Branäs,  Femte graviditeten

Åka skidor när man är gravid – farligt?

Jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om hur det är att åka skidor när man är gravid. Detta är ju andra gången som vi åker på skidresa när jag är gravid och eftersom jag är nybörjare så räknar jag med att ramla en del. Det fick mig såklart att fundera på risken och om det är farligt att åka skidor eller ramla när man är gravid… Jag har nog länge trott att det är farligt och att ramla och att det ofta leder till missfall, detta är dock en myt!

När man är gravid så ligger bebisen tryggt inne i magen i en fostersäck fylld med vatten som har i uppgift att ta upp och reducera smällar utanpå magen. Det är därför bebisen inte tar skada av t.ex. ett syskon som sparkar eller tar spjärn mot mammans mage när det ligger jämte mamma och sover. I tidig graviditet, innan vecka 12, så befinner sig livmodern nedanför blygdbenet och då ligger bebisen ännu mer skyddad i magen.

När det kommer till att ramla eller smällar mot magen så brukar man skilja på högenergetisk och lågenergitisk stöt eller press mot magen, där högenergetisk är en hård stöt rakt mot livmodern vilket kan vara farligt både för bebisen och för mamman. Det kan uppstå vid t.ex. en bilolycka eller om man kommer i kläm. Om man däremot ramlar och landar på knäna eller sittande så är det en lågenergetisk skada och då blir det oftast inga problem (källa). När man åker skidor ramlar man oftast så att man slår i knän, höfter, rumpa, ryggen, händer och armar så om magen inte sticker ut så är det förmodligen inte så troligt att den skulle ta upp större delen av stöten.

Jag är i vecka 13 nu och magen har just börjat synas lite grann, men den sticker inte ut såpass mycket att det skulle vara troligt att jag skulle ramla på den, men jag chansar inte i onödan. Jag är VÄLDIGT försiktig. Jag åker i alla blå backar, även dom som jag tycker är läskiga, dock väldigt långsamt. Jag är inte rädd för att ramla, men med en större mage hade det inte blivit någon skidresa för mig. Dessutom så har ju gravid sämre balanssinne i slutet av graviditeten så då kanske man ändå inte vill stå på två hala pinnar 🙂 Men det där är säkert individuellt!

Har ni åkt skidor som gravida? Vilken vecka eller månad var ni i då?

10 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.