Gravidvecka 13 – bebis nr 3, vår “korv”

Bebis
Bebisen är 6,5 till 7,8 cm lång och väger 14 till 20 g. Bebisen är ungefär lika stor som en persika och växer snabbt. Veckans mest spännande nyhet är att reflexerna blir mer utvecklade. Om du klämmer på magen kommer bebisen att röra på sig, fast du känner det nog inte ännu. Halsen är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu, men genom receptorer i huden som tar upp vibrationer. Bebisens öron kommer inte vara färdigutvecklade förrän i vecka 24.

Du
Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt och du kan eventuellt känna den övre delen av livmodern precis ovanför ditt blygdben. En del kvinnor känner illamående genom hela graviditeten, men för dom allra flesta har det upphört helt nu. Livmodern växer nu i jämn och märkbar takt. Många längtar efter att få se riktigt gravid ut och inte bara lite småtjock.

Så här känner jag
Jag har börjat väldigt bra nu, ibland känner jag mig lite illamående, men det försvinner oftast lika plötsligt som det kom. Jag känner mig lite lite lite piggare sen jag började med järntabletterna och har faktiskt börjat sova djupare, åtminstone i två nätter 🙂 Det är nästan så att jag börjar fundera på om jag inte befinner mig i dom där omtalade spökveckorna då man knappt känner att man är gravid 🙂 Samtidigt så börjar magen ta form och den SYNS, speciellt framåt kvällen! Den kan till och med bli hård som gravidmagar är 🙂 Och i förrgår kände jag den första lilla bebisrörelsen därinne, jag är nästan helt säker i alla fall 🙂

Så här känner Victor

Det känns smått otroligt att vi redan är i vecka 13, och att det strax är dags för vårt tidiga ultraljud. Tiden har gått så fort! Förutom att det är en milstolpe både med tanke på Emmas illamående, att vår bebis förhoppningsvis visar sig må bra och växer som den ska plus att riskerna för komplikationer blir mindre, så är en tredjedel av tiden tills vi äntligen får träffa vår lilla ”korv” ju avklarad! Nu kan jag knappt hålla mig tills jag får känna bebisens sparkar där inifrån magen. Sist men inte minst känns det väldigt skönt att Emma mår bättre och får sova ordentligt. Förhoppningsvis betyder det att hon kan andas ut lite och både hon och bebisen få lite lugn och ro att ta hand om sig själva! ?

20151005-171412-62052403.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här