Branäs

Mot Branäs!

Denna veckan har vi haft fullt upp exakt hela veckan. Vi har grejat, packat, handlat och lagat en massa mat för idag ska vi nämligen till Branäs och åka skidor! Förra året var vi i Branäs på en långhelg, men detta året blir det en hel vecka!

Det blir såklart lite annorlunda att åka på skidsemester detta året pga corona. Vi kommer inte kunna göra samma saker och behöver tänka till lite extra för att undvika allt från rastplatser och bensinmackar på resan dit, till trängsel på själva skidorten. Vi har hållt noga koll på nyhetsuppdateringarna och förstår vad vi behöver göra för undvika ökad smittspridning och belastning på sjukvården.

Skidåkning i sig är ju egentligen inte orsaken till den ökade smittspridning på skidorterna. Det är ju en sport som utövas utomhus och man behöver inte trängas i liftköer eller åka sittlift med någon som inte är från ens sällskap. När vi var i Branäs förra året så var det knappt några liftköer alls och det var inte svårt att hålla avstånd. Detta året åker vi också precis efter jullovet för att slippa trängsel. Dessutom har Branäs vidtagit en massa åtgärder för att undvika smittspridning och sociala kontakter på skidorten. Ni kan läsa mer om det HÄR!

Vi har handlat och lagat all mat som vi ska äta under veckan och har med oss allt från våffeljärn till varm choklad. Vi kommer alltså inte behöva besöka någon restaurang eller mataffär under hela veckan 🙂 I Branäs har dom dessutom gratis utkörning av skidutrustning från uthyrningen och incheckning via postlåda så väl där kommer vi inte behöva träffa en enda människa. På resan upp och resan ner har vi med oss mat som vi äter i bilen 🙂 Dessutom har vi varit extra försiktiga inför resan så att vi inte tar med någon smitta till Branäs.

I skrivande stund har vi precis lunchat på en isig parkbänk och har nu cirka 2 timmar kvar på vår resa 🙂

Det blev medhavd kokkorv till lunch och tanken var att det skulle bli pannkakor till efterrätt (för att locka barnen att äta snabbt 😅), men det behövdes inte. Jag har aldrig sett dom äta så snabbt förut! Dom tyckte det var kallt ute haha!

William fick sitta på min plats under tiden som vi åt. Bra omväxling för honom så att han orkar sista biten 🙂 Han var helnöjd och tuggade mest på sin lilla leksaksfjäril.

Vi är alla så taggade på den här resan! Det har varit ett svårt år och som ni redan vet så har jag mått dåligt den sista tiden. Den här resan kunde verkligen inte komma mer lägligt!

74 Comments

 • A

  Åhh vad härligt! Har också velat boka men tänker att det får bli nästa år. Hur tänker ni ex om ni vill in och dricka varm choklad eller liknande. Vet att det är väldigt trångt i de stugorna. Eller om det händer något och ni behöver söka sjukvård?

  • Emma

   Åh vad kul att ni också gillar att åka skidor! Vi har tagit med oss massa mjölk med lång hållbarhet och termosar så att vi ska kunna göra varm choklad att dricka i backen 🙂 Vi har också tagit med våffeljärn och elvisp samt massor av pannkakor så att vi inte ska sakna något av det som bjuds i värmestugorna. Vi har lägenhet nära backen och eftersom vi har William så kommer vi ändå behöva gå hem och byta blöja, mata osv så det blir naturligt att gå hem och äta då 🙂 Jag hoppas innerligt att vi inte behöver söka sjukvård, men det är ju lika troligt att det skulle hända hemma i vår pulkabacke eller att något av barnen blir sjuka när dom börjar skolan igen och om vi behöver söka vård då så är Göteborgs sjukhus några av dom mest pressade sjukhusen i landet just nu.

   • A

    När folk åker till skidorter så ökar befolkningen de perioderna med 30-40 procent. Vilket de sjukhusen inte alls har kapacitet till som ex Sahlgrenska som är större. Man avråder starkt att resa överlag även inom Sverige Tänker benbrott och liknande vilket nog är större chans att få än i en pulkabacke.
    Ni verkar ändå tagit till er bra åtgärder för att minska risken.

   • A

    Tänker ex om de hade kommit folk till Göteborg för att semestra och argumenterat att det ändå är fullt på deras sjukhus så hade man nog blivit arg.
    Ex så kan ni vara smittade innan ni åker. Har ni ingen kontakt med de som jobbar där när ni ska betala eller liknande? Hur gör man vid liften? Är det ingen personal där som man träffar?

    • Emma

     Jo, såklart! Visst, det kanske var ett dumt argument, men jag menade mer att det inte är lugnt bara för att man stannar hemma om du förstår. Vi har förbetalt allt med faktura och kommer inte behöva köpa något på skidorten. Incheckning sker via postlåda och skidutrustning levereras till vår lägenhet. Liftarna är bemannade men man får ingen hjälp med liften om man inte ber om det för att undvika kontakt med andra. Vi kan så när som på garantera att vi inte är smittade då vi har varit extremt försiktiga sedan nyår för att undvika att bli smittade. 😊 Skulle vi känna oss minsta sjuka så kommer vi avbryta resan och åka hem i bil så att vi inte riskerar att föra smittan vidare.

 • Johanna

  Tycker alla kommentarer Ebba von Sydow fått kring sitt resande är relevanta, läs gärna. Tänk om alla resonerade så och reste? Det är inte läge nu…

  • Emma

   Tack Johanna! Har gått in och läst nu men tycker faktiskt att man kan resa på ett säkert sätt i egen bil och genom att helt undvika kontakt med andra människor. Anledningen till att smittan sprids är ju för att folk fortsätter att umgås, inte håller avstånd osv. Dom flesta vi känner har redan haft Corona, men inte vi för vi har följt alla restriktioner och isolerat oss. Det är också det som fått mig att må så dåligt, allt har sitt pris.

 • Julia

  Hej,
  Måste säga att jag tycker man ska tänka inte bara en gång extra utan flera innan man bestämmer sig för att resa. Det finns inga nödvändiga resor nu. Tänk på att sjukhusen som ligger långt från storstäderna är väldigt små sjukhus, dom har inte kapacitet för att ta hand om alla fjällresenärer som är egoistiska nog att åka från storstäderna. Finns större risk att hamna på sjukhus när man åker i slalombackarna än när man bara är hemma. Nu måste vi alla ta ansvar, resa och leva livet får vi göra sedan!

  • Emma

   Vi har tänkt igenom det här väldigt noga, tro mig! Jag kan aldrig argumentera att detta är en nödvändig resa, självklart inte, men vi har tänkt igenom detta in i minsta detalj och om det är några som varit noga med restriktionerna så är det vi. Och vi hade såklart aldrig valt att åka över jul eller nyår då det är betydligt mer fjällresenärer.

  • Emma

   Vi tycker det är okej att ta ledigt dom 10 dagarna som läraren kan bevilja förutsatt att barnen inte har hög sjukfrånvaro. Tänkte du på något speciellt? Jag är nyfiken på vad andra föräldrar tänker 😊

   • Nina

    Innan vår började skolan tänkte jag att de 10 dagarna kan man ta ledigt om man behöver men när jag var på ett möte innan skolan började så påtalade rektorn tar man 10 dagar varje år under skoltiden är det ganska mycket frånvaro totalt och mycket man missar. 2 veckor totalt under 10 år är 20 veckor dvs 1 termin man missar för nöjessaker.
    En kollega berättade varför de alltid åker på lov och det handlar om att vad det ger för signaler till barnen om man kan ta ledigt när som för att göra roliga saker istället för att göra det under lov.

    • Emma

     Väldigt klok aspekt! Jag håller med om det samtidigt som att jag tycker att livserfarenhet också är viktigt. På en resa kanske man får möjlighet att använda engelska t.ex. och det är ett väldigt viktigt komplement till skolan. Jag hade VG i engelska tack vare att jag var så duktig på att läsa och skriva, men jag var livrädd för att prata. Jag lärde mig att prata engelska när jag var 22 år för då flyttade jag till England och tvingade mig själv att prata 😊 Vi har inte planerat att barnen ska få vara lediga 10 dagar per läsår, men tycker ändå att det är okej om dom inte har hög sjukfrånvaro. Jag tänker också att 5 dagar per läsår inte är så jobbigt att ta igen. En hel termin på en gång är svår att ta igen ju 😊

   • Nina

    Livserfarenhet kan man ju lika gärna skaffa sig under loven 😊 men håller med om att det är en viktig sak. Blev lite intresserad av vår kommuns mål och de har ett mål om att alla elever ska ha 94 procent närvaro och ett läsår är ca 178 dagar, 10,68 dagar man kan vara borta per år totalt så ändå lite intressant att man kan få beviljat 10 dagar ledigt (vilket man även får i vår kommun).
    Vet att du är en klok föräldrar så har inget emot ert val om att ta ledigt från skolan 😊

    • Emma

     Tack ❤️ Jag förstod att det inte var kritik utan en undran 😊 Jag var ju med nyfiken på om hur du/ni resonerar. Jag håller med om att man kan skaffa livserfarenhet på loven också, men det är också mycket dyrare att resa då så då kanske resan inte blir av istället. Intressant med er kommuns mål, jag har ingen aning om Göteborg har ett sånt mål, men intressant! 🙂

 • Malin

  Att resa handlar inte bara om att sprida smitta utan om att undvika belasta sjukvården på våra små sjukhus med tex benbrott eller pga bilolyckor.
  Sjukhusen har ju kapacitet efter hur många som bor på orten och med massa turister så är risken stor att dom stackare som bor på orten får sämre vård.
  Att resa nu är helt onödigt.
  Alla dessa ursäkter som turister kommer med för att rättfärdiga en resa.
  Tycker det är bedrövligt att inte stanna hemma. Vi måste alla hjälpa åt och det blir fel om bara vissa anstränger sig och andra skiter i det.

  • Emma

   Jag förstår att du stör dig på turister som ursäktar sig så jag ska försöka att inte göra det för jag håller med om att detta inte är en nödvändig resa. Vi har tänkt igenom allt som går att påverka och valt att resa när färre åker till fjällen så jag kan i alla fall meddela att det inte är nån trafik. Vi kommer endast hålla till i barnbacken så i backen kommer vi inte ta några onödig risker men det går ju inte undvika en olycka mer än vad det går att undvika en olycka i pulkabacken. Vi har absolut inte skitit i restriktionerna utan följt dom väldigt noggrant, därav min depression. Jag håller med om att alla måste anstränga sig!

   • S

    Fast ni skiter ju i restriktionerna nu = inga onödiga resor. Vi har inte heller något liv just nu, men åker inte till fjällen för det. När kan alla bara fatta att man ska stanna hemma. Då hade vi inte haft denna andra våg som är värre än den första. Man kan dessutom få Corona mer än 1ggr, vara symptomfria smittbärare.
    Vår lärare för bevilja 3 dagars ledighet. Rektorn kan bevilja 7 dagar. Sänder felsignaler till barnen samt är väldigt dumt att ta ledigt för nöje. Tänk när du behöver vara ledig för annat som kan hända. Då finns inte den möjligheten. Och sen sen har du ingen aning om hur mycket han kommer vara sjuk i vår. Min dotter fick i början på dec ont i ryggen. Vilket slutade med inläggning 1v, 1v vab hemma efter ryggmärgsprov, flertalet besök på bedvården= ingen skolgång på hela dec. Kan säga att det inte är roligt för någon med allt hon har att ta igen.
    Du borde skämmas!

    • Emma

     Vi har ingen aning om hur mycket sjuk Lucas kommer vara under våren, men han har knappt varit sjuk under hösten så därför tycker vi att det är okej med 4 dagars ledighet nu 🙂 Jobbigt med din dotter, hoppas att hon mår bättre nu! ❤️

   • EZ

    Fast du är inte ensam om att bli deprimerad i denna pandemi, tänk om alla skulle tänka som er? I och med denna skidresa så skiter ni totalt i restriktionerna. Ni kan också vara smittbärare utan att ha symtom, antikroppar är inte heller något som ska kallas ”säkerhet”. Sjukhusen i de mindre orterna är inte anpassade för alla turister. Det är större sannolikhet att ni skadar er i skidåkning än pulkaåkning, och om ni råkar ut för benbrott eller liknande, vilken ort tror ni kommer följa upp läkandet? Rehabiliteringen? Inte Branäs iaf! Trodde även att du var nojig för att bli smittad?

    • Emma

     Ja det är många som blir deprimerade av den här pandemin. Man får göra vad man kan för att hålla modet uppe. Nej, vi skiter inte i restriktionerna. Vi har verkligen ansträngt oss för att kunna resa på ett säkert och ansvarsfullt sätt där vi inte möter några andra människor. Vi kommer alltså inte sprida några baciller även om vi skulle vara smittade utan symptom. Vi träffar inte heller några med antikroppar utan har isolerat oss helt från alla med undantag för nyår då vi träffade en vän.

     Jo, jag är nojig för att bli smittad, det är därför vi tar säkerhet före osäkerhet.

   • Lena

    Vi följer också restriktionerna väldigt noga, träffar inte ens barn och barnbarn. Har jobbat hemma sedan i mars förra året. Tycker inte man kan säga; nu är jag trött på det här och reser, det gör ju alla andra. Inte konstigt det är luft i backen, många tar alltså sitt ansvar.

  • Caroline

   Vi kom precis hem från en vecka i Sälen och jag kan bara säga att jag tycker skidorterna anpassat väldigt bra efter Corona. Vi bokade vår resa redan i januari, innan covid, och vi var tveksamma in i det sista hur vi skulle göra. Vi ställde in resan till fjällen i påsk pga Corona så vi var inte sugna på att förlora ytterligare pengar den här gången. Men vi tänkte till precis som er, handlade med oss all mat via online handling, lagat mat hemma o tagit med etc. Vi har inte behövt vara nära någon person varken på incheck eller skidbackar o åt mat i bilen istället för ett lunchställe. Man är rätt mkt för sig själv med egen stuga så man behöver inte träffa folk för det. Utomhus är man ju mest ändå. Hoppas ni får en bra semester!

   • Emma

    Tack snälla! Kan inte annat än instämma. Branäs har just nu 75% beläggning och precis som förra året så är det inga liftköer att tala om. Branäs har dessutom en egen covid-19 station där man kan testa sig, allt för att undvika smittspridning på plats! Så bra 🙂 Jag känner mig trygg här, t.o.m. tryggare än i Göteborg.

 • A

  Om alla tänkte som er så kommer backarna, köerna vara fulla med folk men anledningen till att de kanske är glesare är ju för att många inte väljer att åka. Jag förstår att du vill rättfärdiga er semester då jag läser att ni försöker göra det ni kan för att inte vara bland andra. Men anledningen till att badhus, idrotten, skridsko anläggningarna är stängda är pga Corona. Så hur nogrann man är så är rådet att inte åka på semester inom eller utanför Sverige

  • Emma

   Nja, i Branäs var det glest med folk denna veckan förra året också. Vi får se imorgon om det är ännu glesare än vanligt. Värre är det ju under jul- och nyårsveckan såklart. Men om man jämför så har det knappt märkts att det pågår en pandemi i Göteborg, folk verkar leva som vanligt. Det är väldigt få vi känner som levt lika isolerat som vi. Jag tycker man borde fokusera lite mer på resandet med flygplan, tåg och buss där folk faktiskt måste sitta nära varandra en längre tid. Jag har tvingats åka buss två gånger under pandemin och det har verkligen varit under all kritik! Ingen höll avstånd, folk hostade kors och tvärs osv osv…

 • Hanna

  Jobbar i sjukvården och kan tyvärr bara säga att jag tycker det är en helt onödig resa.
  Det handlar om att människor dör och är en pandemi. Stanna hemma.
  Tänk om alla tänkte som ni?
  Många är deppiga och håller ut.

 • Ylva

  Min åsikt är att det är klart olämpligt att du dom bloggare går ut och gör reklam för en resa till fjälls.
  Du medverkar till att det rättfärdigas att strunta i rekommendationer. Du sprider ut ett budskap som klart går emot de rekommendationer som gäller. I tider för många försakar mycket.
  Hur tänkte du?

  • Emma

   Förstår att det sticker i ögonen på vissa men jag vill fortfarande hävda bestämt att det går att resa till skidorterna på ett ansvarsfullt och säkert sätt om man gör som vi gör. I våras fick skidåkarna väldigt mycket kritik efter att Corona-smittade stockholmare åkte till fjällen under sin karantäntid och smitthärdarna på afterskierna i Tyrolen. Det vi gör går inte ens att jämföra med det.

   • Malin

    Du kan ju inte rättfärdiga ditt resande med att andra minsann inte sköter sig.
    Två fel blir inte ett rätt.
    Sen verkar du bara tänka på smittspridningen på plats typ.
    Men tänk om nån av er bär på smittan, råkar ut för en olycka, hamnar på sjukhus, smittar nån/några som är allvarligt sjuka och dom avlider.
    Är det då fortfarande rätt att resa??
    Om nu alla måste hjälpas åt att stoppa spridningen som du sagt vid flertalet tillfällen, då kan man ju inte helt plötsligt resa bort. Bara för att året varit tufft. Ni har ju gjort massa saker och umgåtts med såna utanför hushållet så så speciellt isolerade har ni ju inte varit.
    Du tycks välja ut undantag som passar dig och det är ok enligt dig men andra missköter sig.
    Konstigt resonemang och det är sånt som gör att situationen ser ut som den gör i Sverige just nu.
    Jag har varit i en matbutik två gånger på nästan ett år. Inte varit nån annanstans.
    Har träffat min mamma utomhus på ca 5 meters avstånd. I övrigt har jag umgåtts med bara min man.
    Inte skulle jämt men man får faktiskt offra lite.

   • Ylva

    Men du rättfärdigar och sprider åsikten om att det är ok att resa till fjällen trots rådande skarpa rekommendationer och dessutom sprider du budskapet med gott humör och en dåres envishet.

 • Emma

  Jag vill bara önska er en härlig fjällvecka och säga att det låter som att ni har koll på läget. Kanske större risk att barnen blir smittade i skola/förskola hemma än i skidbacken?
  Vi gjorde lite som ni och har precis kommit hem från fjällen och det var verkligen en välbehövlig resa för hela familjen efter en tuff höst. Vi var hemma i karantän en vecka innan vi åkte dit i egen bil och hade allt med oss. Åkte mest längdskidor och var inte inne i värmestugor eller liknande. Det kan ju inte vara värre än att folk går på gymmet eller i köpcentrum.

  • Emma

   Tack snälla ❤️ Ja, det är jag övertygad om. Innan jul gick det till och med Corona på Isadoras avdelning 🙈 Men det var i början på december så om vi hade blivit smittade så hade vi märkt det nu, men det fick mig ändå att förstå hur nära det var att vi blev smittade. Jag är ganska säker på att det kommer bli en hel del smittor på både förskola/skola nu när smittspridningen ökade så mycket kring jul så det känns faktiskt skönt att Lucas och Isadora är lediga första veckan. Ja men precis, många går till gymmet, köpcentrum, handlar eller träffar vänner och det är ju faktiskt värre om man ser till smittspridning. Härligt att höra att ni också valde att resa på ett ansvarsfullt och säkert sätt! 😊

 • Lena

  Många som skriver som du; vi bor i egen stugan, har mat med, inte besöka restauranger etc. MEN vad händer om olyckan är framme och någon av er skadas i backen? Då belastar ni sjukvården på plats. Flera sjukhus i olika skidområden har skrivit; ”kom inte hit”, finns knappt resurser att ta hand om dem som bor på orten. Många som tar sitt ansvar och undviker onödiga resor, sen är det ju väldigt objektivt vad onödiga resor är.

 • Johanna

  Njut av er resa nu när ni är iväg 💞 ni verkar göra helt rätt med alla förberedelser! Ni lär ju inte vara närmare folk än hemma på trottoaren /parken.
  Jag är imponerad över hur mycket ni förberett 👌👌

  Enda felet jag ser är att du skyltat om det nu och kanske har alla negativa kommentarer i tankarna. Sudda bort dem och njuuuut 😍😍😍

  • Emma

   Tack snälla Johanna! Din kommentar värmer! ❤️ Nej precis, jag är ganska säker på att smittorisken hade varit större hemma i Göteborg. Jag ska försöka sudda bort alla negativa kommentar, kanske inte ens kommer läsa dom för jag vet redan vad jag tycker är rätt ❤️

   • EZ

    Att du som influencer vill sudda bort alla så kallade ”negativa” kommentarer visar bara på hur lite ansvar du tar. Dessutom är detta varken negativitet eller påhopp, utan det handlar om konstruktiv kritik till dig /er. Om resan inte hade varit ett samarbete, hade ni åkt ändå?

    • Emma

     Jag har inte suddat bort några kommentarer alls utan låtit er läsare uttrycka er fritt oavsett vad det är ni vill säga. Jag tycker inte att jag har fått några påhopp även om en del skrivit ganska arga grejer. Vi hade åkt oavsett för som jag sa, man kan resa på ett säkert och ansvarsfullt sätt och det är precis det jag vill visa i och med den här resan. Det finns massa andra som också reser men som uppenbarligen inte gjort det på ett smittsäkert sätt eftersom det varit trängsel på rastplatser m.m. Jag vill visa hur man kan göra för att ta sitt ansvar under pandemin.

 • Helena

  Ha en underbar vecka! Det låter som att ni gjort allt ni kan för att undvika risk för smittspridning inför denna resa. Ni verkar ha distanserat er mycket mer än många andra har gjort tidigare i år.
  Vi ska iväg vecka fyra och vi längtar ihjäl oss med tanke på hur föregående år har varit och så mycket vi fått avstå och ställa in. Vår skidresa blir ändå väldigt anpassad då vi inte kan göra allt vi brukar göra på en skidresa men det ska bli underbart för oss som bor i södra Sverige att få uppleva fjällvärlden med snö som vi aldrig får se och upplever här hemma. Vi gör också allt vi kan inför skidresan och under den. Det enda vi pratat om som vi inte kan påverka är om någon av oss bryter benet eller nåt liknande (och då skulle belasta den lokala sjukvården) men det har vi aldrig gjort förut så det skulle vara väldigt typiskt om det hände just i år.

  • Emma

   Tack så mycket fina du ❤️ Vi har verkligen hållit oss väldigt isolerade ända sedan i mars. Jag förlorade ju dessutom jobbet vilket gjorde att jag inte hade någon daglig kontakt med andra vuxna än Victor. Jag förstår att andra också isolerat sig eller mår dåligt, men det gör inte att jag känner att vi behöver avstå denna resa när vi dessutom gjort allt vi kan för att inte ha kontakt med andra. Jag tycker Branäs löst detta mycket bra och känner mig bra mycket tryggare här än någonstans i Göteborg. Njut av er resa när det blir dags! Bryta benet eller få en hjärnskakning kan man få hemma i pulkabacken också eller så åker man på en hederlig förkylning så fort barnen är tillbaka i skolan. Ha det bäst! ❤️

   • A

    Intressant hur många upplever covid. Undrar vad du menar med isolerad? Jag jobbar med äldre och där har vi de som inte varit i en affär, träffat sina barn sen mars. Så himla synd. Många har verkligen blivit deprimerade på riktigt.
    Du firade ex nyår med vänner. Är ute på lekplatser med vänner, spa, gym, kalas med vänner, jul osv . Tror man får vara lite ödmjuk i detta läge. Men självklart allt är ju relativt. Om det är för dig att isolera dig då
    Du kanske är van att ha mer aktiviteter. Men att kalla det isolering är lite skevt…

 • Lisa

  Du som influenser ska ju föregå med gott exempel då du vet att många följer alla steg du tar!! de är ju inte smittan i sig men att det är oansvarigt att ens åka på semester då det faktiskt kan handla om människo liv om ni blir sjuka och belastar vården!!

  • Emma

   Det är precis det jag gör genom att visa att det går att resa inom Sverige på ett smittsäkert sätt. Vi har verkligen tänkt igenom och gör allt i vår makt för att undvika smittspridning och här i Branäs behöver vi faktiskt inte ha fysisk kontakt med någon annan människa. Om vi ändå blir sjuka kommer vi att avbryta resan och åka hem i egen bil och därmed inte belasta vården. I smittans spår har vi faktiskt företag som går i konkurs och folk som förlorar sina jobb, i dagens Sverige är var fjärde ung långtidsarbetslös. Om man kan stötta företag och därmed arbetstagare på ett smittsäkert sätt så tycker jag att man ska göra det.

   • A

    Tror det blir svårt att åka hem om man får benbrott eller akuta sjukdomar, det är nog de många menar. Man stöttar de privata företagen som äger skidanläggningarna men vården tar stryk av onödiga besök, vad är viktigast i detta läge…
    Smittan är absolut större här om man träffar vänner hemma , tränar, är På stan osv. Men beror ju på hur man förhåller sig till restriktionerna.

 • Johanna L

  Vi var i Sälen förra veckan och håller med om att skidorterna gjort de bra
  Håller med om de känns säkrare i skidbacken än Göteborg.

  Ha en bra resa!

 • Emma

  Jag som sjuksköterska kan inte förstå hur folk väljer att resa på semester i dessa tider. Och som influenser att då dessutom göra de i ett samarbete och direkt uppmuntra och inspirera fler till att resa..? det är inte okej. Spelar ingen roll hur försiktig man är eller hur perfekt man sköter sig, de ska inte förekomma just nu. Jag har kollegor som gråter och får ångestattacker dagligen pågrund av att de tvingas vårda covidpatienter. Det är inte valfritt om allmänheten tror det, vi tvingas med hot om arbetsvägran och uppsägning. Snart är det min tur att tvångsförflyttas från min vanliga vårdavdelning, med man hemma som är i riskgrupp.

  • Malin

   Jag håller faktiskt med. Jag är uska och just nu tvångsflyttad från min arbetsplats på bb till covidavdelning för andra gången. Oavsett hur bra ni än sköter er och håller på restriktionerna och planerar osv så ger det är så skev bild. Ingen ska resa just nu.
   Jag hade oxå velat resa iväg och ha det gott men även om jag hade haft möjlighet så hade jag inte kunnat med. Vi alla måste solidariskt stå ut i denna skiten.

   • EZ

    Håller med till 100% – att välja att åka skidor nu är bortom mitt förstånd. Inte bara för smittans skull, utan för alla de andra skador man kan råka utför så som benbrott. Och att denna resan dessutom är ett samarbete som ska uppmuntra folk att åka iväg på onödiga resor? Kan inte mer än att säga ”fyfan”! Många av mina vänner som jobbar inom sjukvården gråter varje dag, det är panikångest och dom går snart sönder! Detta är så fruktansvärt egoistiskt och nonchalant att jag inte vet vad..
    Emma – hur mycket betalt fick du för resan? Hur lite har ni betalt för rum, utrustning mm?

    • Emma

     Som sagt, det går att resa på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Det finns fler perspektiv om smittans effekter än bara ditt. Företag blöder och går i konkurs, människor förlorar sina jobb, kan inte bo kvar i sina hem m.m. Det orsaker också panikångest, depressioner osv. Det är inte särskilt troligt att vi skulle råka ut för en olycka under vår resa till fjällen, det är mer troligt att vi råkar ut för en olycka hemma i Göteborg. Vi tycker olika i frågan helt enkelt, men det ni som skriver bör tänka på är att det finns fler perspektiv än bara ett.

 • EZ

  Men snälla Emma – SJUKVÅRDEN går sönder just nu pga alla som skiter i restriktionerna. Tycker du då att det är VIKTIGARE att stötta företag som dessutom får bidrag än att stötta sjukvården som inte får ett enda öre, där all personal är tvingade till att jobba!? Säger vårdpersonalen nej riskerar dom att bli uppsagda. Om du nu mår så dåligt, kanske du skulle söka vård för det istället för att åka iväg på onödiga resor…. Du kan tyvärr inte rättfärdiga ditt resande!

  • Emma

   Det finns fler perspektiv, man kan inte bara stirra blint åt ett håll i pandemin. Belasta sjukvården gör man endast om man behöver sjukvård eller sprider smittan, vi gör inget av det. Jag mår helt okej just nu, tack!

   • EZ

    Fast det är exakt det ni gör nu, ni RISKERAR att belasta sjukvården, både med smitta och olyckor. Vilka perspektiv tänker du på? Jag fick åka in akut med misstänkt lungemboli och hjärtinfarkt, tror du akuten hade mycket tid över för mig? NEJ! Och isolerade till 100% har ni inte heller varit.. ALLA onödiga resor ska låtas bli! Varför kan man inte förstå det?

 • Anonym

  Men F Ö R S T Å R du inte? Man ska inte resa därför att ut i fall att man blir sjuk eller skadar sig så S K A man I N T E belasta ett annat sjukhus än det man tillhör. Sedan kan du snacka hur mycket som helst om att ni reser corona säkert men du vet inte om du får hjärtinfarkt, bryter benet eller annat. Visst det kan hända hemma också men i då belastar du ditt eget sjukvårdsdistrikt som så att säga har ”räknat” med att ta hand om dig

 • Malin

  Den länken du delar kanske du borde läst alltihopa på.
  ”en tänker igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra, t.ex. resor till storstäder, fjällanläggningar eller semesterorter där många människor träffas på samma plats”

  Er resa var inte nödvändig, alltså borde ni följt rekommendationerna och inte åkt.
  Det är såna resor som måste göras som man ska iaktta stor försiktighet. Tex dom som måste resa till sjukhus för behandlingar mm.
  Finns absolut inget nödvändigt med en semester resa!
  Spelar ingen roll hur många ursäkter du hittar på. Såna resor är INTE nödvändiga!

  • A

   Jag tror det blir lite svårt att undvika nya kontakter på nya ställen som de avråder från. Att man inte ska umgås med ” nya” vänner. Eller de som man knappt träffar. Ex går ju Isadora på skidskola. Det är nog lite svårt att undvika att hon och barnen, skidläraren kan hålla ett avstånd som är rekommenderat. Oavsett om man har handskar på sig osv.
   Risken att skadas på en skidbacke är nog större än att ex gå till och från skolan, jobba hemma och ev leka på en lekplats vilket är typ det enda man kan göra nuförtiden. Skola, hem, eventuellt leka med avstånd utomhus.

   Skidanläggningarna vs sjukvården. Vad är viktigast just nu?

   • Emma

    Det är ju ännu värre hemma i Göteborg där Isadora och Lucas går i skola inomhus. Barnen håller inte avstånd i skolan varken till varandra eller till lärarna så där är risken mycket större. Det har redan varit utbrott på både förskolan och skolan. När det gäller olyckor så är det många barn som skadar sig i pulkabacken, cirka 3000 barn per år, men du kanske menar att man ska avstå pulkabacken i år?

  • Emma

   Vad som är nödvändigt för var och en är ju relativt, men om restriktionerna innebar att man inte skulle åka till fjällen överhuvudtaget så hade det stått. Dessutom hade skidanläggningarna blivit tvungna att stänga, men dom är öppna eftersom det inte finns någon avrådan om att resa till fjällen.

   • Malin

    Du tolkar ju allt åt ditt håll. Vad då inga restriktioner mot att åka till fjällen. Hur tolkar du ”tänka igenom om resan är nödvändig”?
    Finns bara ett svar på den frågan, nej och då finns bara en slutsats, åk inte!
    Sen har ju Sveriges samhälle alltid byggt på frivillighet dvs att svenskar lyder rekommendationerna. Nu verkar många svenskar, inklusive dig, ha svårt att göra det. Därför var det tvunget att försöka fixa fram en pandemilag.
    Vad som är nödvändigt är relativt. Ehhh nej det är det inte.
    Vad är det med denna resa som gör att anser den vara nödvändig? Den är inte till för att du ska få vård, du åker inte för att hoppa in som personal på nåt sjukhus eller liknande. Det är nöje och nöje kan aldrig räknas som nödvändigt.
    Läser du inte nyheter?
    Det är illa, väldigt illa i Sverige. Då bestämmer du dig för att åka på nöjesresa. Hör du inte hur jäkla fel det låter.
    Du lät dina barn att det är ok att inte lyssna på samhället när det är nån form av katastrofläge.
    Det är ju för att så många resonerat som dig hela förra året, som det ser ut som det gör nu i Sverige.

    • Emma

     För att smittan ska kunna spridas så måste man ha kontakt med andra människor och det är dom råden som svenskar och resten av världen har svårt att följa. Det är ingen som blir smittad av att åka skidor utan snarare av att gå på after-ski, restaurang, trängsel m.m. Vi är väldigt pålästa och läser dom lokala nyheterna varje dag 🙂 PS. Jag har redan skrivit flera gånger att jag aldrig skulle kalla denna resan för nödvändig även om det är relativt. Som sagt så hade skidanläggningarna inte ens varit öppna om det fanns restriktioner mot att åka till fjällen.

 • Malin

  Ja men du förstår fortfarande inte att allt inte handlar om smittan. Det handlar även om en sjukvård som brister snart. Det handlar om patienter som inte får sina canceroperationer pga att IVA är fullbelagt av covid fall och övriga akuta ingrepp tex efter olyckor.
  Ni riskerar att behöva belasta vården på en ort som inte klarar det, som inte är förberedd för er för ni bor inte där.
  Du kan skriva hur mycket som helst om smittan hit och smittan dit. Allt är så mycket större än det.
  Du vet att myndigheterna inte kan stänga privata anläggningar hur som helst. Därför är anläggningarna öppna för att ägarna vill tjäna pengar trots det allvarliga läget.
  (Det är statliga institutioner som dom kan stänga ner, i övrigt blir det vädjanden och rekommendationer. Så ditt resonemang håller inte. )
  Dom har exakt samma resonemang som du har.
  Om du nu inte kallar resan nödvändig, varför har du då åkt??
  Man skulle ju tänka över om resan var nödvändig innan man åkte.
  Ni tänkte alltså att nej resan är inte nödvändig men vi åker ändå.
  Det är ett väldigt egoistiskt och korttänkt beslut.

  • Emma

   Vi stoppar där tycker jag. Du har din åsikt, jag har min. Det vet lika väl som jag att skidanläggningarna har personal som blir utan arbete om skidanläggningarna måste stänga, det handlar alltså inte bara om att tjäna pengar, utan om att överleva. Dessutom finns det numrra en pandemilag som möjliggör för regeringen att stänga skidanläggningen om dom och folkhälsomyndigheten ansåg att det var en källa till problem. Nu är inte skidanläggningarna ett problem, dom och resenärerna tar sitt ansvar och därför får dom vara öppna.

 • EZ

  Emma, du behöver inte på något sätt dumförklara mig och be mig läsa FHM restriktioner, som DESSUTOM säger ”tänk igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra, t.ex. resor till storstäder, fjällanläggningar eller semesterorter” – Det ni gör är så fel det bara kan bli!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.