Tredje graviditeten

Gravidvecka 32 – bebis nr 2

Bebis

Bebisen väger ca 2000 g och är 39 cm lång, denna veckan har bebis lagt på sig cirka 200 gram. Hos förstföderskor kan barnet redan har lagt sig med huvudet nedåt, men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt. För omföderskor kan det dröja ända till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt. Nu fungerar barnets alla fem sinnen. Bebisen sover 90-95% av tiden och under de vakna perioderna tränar den på att andas, röra sig och öppna och stänga ögonen. De inre organen fortsätter att mogna och lungorna förbereder sig inför den första andningen. Nu utvecklar också bebisen sin förmåga att svettas.

Du

Livmoderns mått är ungefär 30 till 32 cm. Det går att känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln. Din vikt ökar snabbare än någonsin nu. På vissa kan det göra ont (känns som mensvärk), en värmekudde kan då vara skönt att ha på magen. Dags att börja kolhydratladda och vila så ofta du kan. Från vecka 32 träffar du barnmorskan varannan vecka. Nu kan det vara dags att anmäla dig till föräldrarkursen om någon sådan erbjuds.

 

Så här känner jag

Jag tror inte bebis ligger med huvudet neråt längre. Bebis har hicka just nu faktiskt och hickan känner jag ovanför min vänstra ljumske. Förut kände jag ju hickan hela vägen ner i bäckenet. Rumpan och fötterna ligger fortfarande och kickar mig på högra revbenet. Jag tyckte det var så svårt att känna vad som var vad när jag var gravid med Lucas. Jag visste aldrig om det var en hand eller en fot som stack ut, men nu känner jag mig säker tack vare att jag känner så tydligt var bebisen hicka är nånstans. Bebis har blivit väldigt stark dom sista veckorna, rörelserna känns ungefär som en massagestol fast inifrån, det är nog min allra bästa liknelse faktiskt hehe!! Jag tycker inte alls att det känns som min bebis sover så mycket som 90-95% av tiden, men bebis kanske sparkar i sömnen också?

Vad lustigt att det stod om mensvärk just denna veckan! Alltså vilken mensvärk jag har haft! Den har verkligen inte varit nådig! Jag trodde ju att det var förvärkar så jag åkte upp till sjukhuset men tappen var opåverkad så jag behöver inte oroa mig. Bebis vill inte ut än haha! Kolhydratladda har jag inga planer på, inte innan sista veckan. Jag tänker fortsätta äta enligt tallriksmodellen och äta när jag är hungrig och det jag är sugen på. Sista tiden har det varit mycket leverpastejmackor och det är ju både järn och kolhydrater så det är väl bra. Än så länge har jag gått upp 5,3 kg (med Lucas i samma vecka hade jag gått upp 8,6 kg) varav 0,4 kg på en vecka. Det känns som en lagom takt med tanke på att bebis lägger på sig 200 gram i veckan nu. Vi får väl se var det slutar, jag kanske börjar svullna och lägga på mig massa vatten snart… Man vet aldrig!

gravid-vecka-32

2 Comments

  • Camilla

    Det där med att bebis sover mycket i magen tror jag inte heller på. 😛 Tycker min är så himla livlig av sig och sparkar hela tiden! Men han kanske sover på natten då jag inte känner/tänker så mycket på honom. 😛

    Ska bli spännande att se om han är lika livlig utanför magen sen som många säger. 🙂

  • Mikaela

    Bebisen i min mage sover då verkligen INTE några 90-95% (om inte stackarn har en massa mardrömmar och sparkar av den anledningen). Här sparkas det oftast konstant i en timma och sedan vila en timma. Sover väl kanske två-timmars perioder på natten. Men tror ändå att bebis kommer vara lugn sen när den är här. Storebrorsan sparkade också jämt och han är ju lugnare än lugnast.
    Alltså tiden går verkligen sjukt fort nu. Snart är det ju april och vi får våra bebisar. Åh vad jag längtar 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.