Tiden efter förlossningen

Gulsot – när ska man söka vård?

Iförrigår, innan vi åkte hem från BB, så frågade jag om inte Isadora såg lite väl brun ut. Och jo, mycket riktigt, hon har lite gulsot. Konstigt att dom inte berättade det för mig tycker jag… BB-personalen sa att vi skulle hålla lite koll så att hon äter med 2-3 timmars mellanrum och inte blir slö, men också så att hon inte blir gulare. Om det inte blir värre så kommer hon kissa och bajsa ut det gula sa dom till mig. Hon är absolut inte slö och hon äter ofta, men jag är osäker på om hon kanske har blivit lite gulare.

Min magkänsla säger att hon mår bra just nu, men eftersom jag inte har nån erfarenhet av gulsot så hade det varit skönt att veta när man ska larma. Om hon nu har blivit gulare, hur gul ska hon bli för att behöva vård? Eller märker man det genom att dom är slöa och äter dåligt? Någon som har erfarenhet?

 

23 Comments

 • Petra

  Selma hade 300 på skalan till gulsot och var slö, åt dåligt och sov. Vi fick åka upp första veckan och kolla väderna samt börja med ersättning då jag inte fick igång produktionen direkt. Hon behövde aldrig sola men dom höll koll på henne så att väderna gick ner. Känner du dig osäkert tycker jag att du ska höra dig för med BB så kan dom kanske kolla igen för säkerhetsskull. ?

  • Joanna

   Ebba var lite gul när vi var och kollade vikten på bb-mottagningen och då sa barnmorskan att vi skulle hålla koll så hon inte blev gul på benen. Vi skulle strama åt huden på smalbenen, typ med tumme och pekfinger blev det då gult skulle vi söka vård. Annars är det ingen fara sa hon…ge mat var tredje timme typ…

 • Angélica

  Jag fick höra att jag skulle trycka med ett finger i pannan för att se gulheten, vid gulhet fortsätta ner på magen och göra likadant. Om det var gult där också efter man tagit bort fingret så fortsätta ner på smalbenet, vid samma där skulle jag ringa in.
  Lite luddigt men det var något sådant ”egentest” men är du orolig så absolut, ring in och hör med dom 🙂

  Grattis till ännu ett litet mirakel!
  Kram ♡

  • Emma - På Smällen!

   Åh tack för att du delade med dig. Fick höra från en barnmorska att jag skulle trycka fingret under fotsulan så jag testade det och där var det inte gult. Provade smalbenen också och där var det inte heller gult 🙂 Tack så himla mycket!

 • Sofi

  Sonen var också lite gul fick jag veta på bb men de sa inget om att äta med 2-3 timmars mellanrum, på natten går det 5 h till första målet. Nu när han är 2,5 vecka är det gula helt borta. Tycker också det var svårt att veta hur gul han var men jag gick på magkänslan.

 • Minella

  Lägg henne vid något fönster eller något ljust ställe så kommer det gå bort 🙂 ser normalt ut tycker jag men du kan alltid ringa till fl eller bvc o rådör? kramis

 • Emma

  Dom blir ju lite gula och är som gulast kring dag 3-4. I mitt landsting har man en kontroll efter 48 timmar där de kollar gulsotsvärdet och tar ett blodprov och väger. Har ni varit på något sånt? Vår tjej var också gul och de ökade kring dag 3 men nu dag 6 har det gått ner och hon börjar bli mer och mer rosa 🙂 Amma amma och låt henne ligga i blöjan i dagsljus vid ett fönster, inte gassande sol

 • Anke

  Vilken söt liten tjej! Grattis igen! ☺️
  Men vad olika det verkar vara från olika landsting. Vår lilla tjej blev undersökt andra dagen där de konstaterade att hon var lite gul så de tog blodprov och det var precis under sträcket så vi fick stanna till nästa morgon där de skulle ta blodprov igen och då var det precis över sträcket så vi fick sola från lunch till kl 7 nästa dag och då hade värden gått ner så vi fick åka hem men skulle komma tillbaka dagen därpå för nytt blodprov. Då hade värden gått upp lite igen så de ville ha ytterligare ett prov två dagar senare och först då blev det avskrivet. Men det enda tipset som vi fick var att hon skulle ligga i blöja nära ett fönster, inget om att amma så ofta utan det fick hon styra själv.

  • Anke

   Just det, det märktes aldrig på henne att hon hade gulsot mer än att hon var gul förstås (blev gulare tredje dagen tror jag, mest gul var hon på morgonen) så hon var aldrig slö och åt som vanligt.

 • zarah

  De allra flesta blir ju gula utan att det krävs vård, det går oftast över av sig självt. Alla mina 3 har blivit gula men ingen har behövt sola bort det på sjukhuset. Ställ henne nära ett fönster, det kan snabba på processen ☺ Man kan se på ögonvitan, den blir gul och sen vitare igen när det går åt rätt håll. Men det kan ta några dagar, det är ju en stor omställning för bebis på utsidan. Min lilla är 13 dagar och fortfarande lite gul/brun. Blir du orolig ringer du BB, annars brukar bvc hålla lite koll ☺

 • Tess

  Lex fick gulsot och blev inlagd efter ett dygn hemma. Han blev snabbt gulare och väldigt slö och de tog prover på första besöket, så vi blev inlagda samma kväll. Hade väldigt lite kunskap och vi var jätterädda att det var farligt då han inte blev bättre, men efter solning och mycket mat vände det snabbt. Hör av dig om du har frågor ?

 • Marie

  Vår pojk var lite gul när vi åkte hem från BB i onsdags men dom trodde inte de var nån fara dom sa att vi skulle ha honom i bara blöjan i dagsljus så mycket som möjligt under torsdagen. Vi var inne på 4dygnskontroll på fredagen och då såg de jättebra ut! Så testa det! 🙂

 • Emli

  Lämnade BB idag och barnläkaren samma sak till mig, och att det tydligen märks väldigt väl om det blir sämre.. Är du osäker så ring och kolla, BB har ansvar för er sju dagar efter förlossningen och man får vara en ”sån där” mamma som frågar 100gånger extra när man har en liten som inte kan tala om själv hur hon mår.. ❤️

 • Mikaela

  Sonen hade gulsot och solade på neonatal i en vecka. Barn med gulsot blir lätt slöa och trötta och vill helst bara sova. Det är dock extra viktigt att de får mat i sig så gulsot värdet sjunker fortare. Sonen fick de sätta sond på eftersom han var så trött att han inte orkade äta själv. Förutom att de ska äta mycket så ska de helst ligga i dagsljus vid ett fönster och ”sola”. Gulsot kan man också se på ögonen då ögonvitan blir gulaktig. Är ni osäkra på om det går åt rätt håll så bör ni få komma in på extra kontroll.

 • Malin

  Vår dotter var också lite gul och barnmorskan på mölndal sa till oss förra veckan att hålla koll så det inte går ner över kroppen, är man osäker och inte märker någon skillnad på bebisens beteende så räcker det med att vänta till BVC besöket, vilket vi gjorde och enligt barnmorskan där är det nästan helt borta :).
  Ring till BB om du är osäker, fråga annars på BVC 🙂
  Stort grattis igen!

 • Maggi

  Hej

  Jag fick tips från sjuksköterskan att lägga min dotter i dagsljus hemma en liten stund varje dag i en vecka. Vips så var gulsoten borta efter några dagar. Men du ka ju hålla koll på huden men främst ögonvitan om den blir mer gul, om så är fallet och du märker att isadora är slöare än vanligt så bör du få henne undersökt.

 • Petra

  Min dotter fick ligga i en solarieapparat i totalt 10 dagar innan det gav med sig.. Skitjobbigt när man vill ha hud mot hud kontakt med sina små, men när det väl vände på skalan gick det fort tills vi kom hem ? Grattis till underverket ?

 • Mickaela

  Jag fick tvinga sköterskan att ta prov för hon tyckte allt såg bra ut (dygn 2) men jag tycke verkligen min son var kycklinggul… Och visst hade jag rätt, dom ringde på kvällen och beordrade in oss för behandling och lillen fick sola i ca 2dygn. Men han var väldigt sovande och ville knappt äta då. Jag reagerade inte på det eftersom dottern var likadan i början (men hon var tidig) så jag trodde att man behövde växla/tvinga dom att käka när de var nykläckta:) men lita på din känsla!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.