Gravidvecka 21 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Din lilla bebis har nu alla sina kroppsdelar på plats och är ungefär lika stor som banan (granatäpple enligt min andra app), 26 cm och väger 400 g. Bebisen tränar sina matsmältningsfunktioner, nu kan man se via ultraljud hur bebisen sväljer fostervatten. Bebisen kissar också i magen. Bebisen kan höra och reagera både på ljud och ljus. Denna vecka är också bebisen smaklökar på tungan färdigutvecklade. Bebisen kan suga på tummen. Bebisen kan röra sig fritt i fostervätskan och du känna sparkar högt upp i magen och långt nere vid blygdbenet.

Du
Du kan känna livmoder nära naveln. Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 cm. Normalkurvan för viktökning är 4,5 och 6,5 kg. Det syns nu att du är gravid. Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen. Brösten kan börja läcka råmjölk, ditt barns första kost. Halsbränna är inte helt ovanligt, det känns som en brännande känsla i bröstet som kan ge sura uppstötningar.

Så här känner jag
Jag är väldigt glad för nu känner jag bebisen sparka flera gånger om dagen 🙂 Det är UNDERBART! Jag känner oftast bebisens sparkar längs byxlinjen och på sidorna, men inte mitt på magen, det beror antagligen på att moderkakan är där. Jag kan också känna bebisen sparka rakt ner vid blygdbenet och ibland mot sidorna av magen ungefär där äggstockarna sitter, det blir till och med lite ömt ibland… Victor känner också sparkarna nu och har gjort det varje dag sedan första gången förra veckan. Det är helt fantastiskt! Som vi har längtat efter detta 🙂 Jag vet inte om jag skrivit det förut, men jag har redan märkt att brösten läckt råmjölk flera gånger tidigare i graviditeten. Extra mycket läckte det när jag och Victor var på spa, då blev bröstvårtorna alldeles gula av torkad råmjölk. Haha! Jag mår faktiskt väldigt bra nu om man ska se till allt kroppsligt. Visst har jag ont av foglossningen men det är verkligen en miljon gånger bättre efter att ha varit hemma på heltid i 3 veckor. Jag ångrar lite att jag kämpade på så trots all smärta nu när jag ser skillnaden på hur bra jag kan må 🙂

Så här känner Victor
När Emma en dag i förra veckan plötsligt ropade på mig så blev jag sådär exalterad och på samma gång förvirrad av att jag knappt förstod vad det var jag nyss hade hört. ”Bebisen sparkar, kom och känn!” ropade hon, och jag tänkte för en millisekund att den ju gjort det i flera veckor men jag ändå inte känner något på utsidan (jag är inte bitter – haha!). Men så vaknade jag till och förstod vad hon menade, rusade dit så fort jag bara kunde. Jag har aldrig varit så förväntansfull som när Emma tog min hand och styrde den till exakt den punkt där hon känt sparken. Några sekunder senare, vilka kändes som flera minuter, fick jag så äntligen känna min första spark!
Jag kan föreställa mig hur bebisen ligger där inne och buffar runt, och får en bild på näthinnan av ”korven” som min förväntansfulla hjärna fantiserar ihop genom en kombination av känslan sparken ger mot handen kombinerat med bilder och filmer från ultraljuden. Jag ser verkligen så mycket fram emot att få hålla och gosa med bebis i augusti!
Både Emma, jag och till stora delar även barnen har varit hemma denna veckan vilket har fått mig att drömma mig bort till hur det kommer att bli när bebisen föds, då jag vill spendera så mycket tid som möjligt tillsammans som familj. Emma mår mycket bättre nu när hon fått möjlighet att vila kroppen och det känns som en lättnad för oss båda med tanke på att hon tidigare haft så ont. Vi har till och med fått till någon promenad tillsammans med barnen i den tidiga vårsolen!

20151129-223533-81333538.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här