Fjärde graviditeten

Gravidvecka 14 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Din bebis är stor som en citron, cirka 8 cm och väger ca 25 g. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på alla sina leder. Nacken och halsen börjar bli så starka att bebisen kan hålla upp sitt huvud. Det går nu att se vilket kön bebisen har. Bebisen dricker fostervätskan och kissar. Barnet får all sin näring från moderkakan. Moderkakan producerar även hormoner som är viktiga för graviditeten. Barnet har redan börjat träna på in- och utandning och fyller lungorna med fostervatten. Syret får barnet från ditt blod via navelsträngen och moderkakan.

Du
Nu tänjs musklerna och huden ut för att ge plats åt bebisen att växa. Från ungefär den här veckan är det vanligt att graviditeten syns när du är naken eller bär tajta kläder. Om du fött barn tidigare och tycker att magen är mycket större den här graviditeten så är det helt normalt. Hormonet progesteron har ökat snabbt den sista tiden och det kan ge trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av vilket bland annat gör att tarmarnas rörelser blir långsammare.

Så här känner jag
Jag har varit supertrött hela denna veckan trots järntabletterna, men det är väl bara att lyssna på kroppen och vila. Jag tycker att magen är jättestor redan och det är den också, i alla fall om man jämför med bilder från mina tidigare graviditeter. Matlusten är inte på topp och mycket av det jag blev äcklad av när jag var illamående hänger fortfarande kvar tills jag smakar på det. Då inser jag snabbt att det bara sitter i mitt huvud och att det mesta faktiskt är ganska gott. Jag känner av foglossningen mer och mer och nu har jag tyvärr väldigt ont i svanskotan av att sitta på min kontorsstol så nästa vecka ska jag träffa en ergonom för att se om jag kan få nån specialstol istället. Förutom detta så mår jag väldigt bra 🙂 Jag känner mig väldigt glad och sover djupt och skönt om nätterna 🙂 Jag är exalterad av allt som ligger framför oss!

Så här känner Victor
Det märks att bebisen växer snabbt, vi har nyss sett vår alldeles fantastiska bebis på det tidiga ultraljudet och denna veckan har Emma börjat känna fjäderlätta små sparkar inne i magen. Jag ser verkligen så sjukt mycket fram emot att få känna dem också! Ibland lägger jag till och med örat mot Emmas mage även om jag vet att jag inte kommer höra något.
En stor del av min tankekraft går till förberedelser inför förlossningen, och min värsta mardröm är att tiden skall gå så snabbt fram till dess och att jag inte skall hinna få allt perfekt – haha! Mycket av nervositeten kommer från att jag vill finnas där för Emma på ett så bra sätt som möjligt särskilt strax innan och under förlossningen även om jag så klart känner så redan nu. När jag försöker lugna mig själv så intalar jag mig att jag duger som jag är, men perfektionisten i mig säger att allt måste bli perfekt och att jag inte får göra minsta fel – särskilt inte på BB! Det verkar helt enkelt som att jag precis börjat förbereda mig mentalt på att få uppleva det jag drömt om hela mitt liv, nämligen att bli pappa!

20151014-201025-72625008.jpg

One Comment

  • Sara

    D hade vart kul o se jämförelsekort på magen nu o hur magen var i samma vecka med Lucas o Isadora ? Jag hade en magform med storebror och en annan magform med lillasyster ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.