Gravidvecka 26 – bebis nr 3, vår ”korv”

Vet ni vad?! Idag, just denna dagen, är det exakt 99 dagar kvar tills bebisen är beräknad! Hur galet?!! Det känns verkligen magiskt!

Bebis
Nu väger bebisen knappt 1 kg och är 35 cm lång mellan huvud och stjärt. Från vecka 24 kan bebisen höra ljud, inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibel. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata. Bebis tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Bebisen kan öppna och stänga ögonen nu. Bebis kan se skillnad mellan ljus och mörker.

Du
6 cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen. Viktökningen är omkring 7 och 10 kg. Du kan bli trött i ryggen, känna av trötthet, kramp i benen, tryck mot bäckenet och du kan bli varm och svettig. Glöm inte smörja in mage och bröst med olja, det kan eventuellt minska risken för bristningar.

Så här känner jag
När jag var hos barnmorskan denna veckan fick jag vet att livmodern är 24 cm så jag ligger exakt på ”normalkurvan” vilket kändes bra eftersom magen är så stor redan. Jag vägde mig imorse och har nu gått upp 5,5 kg vilket är 2,5 kg på 4 veckor. Det känns lite läskigt när vikten springer iväg tycker jag, men samtidigt är det lugnande att se att jag ligger helt rätt så egentligen har vikten inte sprungit alls. Men det har blivit lite mycket godis det sista så där inte konstigt att jag nojar lite… Jag känner mycket påverkan på kroppen, om jag står länge får jag ont i fötterna och i ryggen och ibland får jag myrkrypningar i benen. Jag hatar myrkrypningar! Victor smörjer magen varje kväll och allt som oftast vaknar bebis till och sparkar tillbaka på hans hand 🙂

Så här känner Victor

Det känns smått otroligt att Emma och jag om bara dryga tre månader, eller närmare bestämt 99 dagar, äntligen får hålla vår bebis tillsammans! Känslan av att vår lilla ”korv” växer så det knakar där inne och att vi snart får bekanta oss med den på riktigt känns helt fantastisk! Tiden har verkligen gått otroligt fort, och det känns nästan som att det var igår vi fick bekräftat att vi skulle få en bebis. Jag fick tyvärr inte vara med på den senaste kontrollen hos barnmorskan, och vi fortsätter hålla tummarna för att det finns möjlighet för mig att följa med på några av de framtida kontrollerna och inte minst förlossningen. Förlossningssamtalet kan man som väl är göra via videokonferens, även om det känns väldigt underligt prata med Emma om hur vi vill att förlossningen skall gå till – haha! Vi har ju också bokat in oss på kurser vilket ju kanske inte heller blir av på samma sätt, även om de kanske också går att göra online. Det är helt enkelt väldigt mycket som vi inte vet hur det blir eller om det ens blir av med tanke på corona, vilket stundvis känns lite extra olustigt med tanke på att det är mitt första barn. Det sista jag vill är att vara ifrån Emma och bebis!

gravid-vecka-26

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här