Förvärkar och att vara omföderska

Alltså det där med förvärkar och att vara omföderska är ju riktigt lurigt! Här trodde jag att jag skulle känna direkt när det var dags eftersom jag ändå fött barn en gång förut. Men nej nej, den här gången är mycket lurigare än med Lucas.

När jag väntade Lucas kände jag inte ett skit alls förrän dagen innan han föddes. Då kände jag svag svag mensvärk i svanken som under dagen började kännas i magen. På kvällen så tänkte jag att det är bäst att jag går och lägger mig om den där svaga mensvärken är början till värkar. Jo men visst, det var precis som jag misstänkte. Senare på natten så vaknade jag med värkar som var för onda för att sova, men inte för onda för att prata igenom.

I natt när jag gick och la mig så trodde jag verkligen att jag skulle vakna upp med såna värkar så imorse blev jag riktigt förvånad när jag vaknade av larmet kl 8 på morgonen! Ingen bebis, ingen vattenavgång och inga värkar. Men sen när jag varit uppe en stund och höll på med Lucas frukost så kändes det som ”värkarna” var tillbaka. Det gör inte speciellt ont ännu även om det gör ondare en tidigare och det försvinner när jag vilar så det är väl bara förvärkar än så länge.

Idag har jag en lista med saker som måste bli gjort, så idag ska jag fixa allt det och när det där klart så ska här dammsugas och moppas. Då kanske bebis vill ut? Men jag är fortfarande inte trött på att vara preggo, så om bebis vill stanna i magen så är det också helt ok 🙂

Relaterade Inlägg

21 Kommentarer

 1. Sofie

  Så spännande så hade jag det med min tjej, nr 2, två nätter innan så vaknade jag med värkar, låg vaken 2-3 timmar, men dom gick över och jag vaknade som vanligt. Natten efter var jag säker på att hon skulle komma, men samma där så somnade jag om.
  Sen så kom värkarna mer och mer under den dagen och på kvällen var det inte lönt att gå och lägga sig. För då hade jag värkar kanske med ca 10-15 min mellanrum som inte gav med sig.

  Tänk inte för mycket, ring förlossning och se vad dom tycker, sen när det börja komma mer och mer.
  Jag fick inte regelbundna värkar förenns 30 min innan hon kom och kanske 1,5 med 1an.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ojjj! Regelbundna värkar 30 min innan hon kom! Men hade du så ont att du inte kunde prata dig igenom en värk då eller hur kom det sig att ni åkte in? Många omföderskor här i Göteborg får ju rådet att stanna hemma verkar det som. Så det känns inte riktigt som jag vill lägga beslutet på att åka in eller inte i deras händer… 😛

   Svara
   • Sofie

    Med första Barnet var jag öppen 8 cm när vi kom in.
    Det ville jag inte göra om, därför åkte vi in tidigare. Var öppen 3 denna gången, så dom bad mig gå runt en stund, ville nog skicka hem mig, men lät mig stanna eftersom det var andra barnet. efter lite dans med sambo och Några knäböj, så kom värkarna igång på riktigt och sen va hon ute.
    Bor i Malmö, men valde att föda i Lund och dom hade plats till oss. 🙂 I Malmö får inte pappan sova över, men Lund har dom så pappan kan sova över. +egna rum

   • Emma - På Smällen!

    Usch nej, 8 cm öppen när man kommer in då är värkarna nog rätt så jobbiga :-/ Vad bra att ni fick stanna, ni hade ju en bit att åka också så det vore jobbigt om ni blev hemskickade för en ynka centimeter!

 2. Pilla

  Jag tycker det blur lurigare med varje barn. Nu sista gången var jag osäker på om det verkligen var på G eller ”lurvärkar”. Då var jag ändå 11 dagar över . Hade haft så vansinnigt mkt förvärkar och mensvärk länge så till slut trodde jag ju inte på det när det var på riktigt hahaha.

  Svara
 3. Diana

  hihi vilken söt och stor mage. Så mysigt och vad skönt att du inte är trött på att vara preggo för det hade ju vart såå jobbigt, att bara gå och vänta. 🙁 Men det är bra att du inte stressar fram något, bebis kommer när den kommer och så jag längtar, älskar att se sånt på bloggarna. 🙂 Det är så mycket lycka och glädje.

  Ha en fin dag <3

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja det är jätteskönt att få mysa och njuta in i det sista 🙂 Det enda som är jobbigt är att den här resan snart är slut och jag kommer antagligen känna lite seperationsångest till magen när bebis väl är här… 😛 Men då ska jag försöka tänka på den mysiga bebisen jag har fått 🙂 Det är svårt det där när man får knäppa känslor som man inte rår för. 😛

   Svara
 4. Jeanette

  Jag fick min tredje dotter i januari och jag tyckte det var så lurigt. Andra gången var mycket lättare att förstå när det var på g, men den här gången var lurig. Så bara för att man är omföderska så behöver det inte betyda att det blir lättare 🙂

  Svara
 5. zarah

  Med trean blir det ännu mer lurigt. Iaf för mig ? och det brukar kallas ”den luriga trean” tydligen haha. Men det är jättesvårt att skilja förvärkarna från de riktiga ibland. Med trean nu trodde jag många gånger att det var på gång och blev lika besviken varje gång jag somnade ifrån och vaknade på morgonen sen. När det väl satte igång sen så trodde jag det var ännu ett falsklarm när jag kunde sova mig igenom de första timmarna med svaga svaga värkar. Så lurigt är det.

  Svara
 6. Lina

  Hihi va spännande!! Längtar tills jag själv är där om ca 12 veckor, även om jag också trivs bra och tycker att det är mysigt att vara gravid 🙂

  Svara
 7. Sofi ellebellebus

  Ja som Zarah skriver trean var riktigt lurig! Jag åkte in och blev hemskickad! Tredje barnet och hemskickad. Pinsamt! Hahaha

  Svara
 8. Sofi

  Fördelen med alla förvärkar är att de gör en del av jobbet. Jag hade mensvärk i en vecka, när jag skulle kolla blodtrycket hos bm bad jag henne göra en undersökning och 1 veckas kraftigt molande hade resulterat i en tapp som var förkortad till 2 cm och ca 4 cm öppen. På eftermiddagen började lätta men regelbundna värkar för att sen resultera i bebis till kvällen med snabbt förlopp? Bra med förvärkar tänker jag.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   På ett sätt hoppas jag att det är så för mig med, men på ett sätt hoppas jag inte det för jag är rädd att inte hinna in till förlossningen. Men det hade ju varit himla skönt att slippa ha ont dom där första centimeterna 🙂 Jag vågar dock inte fråga min BM för efter undersökningen så kan ju värkarna ta fart på riktigt och det vill jag inte. Just nu vill jag bara att det ska starta på egen hand och gör det inte det så vill jag få chansen att prova lite roliga vräkningsförsök hehe 🙂

   Svara
 9. Nettan

  Åh det är ju så svårt att veta! Med andra barnet var vi inne 3-4 gånger på förlossningen med regelbundna värkar, första gången var 1 månad innan BF och då fick jag bricanyl som stoppade värkarna. Var då öppen 3 cm har jag för mig. Men förvärkarna fortsatte, blev hemskickad varje gång, de var kraftiga sammandragningar som regiatrerades på Ctg. Gjorde jäkligt ont men de gjorde ingen nytta…. Sen kom han 2 veckor senare med igångsättning när han beräknades fullt gången, gick ju jättesnabbt då eftersom jag redan var öppen 3-4 cm när vi kom in för planerad igångsättning.
  Nu 8 år senare med barn nr.3 så har jag haft förvärkar sen V.20 och riktigt ont gör dom. Många gånger har de kommit med 5 minuters mellanrum i drygt 1 timme, så vi övervägt att åka in men så går de över. Fått order om att åka in om de kommer var 5 minut för att ha möjlighet att hinna försöka stoppa värkarna.
  Är i V.33 nu, riktigt lurigt det här.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj ja, verkligen lurigt!!! Särskilt när vissa värkar öppnar medan andra inte gör det. Omöjligt att veta om man inte åker in och kollar ju! Hoppas bebisen inte vill ut förtidigt även om det måste vara jobbigt med såna onda förvärkar 🙁

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här