Orolig för corona

Igår fälldes det många tårar. Jag är rädd för att smittas av corona men jag skulle inte vilja säga att jag får panik av att följa nyheterna, men ändå blev det för mycket för mig igår. Det var så många saker på en och samma gång, tillslut sprutade tårarna. Jag är fortfarande svullen i ansiktet efter igår…

Jag är ju gravid och astmatiker och är därför en av dom som riskerar att drabbas allvarligare. Dessutom är min astma obehandlad eftersom jag inte vågat ta medicinen när jag är gravid vilket jag insåg nu inte var så bra… jag ska träffa MVC-läkaren imorgon för att diskutera min astmamedicin. Jag vill skydda mig så gott det går och eftersom många på jobbet fortfarande reser privat så vet jag att risken att bli smittad där är större. Dessutom är några kollegor redan smittade av corona och det gör mig ännu mer orolig… Det var lite osäkert om jag skulle få tillåtelse att fortsätta jobba hemifrån men igår sa min chef att det var okej och idag kom beskedet att alla som kan ska jobba hemifrån, väldigt bra beslut! Utöver detta så har jag åkt på urinvägsinfektion och haft mycket sammandragningar, framför allt på natten. Jag känner i princip inga fosterrörelser trots att jag är i vecka 20. Dessutom ringde Barnmorskegruppen och sa att jag tyvärr inte får ta med mig Victor på rutinultraljudet vilket kändes riktigt pissjobbigt med tanke på att jag redan känner mig orolig. Dessutom fick jag flashbacks till ultraljudet då jag fick mitt missfallsbesked för den gången var jag helt själv på sjukhuset, så hemskt!

Det hela slutade bra igår trots många tårar. Jag fick tillåtelse att jobba hemifrån och Barnmorskegruppen tog min oro på allvar, dom togs sig tid att lyssna på bebis hjärtljud en liten stund när jag var där för att lämna urinprov så nu vet jag säkert att bebis lever. Det är fortfarande jobbigt med allt som händer just nu men jag känner att det är okej just nu…

Hur känner ni kring coronaviruset och allt som händer just nu?

Relaterade Inlägg

16 Kommentarer

 1. Sara

  Är gravid i v.25 och har också astma. Idag var det min tur att bli ledsen och orolig över allt. Känns så jobbigt när man inte vet när det här är över och om man kommer klara sig från att bli smittad. Kan som tur är kan jag okså arbeta hemifrån så jag kan isolera mig hemma rätt bra i alla fall 🙂
  Det bästa med att få ut alla känslor är att man känner sig lite lättare efteråt. Det här kommer nog gå bra ändå, även om det kanske tar ett tag.
  Bra att du tar tag i att ordna astmamedicin, min astmaläkare har varit väldigt tydlig med att det är farligare för barnet att mamman har en obehandlad astma än att man tar medicinen. Så va absolut inte orolig över att ta den! Nu är det ännu viktigare än någonsin med den medicinen!

  Svara
  • Emma

   Ja, jag håller med, det var skönt att få gråta ut, lättande på nåt vis. Jag tänker också positivt, att det kommer gå bra. Det som gjorde mig mest ledsen igår var att jag trodde att jag skulle bli tvungen att gå tillbaka till kontoret istället för att jobba hemifrån och jag fick fullständig panik. Hemma är jag ganska isolerad, dom enda som skulle kunna ta hem en smitta nu är Lucas och Isadora men om skolorna stänger så kan jag eliminera den risken också.

   Jag har astmamedicin som jag har börjat ta nu och jag har läst på lite på Fass men jag vill gärna prata med läkaren för att vara säker på att jag verkligen har rätt medicin nu under graviditeten. Jag behöver även pollenallergimedicin som jag kan äta som gravid. Ja, nu vågar jag inte riskera att gå med obehandlad astma…

   Svara
   • Sara

    Jag förstår! Skulle också få panik om jag var tvungen att åka in till mitt jobb!

    Ja det är alltid bra att kolla med en läkare så det blir rätt sort. Kan varmt rekommendera
    https://janusinfo.se (klicka på fosterpåverkan) den är mer pålitlig än Fass när det gäller mediciner under gradviteten, alla läkare jag har träffat för att diskutera mediciner under gradvitet har alltid kollat på den sidan. Jag brukar ibland själv dubbelkolla där ibland för att vara säker på att läkaren inte tittat fel.. 🙂
    Jättebra att kolla sen när bebisen har kommit om man ska amma och behöver någon medicin.
    Jag tar Aerius (Desloratadine) mot min pollenallergi och den finns receptfritt på Apotea och är godkänd när man är gravid.

 2. S

  Jag förstår din oro på grund av din astma men just graviditeten finns ännu inget som tyder på att de är en riskgrupp. Det finns flera gravida som haft det och tillfrisknat och även bebisar som fått det efter födseln som fått lindriga symptom. Så vi får bara hålla tummarna att allt fortsätter i den riktningen.

  Hoppas du får filma på ultraljudet istället, här i Jönköping erbjuder de partnern att vara med via facetime så det kan man säkert be om även hos barnmorskegruppen. Då blir känslan mer att han är i rummet också och du behöver inte känna dig lika ensam.

  Svara
  • Emma

   Hoppas också att det fortsätter i den riktningen men med tanke på att dom bara har en studie på 9 fall där barnen har fötts friska så vet dom inte än om gravida ingår i en riskgrupp eller inte. Jag vill såklart också tro att gravida och foster inte drabbas men jag vågar inte chansa med tanke på att folkhälsomyndigheten gång på gång säger att dom inte vet. I Storbritannien har dom precis ändrat rekommendationen att gravida tillhör riskgruppen vilket jag tycker är mer logiskt eftersom gravida tenderar att drabbas allvarligare av lungsjukdomar. Det finns ju dessutom ett fall där en gravid drabbades hårt precis efter förlossningen och vårdas på intensiven frånskilt från sitt barn som nu också är smittat.

   https://www.dailymail.co.uk/news/article-8118317/Pregnant-women-told-stay-indoors-THREE-MONTHS-avoid-catching-coronavirus.html?ito=social-facebook&fbclid=IwAR14CC01mhHeXl3Fgdh2P26biegm6usVW20m398_kiZ1n7wIZGiYu_11XSs

   På barnmorskegruppen får jag filma så det är bra, men nu valde jag faktiskt att boka om RUL till Barnmorskehuset istället så att Victor kan följa med. Vi har båda isolerat oss och arbetar hemifrån. Om barnen skulle komma hem med någon sjukdom så skulle vi båda bli smittade så det är ingen ökade risk att han är med.

   Svara
   • S

    I artikeln du länkar framgår dock att det är en rekommendation mer ”för säkerhetsskull” men att de inte ser någon större anledning till oro. Min syrra är läkare på kvinnokliniken och de håller sig såklart uppdaterade om fallen. Med tanke på att det pågått under flera månader i framförallt kina finns trots allt en rätt stor andel gravida som haft sjukdomen men inte fått allvarligare följder än andra ogravida med samma hälsostatus i övrigt. Samt att det är mycket osannolikt att luftvägsvirus ska drabba bebisar i magen. För att inte spä på mer oro i en rätt hysterisk situation tänker jag att man gör bäst i att luta sig mot den typ av fakta tills motbevisat och i övrigt följa generella riktlinjer som undvik stora folksamlingar, tvätta händer noga mm.

   • Victor

    Självklart skall man luta sig mot fakta, och även vara källkritisk. Betryggande också om det finns just fakta som säger att bebis i magen inte påverkas av eventuella virus i luftvägarna. Jag har inte läst något om detta, men du kanske har någon referens? Med tanke på just fakta tycker jag det är fel att gå ut med information att det inte föreligger någon ökad risk för gravida eller barnet då det inte finns någon forskning som visar på det. Jag personligen är skeptisk till att den forskning som finns tillgänglig just. I är tillräcklig för att backa upp varken eller, och därför skall man vara extra försiktig som just gravid. Tänker direkt på vaccin för svininfluensan som uppenbart var en alldeles förhastad slutsats och fick ödesdigra konsekvenser. Ett annat scenario, men ändå ett tecken på att man måste vara agera med försiktighet och baserat på just fakta.

   • S

    Jag kan inte klicka svara till Viktor tyvärr. Men min fakta hämtar jag från systern som arbetar inom kvinnohälsovården som läkare. Jag förutsätter att just sjukvården får till sig relevant information från just andra inom sjukvårdsväsendet. Med tanke på att man kan göra så lite för att skydda sig med pga snart väldigt utbredd spridning så tänker jag att själva oron blir värre än just viruset. Om man pga sin oro mår psykiskt dåligt.

    Folkhälsomyndigheten är i övrigt en bra källa att lita på och de skriver själva att det inte finns någon evidens för att gravida tillhör någon riskgrupp – återigen får vi ju tro att de har lite bättre överblick över läget än oss andra. Att man i övrigt ska vidta samma åtgärder som vid andra smittsamma sjukdomar som gravid och såklart undvika smitta om möjligt.

   • Victor

    Underligt, det får jag kika på! ??‍? Jag känner personligen att jag inte litar blint på att vare sig sjukvården eller Folkhälsomyndigheten har hela bilden eller alla svar. Särskilt inte då vi står inför en helt ny situation som vårt samhälle som helhet och myndigheter inte är förberedda på. Jag väljer därför att ta det säkra före det osäkra genom att vara källkritisk och sätta mig in i sådana här ämnen så gott jag kan själv, och göra mina egna riskbedömningar och ta beslut därefter. Faktum är att de flesta i min omgivning gör samma sak, utan att för den sakens skull få panik och göra irrationella saker likt hur folk bunkrar toalettpapper och annat som det inte ens råder någon egentlig brist på även om det givetvis kan förändras. Jag tycker det är ignorant att inte uppmana gravida att iaktta försiktighet med tanke på nedsatt immunförsvar och oklar medicinsk risk, samtidigt som jag från början tycker att vården för gravida, utöver ren obstetrik och gynekologi, generellt sett är tafatt baserat på Emmas och mina egna erfarenheter. Som kuriosa höll Bill Gates efter ebola-epidemin i Afrika 2014-15 det här talet om just hur dåligt rustade vi som samhälle var, och fortfarande är då inte mycket hänt på det området. https://youtu.be/6Af6b_wyiwI

 3. Lisa

  För mig är sociala medier en stor del av den Corona-ångesten jag känner. Varje gång man går in på Instagram, Facebook, eller läser bloggar (för att inte tala om alla kommentarsfält!!) så får man det i ansiktet. Såklart. Men jag tror ändå inte det är bra att få såna orosmoln på sig många gånger om dagen. Så jag försöker lägga undan telefonen mer. Läsa tidningen morgon och kväll, eller kanske se på Nyheterna och ev presskonferenser. Det är bra saklig information, till skillnad på sociala m3dier där det är så många olika åsikter och känslor. Jag är egentligen inte alls rädd dör Corona eller att bli smittad, mer orolig för hur det kommer påverka samhället och vår vardag och bad som kommer hända härnäst. Man vill ju bara leva på som vanligt! ??
  Men ja, tror alla stänga av sin telefon lite mer, det är nog bra för alla.

  Svara
  • Emma

   Förstår hur du känner. Jag känner att jag får kontroll över läget ju mer informerad jag är och ju mer jag kan styra mitt egna liv. Både jag och Victor har isolerat oss och träffar inga andra än dom som barnen ändå träffar i skolan. Om skolan stänger kan vi isolerads helt vilket jag tycker vore det bästa just nu men eftersom jag inte kan råda över det så släpper jag det tills vidare.

   Jag tror det är bra att hålla sig informerad med bra information och inte läsa för mycket om man känner att man blir påverkad av andras känslor, men jag tror inte man ska läsa enbart svenska källor och riktlinjer utan även utländska källor är viktiga där dom i vissa fall ligger steget före vad det gäller riskgrupper m.m.

   Ta hand om dig och försök att leva så vanligt som du kan i kaoset 🙂 Kram!

   Svara
 4. Sabina

  Känner att det är helt hysteriskt! Spyr nästa bara någon nämner Corona! Är sjukt rädd för en samhällskollaps med hög arbetslöshet, företag går i konkurs, folk har inte råd att bo kvar i sina hus etc. Känner mig inte det minsta oroligt för viruset! Men hysterin är fruktansvärt. Folk beter dig som att man dör bara man går utanför dörren! Är tydligen i riskgrupp också med astma och högt blodtryck. Jobbar själv inom vården och det är hur lugnt som helst, har aldrig haft så många lediga platser på mitt sjukhus!

  Svara
  • Emma

   Oj, vad är det för sjukhus som du jobbar på? Vad skönt att hör att det inte är fullt över allt. Ja, corona drabbar verkligen världen på så många sätt och hysterin i mataffärerna är ju HELT GALET! Skönt att du slipper vara orolig, det hade varit jobbigt att vara orolig och jobba inom vården då. Det är klart att alla samhällseffekter skrämmer mig också, men inte alls så mycket som viruset just nu.

   Svara
  • M

   Jag håller med dig helt Sabina. Jag ingår själv i två riskgrupper och jobbar också inom vården. På min arbetsplats är vi inte alls oroliga över covid 19 utan är mer rädda för hur samhället kommer påverkas av detta. Vi har avstämningar på jobbet dagligen om hur många nya fall vi har osv. Många verkar vara helt hysteriska över corona. Men sen är klart att i storstäderna är det ju större risk för att smittas i och med att de har fler dokumenterade fall (vilket egentligen inte säger så mycket längre pga att man endast testar de som blir riktigt sjuka och kräver sjukhusvård). Men det är ju mer människor var man än är än i mindre städer.

   Svara
 5. Lily

  Känner mycket oro. Men det kommer bli bra för oss till slut, tror jag verkligen. Vi får ta lite tröst i att vi har någonting att se fram emot. Vi får ta vårt ansvar att skydda våra gamlingar och oss själva, och försöka hitta det bra varje dag. <3 Du är stark. Det går över, någon gång.

  Svara
  • Emma

   Tack fina du! Jag vet, det blir bra till slut. Jag ser inte detta som “the end of the world”, men jag vill göra vad jag kan för att undvika att bli sjuk under graviditeten. Jag var väldigt sjuk i influensan sist trots att jag inte var gravid. Jag behövde inte sjukvård eller andningshjälp, men det var tillräckligt för att jag skulle bli avskräckt och vilja vara extra försiktig. Man är ju trots allt mer sårbar när man är gravid. Ta hand om dig!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här