Tredje graviditeten

Gravidvecka 33 – bebis nr 2

Bebis

Nu väger din bebis ca 2,15 kg och är 40 cm lång. Bebisen ökar nu sin vikt med ca 225 g i veckan. Nu börjar din bebis kunna reglera sin kroppstemperatur. Om bebisen skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Det finns gott om fostervatten som gör att bebisen kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet är lite grumligt, vitaktigt i färgen och har en doft som påminner lite om hav och tång. Det har blivit trångt för bebis i magen så du kan känna mindre av de tydliga sparkarna nu och mer av att bebis rullar runt. Bebisens hjärna och huvud växer snabbt nu, det ökar med 9,5 mm!

Du

Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska. Du kan öka mycket i vikt och det är inte konstigt. Just nu behövs mycket näring både till dig och din bebis, så sluta inte äta för att du är orolig över stor viktökning. Prata med din barnmorska om du oroar dig för din vikt. Om bebisen har lagt sig till rätta nu kan det kännas lättare att andas och om du haft magbesvär kan det försvinna nu. Du kommer uppleva ett ökat tryck neråt och du kan känna stickande känslor i bäckenet, det är helt ofarligt. Insomnia är också vanligt nu, 80% av drabbas av sömnsvårigheter.

 

Så här känner jag

Rörelserna är betydligt kraftigare nu, men jag känner fortfarande sparkar, fast hårda såna. Jag tycker att magen växer riktigt snabbt nu. Jag behöver inte längre studera bilderna noggrant för att se skillnad mellan veckorna haha! På torsdag ska jag till barnmorskan så vi får se vad det blir för sf-mått då. Ska bli spännande! Nu har jag gått upp 6 kg och det känns bra. Jag ökar cirka 0,5 – 0,7 kg i veckan nu verkar det som. Jag har ingen aning om det är mycket eller lite, men jag minns från förra graviditeten att någon sa (kan det varit BM?) att om man ökar 1 kg i veckan så är det oftast för att man lägger på sig vatten. Jag känner att fötterna svullnar lite när jag sover. Det är lite ömt att stå på dom på morgonen, men under dagen verkar det som svullnaden går ner. Jag är mycket mer sötsugen nu än i dom andra trimestrarna, men istället för att gå loss på det jag verkligen vill ha – chokladbollar, så bakar vi RAW-bollar. Det känns bra att försöka hålla en så nyttig bana som möjligt, fast jag måste erkänna att jag har inte alls varit lika nyttig denna trimestern. Men säkert nyttigare än i graviditeten med Lucas i alla fall!

Graviditetskrämpor då? Jo, halsbrännan är hemsk. Jag äter både Omeprazol och Novalucol nu. Inte så många Novalucol, men oftast måste jag ta 1-3 styck per dag för att få bort det värsta. Särskilt om jag ska sova för annars får jag sura uppstötningar. Foglossningen är tillbaka också. Det blir värre när jag rör mig, promenerar och tyvärr så får jag lite mer foglossning av vattengympan också men det är förmodligen för att jag tar i så när vi sparkar i vattnet (tror jag). Jag ska fråga barnmorskan nästa gång, i så fall är det kanske en övning som jag behöver hoppa över. Men foglossning är ändå inte så jobbig som den var tidigare i graviditeten när jag var dum och sprang för att hinna med bussen, två gånger på en och samma dag dessutom haha!

Nu när jag har skrivit om graviditetskrämpor så måste jag också passa på att säga att jag ÄLSKAR att vara gravid! Jag känner mig aldrig så vacker som jag gör när jag är gravid! Alla kläder sitter fantastiskt, jag är aldrig ensam, min hy är fantastisk och alla säger att jag strålar haha! Underbart är det!

gravid-vecka-331

One Comment

  • Linda

    Har inte gått på vattengympa som gravid. Men man ska undvika övningar där benen går isär åt olika håll. Typ som utfall mm. Men lite konstigt om det skulle vara såna övningar med i ett pass för gravida

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.