Okategoriserade

Min 2-åring har fått tandsten!

Jag dör lite bara jag tänker på det! Dom älskade små tandsebissarna har fått tandsten!! Vi var på Lucas 2 årsbesök hos tandläkaren idag och jag berättade redan innan hon tittade på Lucas att det hela tiden samlades beläggningar på tänderna i underkäken. Men inte trodde jag att det var tandsten! Jag blev superorolig och kände mig genast misslyckad. Misslyckad som mamma. Misslyckad med att jag inte hade borstat hans tänder ordentligt. Men jag har verkligen gjort mitt bästa, vi har gjort vårt bästa. Vi borstar tänderna på honom 2 gånger per dag, ibland har vi missat på morgonen när han har sovit när jag lämnat honom på dagis. Men tandsten bildas ju inte på en enda dag så det borde ju inte ha berott på det.

Till min stora lättnad sa tandläkaren att det inte var någon fara och att det är ganska vanligt att småbarn får lite tandsten på tänderna i underkäken och att det tar dom bort på 3 årsbesöket. Det enda som kunde vara lite jobbigt nu, var att hålla tänderna rena, men vi får borsta på så bra det går.

(null)

Sen sista tandläkarbesöket när Lucas var 1,5 år så har Lucas fått 3 tänder till. 2 till höger om den framtänderna i överkäken och en till höger om framtänderna i underkäken. Alltså har skrutt nu 11 tänder 🙂

7 Comments

 • Emelie Ørtegren

  Min tandläkare säger att det är väldigt vanligt att man får tandsten i just underkäken (framtänderna) eftersom saliven hela tiden rinner igenom och samlas där. Det gäller alltså även på oss vuxna. Jag måste jämt ta bort tandsten på just det stället när jag är hos tandläkaren trots att jag är manisk med min tandhygien. 😛
  Skönt att det gick bra hos tandläkaren ändå!
  Förresten har ni tänkt försöka igen att skaffa syskon åt Lucas eller har ni lagt det på is helt? (behöver absolut inte svara om du inte vill!)
  Kram Emelie

 • a

  Omöjligt att borsta ordentligt på A. Hon stänger munnen o suger på tandborsten så man är göad om nan kommer åt tänderna. Framtänderna är svårast.

 • J

  Åh Emma, var inte så hård mot dig själv! Du gör ju så gott du kan. Hade det varit jag hade jag tänkt att de ändå kommer tappa de små gaddarna så småningom 😉 Värre hade nog varit blödande tandkött och hål, lite tandsten går ju alltid att skrapa bort 🙂

 • J

  a – testa att göra grimaser och roliga läten! Jag brukar låta som en tiger/morra med öppen mun (jag vet, det låter sjukt konstigt!). Knasar man sig brukar de ju inte ha så svårt åt att öppna hela munnen och ge en ett stort flin! 🙂

 • Thaimorsan

  Hmm…bokade in T i januari på Folktandvården Kville men Den på Wieselgren skickade oss en tid för de 19, ska nog gå ochbse vad de säger eftersom Kville räknade bara tänderna och visade hur man skulle borsta.

  Vi får typ vara två när M ska borsta men jag kör själv med henne. Hon sitter oftastmed en tandborste i varje hand och jag med en å passar på så fort jag kan komma in med borsten. Ibland gapar hon, ibland låser jag fast henne. En brottningsmatch i en minut… Nu har hon även en tandborste som blinkar i en minut som hon gärna vill hålla i.

 • Frida

  Kan det vara så att han kanske har hög salivproduktion, det finns två olika sorters tandsten. Den kallas även salivsten och är lite lurig och bildas på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken. Fördelen är att man inte får karies lika lätt men den är svårare att renhålla 😛

  Men det finns speciella tandborstar för detta, se länk nedan
  http://www.tepe.com/sv/sortiment/specialborstar/compact-tuft/

  Sedan är det aldrig lätt att borsta en liten men hoppas det löser sig för er 😀
  Hälsningar Frida

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.