Okategoriserade

Uppdatering av den nya nattningsrutinen

Nu kanske ni väl höra igen hur det har gått med den nya nattningrutinen igen 🙂 Och jo, det har gått fantastiskt bra faktiskt!!

Igår gick det så här (tiderna är ungefär):
20.00 Lucas somnar efter cirka 5 minuter skrik och 5 minuter buffande
21.00 Lucas vaknar och jag nattar om honom på totalt cirka 10 min
21.45 Lucas vaknar och skriker under 1 timme så tillslut börjar jag tänka att han är hungrig
22.45 Jag gör gröt men Lucas vill inte ha så jag ammar lite grann och sen gör jag om hela nattningsproceduren från början (borsta tänderna, läsa saga, etc) och han somnar om efter cirka 20 min.
23.30 Nu sover Lucas (tiden är exakt)
06.30 Lucas vaknar men jag är dödstrött så jag försöker natta om. Men efter en stund bestämmer jag mig för att amma. När Lucas vill somna vid bröstet rycker jag till och ropar på honom så att han inte somnar. Sen lägger jag ner honom i sängen igen och nattar om på cirka 15 min. Han sover i 2 timmar exakt.

Resten av dagen har varit så här:

10.30 Gröt
12.45 Somnar i vagnen
14.00 Vaknar och äter lunch ( 1 halv matburk och en stor Ella’s kitchen smoothie med frukt – jättemycket för att vara Lucas!)
16.15 Lucas somnar igen
17.15 Lucas vaknar
18.30 Lucas får middag
19.50 Jag ammar
20.20 Lucas sover för natten och det är Jair som nattar!

Jair var nog lite nervös idag. När jag skulle gå till SVT så sa han först att han inte kunde natta Lucas, fast han hade redan sagt att han skulle göra det innan. Han var orolig för att Lucas skulle skrika och sa att det var jättejobbigt. Lucas skrek högst 1 minut och sen låg han tyst innan han tillslut somnade! Jag vet inte varför det gick så bra med Jair. Kankse för att detta var den fjärde natten men denna metoden, kanske är det värsta redan gjort. Kanske var det för att pappa inte luktar mjölk? Hur som helst var det skönt att Lucas han somna innan jag gick hemifrån 20.30 🙂

När jag kom hem sov Lucas, det hade ALDRIG hänt för en vecka sen! I måndags var han ju vaken när jag kom hem! Under hela tiden sen jag kom hem idag så har Lucas vaknat en gång (00.30) och du buffade jag honom i rumpan samtidigt som jag räknade till 100. Han somnade innan jag hade kommit till 60!

Än så länge så sover jag inte så bra. Jag sover väldigt ytligt och jag saknar honom i sängen. Det är verkligen som att sova utan kudde. Jag försöker hålla om Jair istället, men han är inte lika liten 😛 Men snart så vänjer jag väl mig och då sover jag bättre igen 🙂

Jag är så himla glad för den här nya nattningrutinen! Jag hade ingen aning om hur bra han kunde sova!

8 Comments

 • Sofie

  Va kul att höra att ni fått ett positivt resultat! Jag har varit väldigt negativ till nattningsrutiner och 5min metoder/dyligt! Tycker det verkar hemskt och tycker barn ska få sova som dom vill i alla när dom är under 1 år! Man är ju ändå ledig och kan sova på dagen som mamma! Men jag kanske ändrar min uppfattning nu när jag ser att det fått en sån positiv förändring hos er! 🙂 även en positiv förändring för bebisen! 🙂

 • Johanna, mamma till tre

  Ett förslag är att ni ger hon välling/gröt innan han lägger sig. Typ middag mellan 16-17, då kommer han vara hungrig igen vid 19-20 så då passar det bra med gröt/välling. Det står han sig längre på än amning. Likaså tycker inte jag att det låter så bra att ta upp honom vid 22-tiden och ge gröt då. Om han promt måste äta då så är ju välling bättre. Att ta upp honom gör ju att han vaknar till. Om man vill att de ska sova, eller om de ska förstå det ska man ju inte tända upp eller prata med dem, man ska helt enkelt vara så tråkig som möjligt. Det kan ju lätt bli en tokig vana han ställer in sig på, att han får komma upp så sent och äta/läsa saga! Vad jag tycker i alla fall 🙂

  • EmmaEmma

   Så tycker jag också, men igår så sov han den tiden och hade förmodligen inte ätit även om jag hade propsat på det. Men jag försöker att få till sista middagen vid 16-17 så att han får tid att äta gröt också innan han ska sova. Jag vet att det inte är så bra att tända och ta upp honom. Jag försökte in i det sista att få honom att somna, men han ville inte 🙁 och han äter inte välling förutom ibland när han sitter upp med öppna ögon. Och då smakar han typ bara.

 • Ayse

  Vad kul tt det går bra. Jag tog upp A en gång inatt och även förrgår. Men hon vaknade några ggr ändå. Det positiva var att det räckte med att buffa och sjunga. Men inatt var jag sjukt trött kunde i te somna utan Ayla så bär hon vaknade vis 0230 orkade jg ite buffa utan vara sjöng men hon verkade inte komma till ro, blundade men rörde på sig HELA tiden. Jag har inte haft koll på tiden o kommer inte ens ihåg om jag sonade något däremellan. Har en madrass precis bredvid hennes säng. Vi har sänkt sängen så kg kunde ligga på madrassen o buffa genom grindarna men hon var ibland så långt borta så min arm nådde inte. Klockan car tillslut 0530 o jag tog upp henne ammade, men hon somnade aldrig. Sen tillslut när vi kg bredvid varandra somnade hon 1,5 Tim. Vaknade 7. Vanligtvis vaknar hon 8. Jag är förvånad över att hon kunde somna om utan att amma för 4 dagar sedan var det bara amning som gällde. Plus att hon sovit 3-4 timmar inälvor streck. Det har hon inte gjort sedan hon var 3 månader. Hon har aldrig sovit mer än 4 Tim, inte ens som nyfödd. Stånden natten så hon alver 5 Tim vet jag att jag lyckats:)

  • EmmaEmma

   Ayse, vad skönt att du har sett ett litet framsteg iaf, att hon somnat utan bröst! Jag förstår att du måste vara sjukt trött så som du har kämpat hela veckan! Kan din mamma göra detta nån natt i helgen så att du får vila lite? Jag beundrar verkligen dig som kämpar så!!!

 • Ayse

  Jag vill gärna fortsätta själv. Imorse när Ayla vaknade så försökte min man söva om henne o jag la mig på soffan men hon grät jättemycket. Jag har vilat med Ayla idag och ska sova när hon lägger sig annars brukar jag sova vid efter 00. Men nu när jag inte behövt ta upp henne mer än fåtal ggr och inget gråt så hoppas jag i te den här natten blir jobbig. Men jag. Har även inte ”nattat”
  Henne med tutten på dagen utan vi har ”bråkat” lite sen har hon somnat. Det är fjärde gången inatt så hoppas det blir bättre o bättre:)

 • Ayse

  Jag har också märkt att när hon vaknar så somnar hon om själv ibland. Det har aldrig hänt innan. Men hon står upp i sängen ibland när hon vaknat. Jag väntar oftast på att hon ska somna om själv igen men är så rädd att hon ska ramla o slå sig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.