Femte graviditeten

Gravidvecka 32 – bebis nr 4

Bebis
Bebisen väger ca 2000 g och är 39 cm lång, denna veckan har bebis lagt på sig cirka 200 gram. Hos förstföderskor kan barnet redan har lagt sig med huvudet nedåt, men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt. För omföderskor kan det dröja ända till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt. Nu fungerar barnets alla fem sinnen. Bebisen sover 90-95% av tiden och under de vakna perioderna tränar den på att andas, röra sig och öppna och stänga ögonen. De inre organen fortsätter att mogna och lungorna förbereder sig inför den första andningen. Nu utvecklar också bebisen sin förmåga att svettas.

Du
Livmoderns mått är ungefär 30 till 32 cm. Det går att känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln. Din vikt ökar snabbare än någonsin nu. På vissa kan det göra ont (känns som mensvärk), en värmekudde kan då vara skönt att ha på magen. Dags att börja kolhydratladda och vila så ofta du kan. Från vecka 32 träffar du barnmorskan varannan vecka. Nu kan det vara dags att anmäla dig till föräldrarkursen om någon sådan erbjuds.

Så här känner mamma
Jag har börjat få mer ont i kroppen, särskilt jobbigt är smärtan under revbenet som kommer när jag har lyft William många gånger. Jag känner också att livmodern är väldigt känslig så minsta lilla stress får jag sammandragningar som gör magen tung och jobbig. Den senaste tiden har jag också börjat få mycket förvärkar som känns precis som i slutet med William. Jag tror inte det betyder nåt särskilt mer än att jag hoppas till högre makter att det är ett tecken på att förlossningen tänker dra igång av sig själv denna gång. Men som sagt, jag kände så här med W också, så det betyder antagligen ingenting. Bebisen rör sig kraftigare nu och ibland skakar hela magen fram och tillbaka. Victor säger att den här bebisen är vildare än William 🙂 Så roligt!

Så här känner pappa
Den här bebisen känns verkligen helvild – haha! I princip varje gång som den vaknar så lever den verkligen loppan där inne i magen. Det både rör på sig inuti och utanpå magen, och när Emma ligger hos mig på soffan eller i sängen så sätter den nästan alltid igång att sparka på mitt ben. Det känns som att det kan vara ett väldigt tidigt personlighetsdrag, för till skillnad från William som var ganska lugn i magen förutom ibland när han röjde runt så är ju den här bebisen verkligen sjövild och kanske därför mer lik Isadora?!
Jag tror inte det kommer hända men det slår mig ibland att vi faktiskt mycket väl kan bli överraskade av att bebisen kommer tidigt. Emma har både ordentliga förvärkar och sammandragningar, men så var det ju även med William. Så då kanske det inte är så troligt igen, tänker man, tills den där natten när man faktiskt blir överraskad – haha!

gravid-vecka-32

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.