Okategoriserade

Ipad-skal som tål allt!

Det där med barn och dyr eletronik, det är inte alltid en så bra kombo… I alla fall inte när ”olyckan” är framme 😛 Vi har två ipads som vi har varit väldigt försiktiga med, men det blir svårare och svårare. Lucas blir mer och mer medveten och envis! Och som trötta föräldrar så ger vi ofta med oss och låter honom använda ipaden fast vi är alltid lite oroliga att han ska slänga den på golvet när han har tröttnat på den, så som han gör med sina leksaker.

Vi har aldrig haft något bra fordal till någon av våra ipads. Och ja, det får vi sota för nu…  En av våra ipads gick nämligen sönder i Brasilien när Jairs kusin, 11 år, tappade den i stengolvet. Det är sååååå irriterande att det inte var vi eller vår egen son som gjorde sönder den! Och så blir jag irrtiterad över att jag på nåt sätt alltid har vetat att förr eller senare kommer dom gå sönder, det är liksom omöjligt att undvika det när man har små barn. Men allra mest irriterande är det att vi inte hade köpt nåt bra fodral! Ett bra skydd som skulle undvika såna här tråkiga utgifter. Särskilt nu när jag ”visste” att det skulle hända… Jag menar, vi vet ju att vi har ett litet barn hemma som när som helst kan ”råka” tappa ipaden eller spilla nåt på den.

20141014-230907-83347690.jpg

En ipad-reparation kostar ju mellan 1000-1500 kr och täcks inte av hemförsäkringen (vår självrisk kostar 1500 kr så det är liksom ingen idé). Jag ångrar att vi inte köpte ett riktigt bra fodral för pengarna som vi nu ska laga ipaden för. Ett riktigt bra skal är ju den bästa försäkringen man kan köpa, det kostar cirka 1000 kr och då är man garanterad att det inte händer. Nu får vi betala 1000kr eller mer, för ingenting (läs: reparera), tänk om vi bara hade lagt pengarna på ett bra jäkla fodral från början, då hade vi i alla fall haft en garanti att vi inte hade behövt betala 1000 kr flera gånger! Ibland är man dumsnål :/ Och innan vi har köpt ett fodral, så känns det inte som att det är nån idé att laga, den kommer ändå bara att gå sönder om några veckor igen, eller?

Så yes äntligen, no more mistakes! Nu har vi valt ut ett fodral som ska vara LIFEPROOF! Det heter till och med LIFEPROOF 🙂 Skalet kostar en tusenlapp men skyddar verkligen mot ett litet barns tuffa hantering. Vad vår skrutt än skulle hitta på så är ipaden säker! Självklart kommer vi lära honom att han inte får kasta ipaden, eller gå runt med och liknande ändå, men OM han nu skulle göra det så behöver vi inte oroa oss för att den ska gå sönder.

20141014-231042-83442290.jpg

Dom tillfällena som jag känner mig mest orolig för att ipaden ska råka illa ut, det är när Lucas har vaknat och sitter och spelar på ipaden medan jag duschar. Jag vill gärna att han ska sitta stilla med ipaden eftersom jag inte kan höra eller se honom från badrummet. Jag är orolig att han ska klättra på nåt och ramla eller något sånt. Känns bättre om han sitter stilla dom 10 min som jag är i duschen. För det mesta sitter han blickstilla och superkoncentrerad och spelar, men ibland råkar han trycka på nåt köp inuti app och så kan han liksom inte trycka bort rutan som kommer upp. Då kan han komma gåendes med ipaden i händerna och då blir mamma OOOOOROOOOOOLIG! Tanken har slagit mig, vad sjutton jag skulle göra om han tar med sig ipaden in i badrummet när jag står i duschen och är alldeles våt. Vi brukar ge honom den trasiga ipaden om det finns risk att han slänger den i golvet (den är ju liksom redan trasig), MEN den är ju inte vattentät för 5 öre!!! Usch, hemska tanke haha 😛

Så ja, fodralet Lifeproof som vi har valt. Det är vattentätt, snösäkert och stötsäkert skydd. Den kan sänkas ned i vatten till 2 meters djup i 60 minuter! Den är helt inkapslad mot smuts och små dammpartiklar. Den är helt säker mot smältande snö och is och klarar fall från 4 meter. Den är designad enligt militära standarder, så ja, DEN om något fodral borde ju hålla för en liten 1,5-årings rackartyg!!

Jag fick en bekräftelse idag från Kontorsmagasinet att min order hade lämnat lagret och är påväg! Ska bli så spännade!!! Tänk att det är vattentätt till och med! Jag tror jag ska gå crazy och göra ett litet vattentest! Sååå läskigt, men sååå kul!

13 Comments

 • A

  Vill tipsa dig oxh läsarna om rea på LINDEx hemsida. Dom har 20% rabatt på allt plus rean. Köpte kavatskor för 270kr:) Koden är SALE om man är medlem o loggar in.

 • R

  Alltså är jag den enda som inte förstår varför ett litet barn under 5 år får leka/spela med en dyr surfplatta som är egentligen menad för vuxna? Räcker inte barnens egna leksaker till eller är dagens barn bara bortskämda? No offense

  • R

   PS. Jag har inga barn själv men jag och sambon har redan bestämt att vi aldrig kommer låta vårt barn leka med våra telefoner/surfplattor/datorer. Kan tänka mig att köpa tv-spel och kanske nån Gameboy eller vad de kallas idag men inget mer tills barnet iaf blir tonåring. Jag tycker att barn måste lära sig att respektera vuxnas ägodelar. Speciellt om det är något man är rädd om. Men det är väl bara jag som tycker så…
   Samma sak gäller att INTE lämna matbordet förrän man har ätit klart (har en vän som inte alls är strikt med detta och nu vägrar hennes 2 åring att äta middag när hon kommer hem från dagis).

 • Emma - På Smällen!

  Ojjjjj då tänker vi väldigt väldigt olika!!! Våra ipads här familjens alltså även Lucas. Jag skulle aldrig kunna köpa en ipad, dator eller en tv och förbjuda min son att använda den. Särskilt eftersom jag tycker att det är så viktigt att barnen lär sig använda tekniska prylar. Barnen är ju vår framtid och teknik är världens framtid. Det ser man ju bara på arbetsplatser idag hur äldre och även dom som är runt 45 år många gånger är lite mossiga när det gäller teknik och har svårt att lära sig ny teknik och nya program medan dom yngre bara suger åt sig infon. Jag vill ge min son all chanser jag kan att lyckas så bra som möjligt i livet och får han ett teknik intresse redan som barn så kommer jag uppmuntra det. Och ipad är verkligen inte till för bara vuxna ! Det finns en miljon appar som utvecklar barnen. Appar där man ska passa former, lära sig logik, lära sig och prata! Jag ser bara möjligheter med ipaden! Så nej, i vår familj är ipaden inte en vuxenleksak! Vuxenleksaker är skjutspel, saker som barnen kan skada sig på och sånt man använder i sovrummet 😉

  • Emma - På Smällen!

   Det finns böcker också så man kan läsa själv eller få upplästa och man kan göra egna böcker och spela in berättar röst. Lägga in bilder på nära och kära som man inte träffar och så säger en röst som man spelar in namnet på alla. Kul om man vill att barnet ska minnas sina släktingar (minns kanske inte men dom lär ju sig namnet). Lucas tycker om musik så vi spelar ofta musik på ipaden, han kan välja själv vilka han ska lyssna på/titta på.

   Däremot tycker jag att det är viktigt att barnen tidigt lär sig vad dom får och inte får göra. Till exempel att dom ska vara rädd om saker och inte kasta ömtåliga saker på golvet. Vi låter inte Lucas kasta nåt på golvet förutom sina bollar just för vi inte vill att han ska förstöra ngt. Han kanske inte förstår skillnaden mellan att kasta ipad i golvet och att kasta sin bok i golvet så därför får han inte kasta någonting som inte är ämnat för att kasta. Det kan ju bli repor i golvet också om han skulle kasta klossar och sånt. Jag tror det är bra att sätta gränser tidigt. Och jag tror inte man ska göra saker framför barnen som dom inte får göra, det inleder ett utanförskap som barnet inte förstår. Varför mamman äta godis men inte jag, varför får mamma titta på tv men inte jag, varför får mamma använda ipad men inte jag. Jag tror det är bättre att göra sånt som barnen inte får när dom sover. Lucas får till exempel inte äta godis, därför äter vi aldrig godis när han är med, inte ens i smyg.

 • R

  Jag förstår ditt tänkande men jag håller inte med. Jag är emot att barn ska använda sig av appar och sociala medier som Facebook. Det finns andra sätt för barn att utveckla sin logiska förmåga och kreativitet. Visst är det sant att teknik och IT är allas framtid men det finns tid och rum för allting. Barn kan få lära sig mer om sånt när de är gamla nog att förstå att man inte kastar en Ipad i golvet tex. 12-13 år tycker jag är en rimlig ålder. Jag fick min första mobiltelefon när jag var 12 och det var alldeles lagom. Första gången jag började spela datorspel så var jag nog 11. Varför ska man dra ner på åldersgränsen bara för att tiderna har ändrats? Teknik utveckling i all ära, men jag vill låta mina barn få vara barn. Leksaker från BR får räcka i den åldern tycker jag 🙂

 • R

  Och det där man utanförskap tror jag inte riktigt på. Mina föräldrar hade sina prylar som de sysslade med och jag blev ju lite nyfiken men lärde mig ganska snabbt att det var vuxensaker och inte leksaker. Det är viktigt att barn lär sig att skilja på dessa begrepp och att de inte ska förvänta sig att få vad de vill. Då finns det risk att de bara blir bortskämda.

  • Emma - På Smällen!

   Som sagt tycker vi väldigt olika. Jag fick min första telefon när jag var 13 år och det tycker jag är ALLDELES för sent i dagens tider. Jag tror attt dagens barn kommer förlora mycket på det. Och vad det gäller att kasta saker i golvet så har Lucas aldrig kastat vår ipad, telefon eller något annant omtåligt, men jag är ändå orolig att nån gång ska vara den första. Därför har vi börjat tidigt med att lära honom vad man gör och inte gör. Men jag litar inte på att han förstår allt det där än även om han har varit jätteduktig hittills. Och jag tycker att vissa appar är verkligen bra för Lucas just nu, särskilt eftersom vi använder många appar som utvecklar hans tvåspråkighet. Jag tycker att en bra blandning mellan appar som utvecklar hans logiska tänkande och såna som språkutvecklar och fysisk aktvitet med bollar och annat som han gillar är en bra blandning för ett barn i hans ålder.

   Mycket av min engelska lärde jag mig tack vare dataspel. Vi skaffade dator när jag var 12 år och jag hade förmodligen aldrig blivit så duktig på språk annars, jag kan knappt vänta på att se hur språkbegåvade dagens barn kommer bli med alla förutsättningar som finns så här tidigt! Det är sjuk fascinerande hur snabbt dom lär sig när man börjar med sånt tidigt!

   Självklart ska inte barn få allt dom vill bara för att mamma och pappa inte kan säga nej, men man ska vara väldigt försiktig med att sätta upp för mycket förbud om man inte har en god anledning. Även om jag inte håller med så kan jag förstå att du tycker att Lucas är för ung eftersom han inte förstår värdet i saker. Men till exempel 7-åringar förstår värdet av saker och är försiktiga även om det kan hända olyckor ändå (vuxna kan också tappa saker). Jag tycker att ni kanske skulle tänka om lite när det gäller att sätta en så hög gräns som 12-13 år eller åtminstone tänka att ni inte bestämmer det nu utan väntar tills ni tycker ert barn är moget för det. Alla barn är ju olika, olika mogna och olika mottagliga för att förstå värdet på saker. Som sagt, dumt att sätta upp förbud bara för att.

   • R

    Vi kommer nog inte ändra oss på den fronten. Eventuellt sänka till 10-11 års ålder om vi har ett väldigt moget barn för son ålder men absolut inte lägre!
    Jag kommer ihåg att jag blev väldigt illa till mods första gången jag såg att Apple hade gjort en kategori på AppStore inriktat mot barn i olika åldrar. Känner samma sak med barn som skaffar Facebook och Instagram när de knappt kommit in i puberteten. Det är obehagligt och olämpligt!
    Barn borde vara ute på lekplatsen och leka med andra barn eller leka med dockor/legos. Inte sitta framför en datorskärm, surfplatta eller en smartphone och bli asociala. Detta är vad jag tycker i alla fall och jag ser inte detta som att jag förbjuder utan snarare att jag gör mitt framtida barn en tjänst. Han/hon ska bara få vara barn och leka med sina leksaker, måla teckningar, leka med andra barn och läsa roliga barnböcker och kolla på disneyfilmer. Precis som jag gjorde när jag var liten och jag växte inte upp till en retarded teknofob direkt 😉 Är rätt så kunnig när det kommer till teknik, lärde mig massvis under tonårstiden! Så det är inte alls försent att börja använda tekniska prylar först då.

 • Niki

  Min dotter använder ipaden flera gånger i veckan, hon är 20 månader. Hon tittar på tv bara på morgonen när vi myser i sängen sen är hon inte intresserad. När hon har ipaden tittar på hon på sina favoritprogram, favoritklipp tex barnsånger där hon lär sig rörelserna och appar där man lär sig olika djur osv. Jag har ett väldigt aktivt barn så för oss funkar det bra när jag tex måste laga mat på kvällen och hon behöver varva ner lite. Först hjälper hon mig lite med maten, sedan får hon leka med ipaden! Emma kan du tipsa om lite bra appar? Behöver inte bara vara gratisappar.

  • Emma - På Smällen!

   Japp, det ska jag göra! Vi har faktiskt en hel del ny-gammalt, sånt som han aldrig varit intresserad av förut, men som plötsligt har blivit superkul och intressant. Kommer tips nån gång denna veckan 🙂

 • Pilla

  Jag har Lifeproof till mobilen. Mycket nöjd måste jag säga. Köpte även ett till paddan, men gick tillbaka med det lika fort. Det fanns inget skydd för skärmen så som det finns på Lifeproof skal för iPhone. Jag ville inte bara skydda mot stötar och vatten, vill ju även att skärmen skall vara skyddat. Å jA båda mina använder paddan

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.