Hur dåligt är det egentligen att äta hallon?

Ni vet min blåbärschiapudding-craving, den har utvecklats och involverar nu hallon också… Jag känner nästan att jag vill gråta om jag inte får äta lite hallon också. Ja, så illa är det faktiskt! Jag VILL ha chiapudding med blåbär och hallon, två gånger om dagen. Igårkväll gav jag efter och hällde upp några hallon i skålen också och micrade. Men nu undrar jag, hur dåligt är det egentligen att äta hallon? Alltså frysta, okokta hallon?

Och så undrar jag… Jag har ju ätit frysta hallon i 10 år, minst. Jag har ätit ganska mycket hallon och i perioder så har jag varit en riktigt storkonsument. Och i slutet på graviditeten med Lucas så åt jag stora portioner med frysta hallon varje dag. Jag har aldrig blivit matförgiftad i Sverige någon gång och jag har bara blivit kräksjuk två gånger i mitt vuxna liv och båda gångerna är det Lucas som varit kräksjuk och smittat oss. Och när det kommer till avföring så har jag inte haft några problem där heller, bara ibland när vi är utomlands och precis när jag blev gravid den här gången och då hade jag inte ätit hallon haha!

Jag vet att man kan ha tur och inte drabbas. Samma sak om man äter mögelost, man kan ha tur och inte drabbas. Faktum är att man för det mesta har tur och inte drabbas, men det räcker ju att man har otur en gång och så är det kört. Men jag undrar ändå, hur stor chans är det egentligen att man drabbas av något pga frysta hallon? Och hur farligt är det i så fall? Särskilt nu när jag är gravid? Har något ändrats dom senaste åren eller har det alltid varit lika stor risk att drabbas? Och om man nu kokar dom, blir det inte sylt då?

hallon farligt varför

 

Relaterade Inlägg

19 Kommentarer

  • Emma - På Smällen igen!

   Så tänkte jag också, men jag hittade inga svenska frysta på Coop Konsum när jag var där i veckan. Måste jag gå till stora Coop tro?

   Svara
 1. malin nätynki

  Alltså det är väl mest du som drabbas om du blir magsjuk av hallonen. Inte bebis. Det är samma virus som vinterkräksjukan calicivisuset. Så gör det på egen risk. Men det är bara rekomendationer OM någon hallonodlare skulle bevattnat med orent vatten. Så risken är väl rätt liten. Men om du blir magsjuk så hat du dig själv att skylla. Du kan intanmäla nånstans på eller så. Men risken är väl minimal typ. Jag brukar köpa svenska för säkerhetsskull

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Ahaa! Ok, men då känns det ju inte så farligt! Visst så har jag ingen lust att få vinterkräksjuka, men så länge bebis inte riskerar att bli skadad så känns det ändå ok 🙂 Jag ska ta mig till stora Coop och leta efter svenska hallon där istället, men tills vidare äter jag nog dom som är frysen 🙂 Men det är nog bra att vara lite extra försiktig när förlossningen närmar sig 🙂

   Svara
 2. Line

  Var på gravidyoga på min mvc, och efteråt fick vi ett stort fruktfat, bland annat var det hallon. Och de hittar knappast svenska hallon nu. Tror inte de skulle bjuda på nått farligt, så pt med gott samvete! 😉

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Hihi! Det borde dom verkligen inte göra 🙂 Tack!! Känns som jag kan äta med gott samvete nu 🙂

   Svara
 3. Caroline

  Undrar vart rådet att inte äta frysta hallon kommer ifrån? Får lite ångest för jag har ätit det heeeela graviditeten typ varje dag och hittar inget bland Livsmedelsverkets rekommendationer utom att man ska “skölja frukt och grönsaker”…. Länka gärna om jag missat, vill ju inte riskera nånting med min bebis och tkr jag vart så noggrann med att kolla Livsmedelsverket :/

  Svara
 4. Tessan

  Just det rådet har jag inte brytt mig alls om, äter frysta hallon nästan dagligen utan att koka dem & de är inte svenska. Dock köper jag ekologiska men vet inte hur mycket det spelar roll 😉

  Svara
 5. Nettan

  Det har blivit vanligare senaste åren, tyvärr… Själv storkonsument av frysta hallon men blivit försiktig under graviditeten, kan ju vara så att man får i sig bakterier som kan vara skadliga för bebis även om jag själv inte blir sjuk då jag är mer van vid dessa bakterier.
  Färska hallon ska du ju skölja, som övriga frukt och grönsaker. Därav skillnad på färska och frysta.
  Jag använder mig av frysta hallon i smoothies nästan dagligen. Jag kokar upp ett par deciliter hallon med lite vatten, mest för att det inte ska bränna fast i kastrullen. Häller sen upp hallonen i former till istärningar och in i frysen igen. Så är det bara att ha ned en tärning eller två i smoothies sen.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Men om det var så att det fanns bakterier som var skadliga för bebis på hallon, hade inte Livsmedelsverket lagt till det i sina kostråd för gravida då?

   Tack för tipset om hur du gör för att koka hallonen 🙂

   Svara
   • Nettan

    Jo de borde dom, men vi har faktiskt blivit lite restriktiva på just hallon efter att min man som jobbar som kock fått hårda krav från livsmedelsverket. Olika regler privat och restauranger, lite konstigt… Han vill inte servera frysta hallon till barnen sen ett drygt år tillbaka och nu när jag är gravid så ser vi till att även jag undviker.
    Jag arbetar i storkök och vi måste värma frysta bär i ugn innan vi kan servera de i ex yoghurt.
    Är ju som ex licteria och mykoplasma (har jag för mig de heter) du kan få i dig via rå fisk, charkuterier m.m. Du själv kanske inte känner dig sjuk pga du förmodligen varit i kontakt med bakterierna i mindre mängd tidigare men det har ju inte bebisen.
    Följer inte alls allt till punkt och prickar om råd, restriktioner m.m. under graviditeten men just dessa som kan vara så lömska genom att bli smittad av bakterier som du själv kanske inte blir sjuk av känner jag är lite extra viktigt. För hur upptäcker man om bebis blivit smittad och när?
    Men det är mina tankar om det hela 🙂 Så begränsad period, så då håller jag mig borta från vissa råvaror.

 6. Jessica

  Jag har oxå blivit nojig för just frysta hallon, speciellt nu som gravid, och jag HATAR verkligen att vara kräksjuk så jag har slutat köpa frysta…. Letat ihjäl mig efter svenska men det finns aldrig, inte hittat på någon av de stora Coop eller ICA i min närhet, tyvärr.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här