Tredje graviditeten

Gravidvecka 31 – bebis nr 2

Bebis

Bebisen är ca 43 cm lång och väger ungefär 1800 g. Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln. Bebisen kan fixera blicken och se bättre skillnad på ljus och mörker. Bebisen har oftast ögonen öppna nu när det är vaket och stängda när det sover. Bebisens ögonfärg bestäms nu, men bebisen kommer inte att få sin rätta ögonfärg förrän 6-9 månader efter födelsen. det behövs nämligen ljus för att pigmenten ska bildas färdigt. Bebisen kan känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Barnet är i princip färdigutvecklat nu, det är bara lungorna som behöver lite mer tid och barnet behöver lägga på sig lite mer vikt.

 

Du

Livmoderns mått är ungefär 29 till 32 cm och börjar närma sig revbenets kant. Bebisen fyller nu nästan upp hela din mage. Många samlar på sig mycket vatten i kroppen, särskilt fötter och vader kan vara svullna. Din viktuppgång kan ligga kring 9 till 12 kg (enligt minbebis.com), enligt sjukvårdsupplysningen 8-10 kg. Varje graviditet är unik, du kan ha gått upp mer eller mindre. Både du och din familj kan ha glädje av att ni redan nu talar om hur ni tror att det kommer att bli när bebisen är född.

Så här känner jag

Jag är 99% på att bebis har legat med huvudet neråt i 1-2 veckor redan, men jag är osäker på om det är nere i bäckenet. Det känns inte så, men samtidigt så känner jag ju hickan långt därnere. Men när bebis rör sig så känner jag starka sparkar långt upp till höger och sen lite krafsande och rörelser långt ner till vänster. Om huvudet är fixerat så måste det ligga ganska böjt med huvudet känns det som. Det ska verkligen bli spännande att se vad barnmorskan säger nästa gång! Det känns skönt att läsa att bebis är i princip färdigutvecklad, att det bara är lungorna och att bebis behöver lägga på sig lite mer. Jag tror inte att bebis kommer komma tidigt, men man ska aldrig säga aldrig. Jag har gått upp 4,9 kg nu och livmodern sträcker sig gott och väl upp till revbenen! Haha! Det är svårt att andas när jag ligger på rygg så det känns verkligen att bebis ligger högre upp den här gången. Hoppas bebis fixerar sig ordentligt snart så att jag kan andas igen 🙂 Än så länge har jag haft tur och inte svullnat på varken fötter, händer eller ansikte. Jag har inte ont när jag går, foglossningen är lite bättre men halsbrännan är överjävlig! Nu provar jag senaste tipset som jag fick från barnmorskan på Magplasket, nämligen att äta 4 mandlar om dagen för att bli av med halsbrännan.

gravid-vecka-31

3 Comments

 • Mikaela

  Fixerade sig Lucas tidigt eller? För visst brukar de flesta bebisar fixera sig betydligt senare än v 31. Min son fixerade sig först v 36. Hos omföderskor är det ju inte ens säkert att bebis fixerar sig alls. Blev bara lite fundersam på det när jag läste inlägget.

  • Emma - På Smällen igen!

   Nej, det kan jag inte alls minnas, jag får nog kika tillbaka i bloggen och se 🙂 Och jag tror nog inte att huvudet har sjunkit ner i bäckenet än heller, men bebis kanske ligger och rätt håll iaf men kanske inte vänder sig så mycket för att det är så trångt. Jag skulle bli förvånad om bebis låg i säte nu eftersom jag känner hickan så pass långt ner. Men när Lucas var fixerad så minns jag att jag kände huvudet långt ner, det ilade i bäckenet m.m.

   • Mikaela

    Jo absolut att de kan ligga åt rätt håll ändå. Sonen låg med huvudet nedåt hela graviditeten i princip. Slog ju volter o så när det fanns plats men hade nog ändå en favoritposition så att säga :). Och då som nu känner jag ju också tydligt hur bebis ligger i magen. Man känner ju framför allt de kraftfullare sparkarna med fötterna upptill och lite mindre rörelser nedtill och ibland lite hicka. Är ju skönt om de kan lägga sig till rätta själva så man slipper vändningsförsök och skit.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.