 4,5 mån.. jag står för att amning är det bästa men efter en hel del besvär med hans hals (för mjuka brosk ) så hade vi de väldigt jobbigtt då han blev förkyld och vägrade att äta.. mjölken sinna ur bra fort,, han blev missnöjd och gick ner i vikt, jaag menar det verkligen när jag säger att jag hade apppppppmycket ångest över att börja ge tillägg då det redan står med mindre text att amning är bäst osv. Men vi ville att han skulle bli mätt och efter ett tag sina det ur mycket och gick över helt. Jag fick jämt frågor varför ? du vet väl att amning är bäst ? och varför gav du upp så tidigt osv .. det handlade inte om jag gav , tro mig jag ville fortsätta men han ville inte.. att hela tiden försvara sina val som förälder är sjukt. jag tycker man ska få rätten till att bestämma vad som är bäst utan att höra allt gnatt runt om .. idag tycker jag ersättning också är bra.. pappan får en lika viktig roll som mamman utan attt behöva tänka på att pumpa osv . Men tycker amningen är bäst och faktiskt bekvämmast 😉 det är väldigt mkt planering med ersättning och diskande och kokande…. dessutom kostar ersättning massor .. nej jag saknar amningen men jag tycker inte att det ska stå feta rubriker på förp vad som är bäst för barnet när det är väldigt induviduellt .. för min son var bäst att gå över i det tillfället 🙂

 • Stephanie

  och att dom skulle bli feta av amning låter helt sinnessjukt.. bröstmjölken anpassar sig väl efter barnet eller har jag fel ?? och vad gör det om dom har lite extra ?? det springer dom av sig när dom blir äldre…………… i vilket fal så kan det vara bra att ha lite över för sjukdomstiderna som kommer… alla barn är olika. blev arg när tanten sa så …

 • Petra

  Som jag sa på debatt så försökte vi verkligen jättemycket på BB och dom kämpade med oss, va ändå där i 5 dagar för att få det att fungera:/ som en nybliven första gångs förälder är man så skör som det är, man behöver inte bli utfrågad och ifrågasatt med precis allt. Man vill ju självklart sitt barns allra bästa, och att man känner att man inte riktigt räcker till, det fick jag känna redan från start. Men sonen är 11 månader nu, är pigg och glad och inte vart sjukare än en liten förkylning, så förhoppningsvis ska han väl klara sig från gluten;) är i alla fall grymt stolt över alla mammor där ute, ammande eller inte:D

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.