Gravidvecka 12 – bebis nr 4

Bebis
Bebisen är stor som ett plommon nu, cirka 6 cm lång och väger 9 till 13 g. Bebisen ser mer och mer ut som ett människobarn. Huvudet är rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingrar och tår har delat på sig. Naglarna har vuxit ut på både fingrar och tår och din bebis har hår på kroppen, (s.k. lanugohår). Bebisen rör sig alltmer och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Barnet kan svälja fostervatten. Just nu och fram till rutinultraljudet är alla bebisar ungefär lika stora oavsett genetiska anlag. Barnmorskan mäter längden för att se vilken graviditetsvecka du är i.

Du
När vecka 12 är över så är också dom mest kritiska och riskfyllda veckorna över. Illamåendet brukar avta nu, vikten har för de flesta ökat med 1 – 5 kg. Har du haft mycket illamående eller kräkningar så kanske du har gått ner istället. Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan göra att din hud ser bättre och slätare ut. Många kvinnor får också tjockare och blankare hår under graviditeten. Livmodern tar upp hela bäckenet nu och kommer när graviditeten når sitt slut vara ända upp i revbenen.

Så här känner jag
Jag känner att illamåendet eventuellt har börjat klinga av lite nu. Jag kan fortfarande få som en våg av illamående över mig när jag blir trött eller vid vissa dofter. Jag har faktiskt haft mycket svårare med dofter i denna graviditeten i jämfört med tidigare graviditeter. Jag är fortfarande väldigt väldigt trött så jag brukar passa på att sova när William sover, då mår jag en aning bättre. Matlusten är fortfarande i botten och det kommer den väl vara ett tag till. Jag hoppas det ger med sig när vi är i Branäs för jag minns att illamåendet var mycket bättre när vi var i Branäs när jag var gravid i vecka 8 med William. Jag tycker att magen har kommit fram lite den här veckan, men vi får se på veckans magbild.

Så här känner pappa
Nu börjar äntligen illamåendet avta lite för Emma, vilket är ett gott tecken även om det fortfarande är svårt med maten. Förhoppningsvis gör lite skidåkning i Branäs susen! Vi har också planerat en olika maträtter dit som vi dels inte ätit så mycket av den senaste tiden och som Emma också är sugen på, håller tummarna för att det funkar!
Jag och vi båda tycker att magen börjat synas, särskilt på kvällen då magen ju brukar svullna upp lite, men också i allmänhet. Vi har också börjat smörja in magen om kvällarna så att Emma inte skall få bristningar, men ibland är det svårt för mig att hjälpa till när William inte nöjer sig med att sova själv utan prompt skall sova mellan oss – haha!
Vi har försökt lyssna till hjärtljudet på bebisen med doppler men inte lyckats pricka in det, så vi längtar båda två efter att få lyssna på det hos barnmorskan – haha! Jag var hemma med alla tre barnen när Emma var där häromdagen, och som ”tur” var ville barnmorskan vänta till vecka 16 och jag hoppas att jag kan följa med då istället.

20150930-174608-63968038.jpg

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Lisa

  Vill inte vara sån, MEN det är en sån hemsk myt att man kan förhindra bristningar genom att smörja in magen, och såna myter får inte spridas tycker jag 😊 Det är genernas lotteri! Sen är det mysigt och känns skönt att smörja in magen har jag tyckt, så det kan man ju göra 🤗 Vid första barnet var jag glad att jag klarat mig utan bristningar, trodde jag, men i vecka 41 fick jag några! Men käre värld man ska väl se bristningar som ett fint bevis på att man burit sina barn ❤

  Svara
  • M

   Precis vad jag tänkte skriva 😂. Jag har burit 3 barn, smörjt in mig alla gånger men ändå fått bristningar. Men inte F*N bryr man sig om dem. Jag har fått 3 mirakel! Jag skulle ofta vad som helst för dem. Vad gör lite bristningar då?
   Skönt att illamåendet börjar avta nu! Hoppas du får må bra resten av tiden nu.

   Svara
   • S

    Håller med ovanstående. Jag smörjde magen ett par gången första graviditeten och ingenting de andra två, noll bristningar. Genernas lotteri till 100 %. Min mamma har inga heller.

 2. Sabina

  Tänkte oxå samma sak. Första barnet smörjde jag massa, fick inga bristningar förrän vid förlossningen 🙂 Fick rätt många när jag låg där och krystade! Andrs barnet smörjde jag inte alls, fick även då sista veckan.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här