Fjärde graviditeten

Gravidvecka 28 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
De senaste 11 veckorna har bebisen ökat 10 ggr i vikt! Bebisen väger nu omkring 1,2 kg och är 39 cm lång. Hjärnans ytskikt börjar forma sin rätta form. Ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Tunt och fjunigt hår täcker bebisens kropp. Pojkbebisars testiklar har börjat vandra ner genom ljumskkanalen i buken till pungen. Detta kollar läkaren, att testiklarna har kommit hela vägen ner när bebisen är född. Den lilla bebisen har börjat sova som vi andra med REM-sömn vilket innebär att den lille bebisen drömmer! Vad bebisar drömmer om är det ingen som vet. Bebisen fortsätter att vända på sig ända fram till några veckor innan förlossningen.

Du
Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm och det är såpass stort att det påverkar hur du kan röra dig. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna ett visst tryck upp mot bröstkorgen. Det är en kraftig växtperiod mellan vecka 28 och 32. Din viktökning kan i vecka 28 vara mellan 7 och 11 kg eller mer. Bara moderkakan väger 400 g, nästan ett halvt kilo. Om din lilla bebis skulle födas nu finns det stora chanser att den skulle klara sig. Om du är väldigt aktiv och tar i för mycket kan kroppen säga ifrån och då kan du få sammandragningar vilket gör så att livmodern drar sig samman och blir hård. Om detta är ditt första barn kan det hända att du får ditt första mjölkläckage nu. Brösten kommer kanske växa ännu mer nu framöver.

Så här känner jag
Jag har mycket sammandragningar till och från och märker att det är väldigt starkt kopplat till fysisk aktivitet eller stress. När jag har haft det stressigt så kan sammandragningarna komma och gå i dagar efteråt. Så jobbigt! Jag försöker verkligen ta det lite lugnare nu och går undan ibland och vilar när det blir för mycket. Jag är inte stresstålig för fem öre just nu..! Jag har gått upp 6,5 kg men känner mig mycket större och tyngre. Jag känner att livmodern tar i bröstkorgen och ibland är det lite tungt att andas, särskilt dom dagarna jag har mycket sammandragningar. Foglossningen och halsbrännan håller i sig men har som tur är inte blivit mycket värre 🙂 Jag vill gärna att bebis håller sig kvar därinne ett bra tag till, men jag börjar känna mig mer och mer redo för allt som ska komma! Nästa vecka går vi in i tredje och sista trimestern – häftigt!

Så här känner Victor
Emmas sammandragningar har dragit igång ordentligt den senaste veckan, och det är verkligen en ond cirkel; det viktigaste för henne är att låta kroppen vila då den inte orkar med någon belastning just nu samtidigt som huvudet fortfarande är lika piggt som vanligt. Sammandragningarna i sig innebär också en oro och stress för hur det påverkar bebis och en eventuell tidig förlossning. Emma är precis som jag väldigt duktig på att göra upp att göra-listor i huvudet och får man inte gjort det man satt upp på listan är avkoppling väldigt långt borta. Enda sättet att kunna slappna av är att just checka av saker på att göra-listan, så jag försöker dels avlasta med saker som hon vill få gjort men också hitta sätt så att hon får lugn och ro här hemma för att bryta den negativa spiralen. En liten stunds stress just nu kan betyda ett par dagars ont av sammandragningar.
I takt med att magen växer så börjar huden på magen sträcka ut sig än mer, så det är ännu viktigare än tidigare att smörja in den stackars magen så att det inte gör allt för ont. Ibland blir det flera gånger om dagen, och inte bara på kvällen när vi skall sova. Emma börjar också få svårare att röra sig och ens att sitta eller ligga ner eftersom magen och bebisen börjar ta allt mer plats där inne. Det känns nästan som att det är på bristningsgränsen och jag hoppas verkligen för Emmas skull att det inte blir värre ju närmare förlossningen vi kommer!
Sist men inte minst är tanken på att bebisen ligger inne i magen och drömmer så häftig, och jag undrar verkligen vad den drömmer om, kanske mamma och pappa…?!

gravid-vecka-28

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.