Fjärde graviditeten

Hjälp! Onda förvärkar

Mina sammandragningar verkar ha gått över i onda förvärkar. Under förmiddagen har jag haft som korta sammandragningar med bitande mensvärk och jag vill minnas att det är så som förvärkar känns. Jag känner att jag inte har jättebra koll på det där med förvärkar… Jag har aldrig haft dom så tidigt i graviditeten förut och när jag var gravid med Isadora så öppnade jag mig flera centimeter med förvärkarna. Jag trodde att man bara hade dom i slutet av graviditeten och att dom var ett tecken på att förlossningen håller på att dra igång. Jag har googlat en bra stund och insåg då att man kan ha förvärkar hela graviditeten, men hur vet man då när det är allvar?

Victor har åkt iväg med barnen nu och jag har precis lagt mig i badet för att se om det lugnar ner sig. Det hade varit skönt att höra andras erfarenheter och hur man ska tänka kring detta? Har ni haft förvärkar långt innan förlossningen? Är det något som man borde kolla upp eller är det enda man kan göra att vila?

Det absolut sista jag vill är att föda tidigt under coronapandemin. Det här känns verkligen superjobbigt 🙁

16 Comments

 • S

  Tyckte att sammandragningarna kändes värre och tidigare med trean än de andra. Min BM sa att om de går över vid vila är det generellt ingen fara, vid onda sammandragningar kan man åka in och kolla så att tappen inte påverkats. Om du är orolig tycker jag du kan ringa in och rådfråga så får du säkert bästa vägledningen.

  Med nummer två hade jag onda sammandragningar på eftermiddag/kväll/natt i en vecka innan han kom vecka 39+0. Denna gång har sammandragningarna ändrat karaktär till mer mensvärksliknande från 36+6 men räknar med att det håller på så i minst ett par veckor till.

  • Emma

   Det sa min BM också. Nu gick det som tur är över med vila, men det var ändå skrämmande likt förvärkarna med Isadora och början på förlossningen med Lucas. Det gjorde ont men inte superont så det var förhoppningsvis inget. Jag tycker det känns jättejobbigt att åka in nu med corona och allt eftersom Victor troligtvis inte får följa med in om jag inte är i aktivt förlossningsarbete…

 • Malin

  Jag födde första dottern i v 31+1 och hade inga onda sammandragningar.Fick lite sammandragningar när jag stressade eller gick fort typ. Med nummer två fick jag mkt sammandragningar och ont redan i v 25,jag trodde nästan att bebisen var på g då.Eftersom jag födde första dottern som prematur, så var jag tvungen att vila och blev sjukskriven resten utav graviditeten. Jag skulle typ bara vara sängsliggande..Det funkade inte för mig, framförallt inte när man har ett till barn som man vill vara med och leka med. Jag gjorde som vanligt men vilade extra och försökte att inte göra för mkt saker varje dag. Jag gick över en vecka med andra barnet!

  • Emma

   Oj! Det trodde du nog inte att du skulle gå över tiden då 🙂 skönt ändå! Sammandragningarna och ”förvärkarna” gick över i badet så det var troligtvis bara falskt alarm… puh!

 • Anna

  Jag hade förvärkar/sammandragningar jättelänge före bf med trean. Trodde många kvällar att det var dags. Sen gick jag över tiden nästan 14 dagar…. de gjorde liksom ont fast det var verkligen inte värk-ont. För just det gör ju så fruktansvärt ont.

  • Emma

   Haha! Vad snopet! 🙂 Jag tyckte att dom första värkarna med båda barnen var ganska lindriga och skrämmande likt det som jag kände idag, det var därförjag blev så nojig. Men det gick ju över i badet så nu känner jag mig lugn igen 🙂

   • Anna

    Ja alltså jag tror att man inte minns hur ont det gör när det är på riktigt. Jag trodde det gjorde ont med förvärkarna men sen när det var på riktigt kom jag ihåg att det inte riktigt var på den nivån av smärta med förvärkarna … de blir tidigare och mer intensiva med varje barn har jag förstår det som och det stämde verkligen på mig. Men den smärtan går inte att jämföra med de riktiga.

    • Emma

     Jag tyckte att förvärkarna kom smygandes med Isadora och sen gick det över i riktiga värkar tillslut. Det var lurigt med Lucas också för även då började det lite smått för att tillslut bli så kraftigt att det inte gick att sova igenom det. Det jag hade häromdagen påminde om det, men tack och lov försvann det ju och har inte kommit tillbaka ?

 • Josephine

  Vila! Och om du tycker att sammandragningarna kommer minsta lilla regelbundet eller blir starkare så tycker jag du ska ringa in och fråga. Bättre att kolla en gång för mycket så dom har chans att stoppa det hela!

 • Carina

  Hej Emma.
  Med min nummer två hade jag förvärkar från vecka 25. Blev inlagd två gånger från vecka 27 med hotande förtidsbörd. Så kolla upp dig och släpper det inte inom en timme eller två så ring upp och kräv att de kollar dig och gör en ctg.

  Hoppas det släpper snart

  Kram
  Carina

  • Emma

   Tack fina du ❤️ Det blev bättre efter badet och nu har jag bara vanliga sammandragningar igen. Blir det värre eller regelbundet så kommer jag åka in. Det känns bara så jobbigt och ångestfyllt nu med corona och allt. Jag blir ju ensam där…

 • Stina

  Uvi! Även om du testat för det igen så kan det ha kommit tillbaka. Jag hade urinvägsinfektion 4 ggr under förra grav. Bl a GBS. Bättre att kolla en gång för mkt. Kram

  • Emma

   Jag testade för det igen för två veckor sedan men tänkte ta med ett urinprov igen när jag ska dit om 1,5 vecka. Ja, det är bättre att kolla en gång för mycket. Tack ❤️

 • Skolkurator

  Blev sjukskriven runt v 25 med tvåan och trean pga förvärkar. 2:an är född 4 timmar efter bf och trean dygnet innan bf så det behöver inte betyda att bebis kommer tidigt. Har inte haft uvi någon av graviditeterna…

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.