Gravidvecka 10 – bebis nr 3, vår “korv”

Idag gick vi in i vecka 11 men här kommer en uppdatering om hur vecka 10 har varit 🙂

Bebis
Bebisen har nu blivit 3 till 4 centimeter långt, väger ungefär 5 gram och har storleken av ett plommon. Organen är nu anlagda, men de fungerar inte riktigt än. Bebisen kan med sitt kroppsspråk visa med sparkar och att vrida på sig när den inte tycker om att bli puttad på. Den kan röra på huvudet, ben och armar. En mycket viktig intensiv utveckling av nervcellerna sker nu. Tjugo små tandanlag bildas i tandköttet. Bebisens vrister och handleder har bildats och det går att ana fingrar och tår. Nu finns det cirka 100 ml fostervatten inne i hinnesäcken. Fostervattnet finns för att barnet ska kunna träna armar och ben och fungerar isolerande för att barnet ska hålla värmen. Det skyddar även mot stötar. Fostervattnet är också en viktig näringskälla.

Du
Livmodern har nu en storlek av en apelsin, innan du blev gravid hade den storleken och formen av ett litet päron. Livmodern ligger fortfarande dold i bäckenet. Du har massor med graviditetshormoner som cirkulerar i blodomloppet, dessa påverkar dig på olika sätt. Dina känslor kan vara som en berg-och-dalbana och en del gravida får sömnbesvär. Det blir ofta fler toalettbesök på natten. Många gravida i den här veckan är trötta och somnar tidigt på kvällen.

Så här känner jag
Denna veckan har mycket förändras! I början på veckan kissade jag inte mindre än FYRA gånger per natt, nu är jag bara uppe en gång, ibland två. Jag misstänker att livmodern redan nu har eller har börjat resa sig upp ur bäckenet för skillnaden är stor. Dessutom växer magen så det knakar och jag har svårt att dölja den. Det där med sömnbesvär känner jag av med besked. Det känns som jag aldrig varit så trött i mitt liv men ändå kan jag inte sova ordentligt. Jag sover bara lätt, drömmer massor och vaknar av allt. Det är hemskt! Hoppas det blir bättre längre fram i graviditeten. Illamåendet har däremot lättat och jag har fått tillbaka ganska mycket av aptiten, tack och lov! Under veckan har jag knappt varit illamående på dagarna, men kvällarna har varit SKITJOBBIGA, antagligen eftersom jag varit så trött efter allt skidåkande :S

Så här känner Victor
Det är banne mig fortfarande svårt att veta vad som funkar i matväg, Emma vet knappt vad hon kan tänka sig äta och får hon det inte tillräckligt snabbt mår hon illa igen! ? Däremot verkar frisk luft och skidåkning i Branäs gjort Emma gott då hon både sov och mådde lite bättre, åtminstone en stund! Bilresan gick oväntat bra, till och med färre kisspauser än vi trott, och efter en halv dag i backen slog det oss plötsligt att hon inte hade mått illa på ett tag. Vi fick ett par nätters god sömn, och slapp båda två att vakna sova stötvis som i vanliga fall. Illamåendet och tröttheten gjorde sig dock påminda igen mot slutet av resan och hemvägen, vilket vi tolkar som att bebisen har det bra där inne i magen. På tal om skidåkning så känner jag mig kall som en isbit i jämförelse med Emma, och jag som alltid är kokhet! Det är verkligen som att ha ett element bredvid sig!

20150915-223112-81072393.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här