Frågor & Svar

Frågor & svar – Lucas matvägran

Jag är så glad och tacksam att så många av er kommenterar och ger tips och försöker hjälpa mig att hitta vad som gör att Lucas inte vill äta. Lucas är mitt första barn så jag har ingen erfarenhet av såna här saker sen tidigare. Om det inte vore för er och människor runt omkring oss så hade jag aldrig vetat att hans mattvägran kunde bero på förstorade halsmandlar eller körtlar/polyper i näsan. För att ni ska kunna hjälpa mig på bästa sätt så förklarade jag hela situationen i ett inlägg igår och tänkte svara på era frågor idag 🙂

Har ni provat att sluta med välling någon gång? Många barn blir ”lata” av att dricka välling som barn (det är ju mer för bebisar). Välling är nog rätt mättande och med fullkorn så står man nog sig på det ett bra tag. När vi trappade ner på amning, ersättning och välling har A ätit bättre och bättre vartefter. Nu får han en tredjedels flaska välling på kvällen bara för att i den får han omega 3 tillskott. Men vi ska nog ta bort den nu när han fyllt 2.

Svar: Nej vi har inte provat det, men vi försöker begränsa den så att han inte dricker sig mätt på välling. Jag tänker vällingen mer som en tillskott och inte istället för mat. Därför ger vi bara efter måltiderna och inte istället för måltiderna. Jag tror att det är vad du menar med att välling är mer för bebisar för att en bebis kan bättre klara sig bara på välling medan en 2-åring behöver mat också, för välling är ju faktiskt för både barn och vuxna 🙂 På sjukhus finns ju välling på menyn för vuxna 🙂 Och det finns 2-årsvälling för 2 åringar 🙂 Barnläkaren sa till oss att vi inte skulle röra vällingen eller gröten. Hon sa att vi hade lagt upp en mycket bra näringsgrund för honom genom vällingen och gröten, så nej, vi kommer inte sluta med den. Det är inte vällingen som gör att han äter så dåligt, så mycket välling får han inte.

 

Åh vad jag känner igen mig i din berättelse. Våran L som är 3 år och 4 månader är väldigt selektiv när det kommer till mat. Godis ratar han. Jag vet inte hur ni resonerar om chips,glass och liknade men våran äter hellre det. Vi har dessutom dietist kontakt och näringsdrycker utskrivna på recept. Maila gärna om du vill ha kontakt så kan jag ge fler råd! Kämpa på! Kram

Svar: Tack kära du!! Jag har slutat med restriktioner kring chips, glass etc, men är stenhård på godis som kan fastna i tänderna och läsk. Jag skulle bli överlycklig om han började äta chips, kex eller glass igen. Det känns väldigt jobbigt att han ratar nästan allt nu.

 

Kväljs han av mat? Vår Oliver fyller 2 i maj, och har alltid varit kräsen med konsistens. Förra året slutade han äta allt utom fruktpuré, välling och gröt. Inte ens burkmat gick ner… Men han har alltid snarkat, fått små apnéer i sömnen och varit väldigt snorig, så jag misstänkte att det var något som var galet. Och det var det, han hade en jättestor körtel bakom näsan som vi fick opererat bort. Och nu har han äntligen börjat kunna äta!

Hoppas ni får god hjälp och stå på er!

Svar: Ja, han kväljs av mat nästan varje dag. Jag har alltid trott att han har tyckt maten varit äcklig, särskilt potatis. Men nu har jag upptäckt att han kväljs även av sin favoritmat. Han snarkar också när han sover. Jag tror att det är något som är fel, antingen i näsan eller i halsen och det känns som problemet hela tiden växer sig större.

 

Lucas blir aldrig nyfiken på mat, och inte när han hjälper till i köket?

Svar: Jo, nyfiken är han och det uppmuntrar vi. Han brukar komma fram och säga att han ska ha en macka om jag gör mackor, men sen går han runt och håller i den jättejättejäääääättelänge innan tillslut kastar på golvet. Jag tog tiden en gång, 35 minuter höll han med båda händerna en kletig macka med smör innan han släppte en hand och sedan kastade på golvet. Så är det med allt, kex, choklad, chips ja allt. Vi försöker uppmuntra att han ska stoppa det i munnen genom att leka lite med honom och säga ”a a a a” och gapa som han brukar göra när han försöker få oss att öppna munnen. Sen försöker vi föra mackan till hans mun, men det slutar alltid med att han ska mata oss istället *suck* 🙁

 

Min son är ju bara 14 mån så det är ju svårare att jämföra, MEN han åt helt ok (inga mängder men han stoppade i sig) till för 1,5 vecka sedan då han fick kräksjukan och kräktes jättemånga ggr. Han hade ätit pasta som var en favorit men nu totalvägrar han pasta och av annan mat är jag glad om han får i sig 2-3 skedar. Han hade även ätit kex på morgonen den dagen det började och inte en chans att han smakar nu.. Är glad att jag får i honom gröt morgon och kväll, kanske lite bröd och frukt. Resten av tiden vill han bli ammad och är inte alls sitt vanliga glada jag.. Jag tror helt enkelt han har blivit rädd för att äta efter att han var dålig så jag försöker ta det lugnt och hoppas han snart vågar äta igen! Du hade ju svårt med Lucas redan innan, men ni har ju också haft ett par omgångar kräksjuka det sista. Du tror inte han blivit rädd för att det ska komma upp?? Förlåt för en svammlig kommentarer men jag hoppas du förstår vad jag menar.

Svar: Lucas har haft kräksjuka 2 gånger, en gång dagarna innan julafton och en gång i mitten på februari. Jag förstår precis vad du menar och jag tycker nästan alltid att Lucas har sämre matlust 1-2 veckor efter att han har varit sjuk. Men nu känner jag att det har blivit värre under januari-februari-mars. Just att han inte ens äter kex eller smörgås längre och det är inget som han har spytt upp nån gång. Dessutom har jag upptäckt att han får kväljningar av mat han gillar… 🙁

 

Hoppas han börjar äta snart. Vad skulle hända om han inte fick sin välling? Ni har inte testat att ge honom någon varmsoppa (som ev är passerad) eller hemmagjord smoothie (dessa med tanke på konsistens)

Svar: Han har även slutat äta klämmisarna sen ett halvår tillbaka och han vill inte smaka när jag gör slät soppa eller smoothies till mig. Ibland överraskar han med att dricka en halv klämmis, men det var längesen nu. Läkarna var väldigt nöjda med vällingen och gröten och sa att vi absolut inte skulle ändra på det eftersom det var väldigt bra näringsinnehåll som han skulle tappa annars. Första halvåret på dagis fick han ingen välling där och då åt han heller inget på hela dagen! Förskolepersonalen sa att han inte mådde bra då så det var dom som bad oss ta med välling dit.

  

5 Comments

 • Förskolemamman

  Jag är ingen expert inom ämnet men när du beskriver tycker jag det verkar bra att han ska bli ordentligt undersökt av en öron/näsa/hals läkare med tanke på att han samtidigt för kväljningar.

 • Linn

  Fan vad stark du är i det här! Min son är också väldigt petig med maten och förutsättningarna måste vara perfekta för att han ska äta (inte för mycket folk runt bordet, precisa klockslag, ljummen mat, ingen potatis eller fisk, inte för mycket eller för lite aktivitet innan maten… Listan kan göras lång) men så har jag brutit ihop flera gånger av att jag tycker matsituationen är så väldigt jobbig. Du känns så stark i allt det här! Eloge till er! Tror o hoppas att ni snart kommer hitta vad som inte står rätt till med Lucas så att matsituationen ordnar upp sig! Härligt att du står på dog mot vården med, det behövs!

  • Emma - På Smällen!

   Tack Linn! Jag försöker tänka på att han inte kan svälta ihjäl så länge mat finns på bordet. Det är just det som gör mig stark tror jag. Jag behöver inte stressa upp mig så länge jag alltid erbjuder honom mat enligt dom rutiner vi har. Jag förstår att er matsituation kanske är jobbig på ett annat sätt eftersom den lägger så hög press på er föräldrar att ni får till det exakt så som er son vill ha det. Men hur mycket skulle han äta en hel dag det inte blev rätt förutsättningar? Skulle han äta ändå om han blev hungrig?

 • Liselotte

  Med tanke på att det låter som ni går igenom precis det som vi/Oliver precis gjort, så är det skönt att få hjälpa till genom att dela med mig. Oliver är mitt andra barn, och ändå tog det tid innan jag/vi kopplade detta. Vi tänkte liksom att han kanske bara är extermt kräsen, men när han började kväljas av typ allt (utom välling, gröt och fruktpur’e), så sa min magkänsla att det var något som inte står rätt till. Kram!

 • Eva

  Tufft med alla förkylningar som de små ska igenom i småbarnsåren… Stå på, det blir bättre…
  Bägge dina kusinbarn blev opererade för falska mandlar (eller polyper som en del kallar det) innan två års ålder. Men generellt så lägger man helst inte barn under fyra år i narkos pga att det faktiskt är större risker med små barn. Det som fick oss att välja den risken var att andningsuppehållen som nämnt i tidigare inlägg blev så långa och frekventa. Ökad slemproduktion och därmed illamående/kräkningar i förbindelse med måltid är inte ovanligt. Vi hade alltid två middagsproduktioner första året Birk åt mat eftersom den första kom upp… Dessvärre är han 6 år senare fortfarande klökmagad. Vi hade tur att han inte matvägrade så totalt som Lukas.
  Man ska också vara klar över att falska mandlar är inte som halsmandlar och förblir borta när man först tagit bort dem, det är vävnad som fortsätter växa. Men barnen växer också och så det är inte säkert att problemen kommer tillbaka. Vi tog halsmandlarna när de passerat fyra år och samtidigt på nytt de falska mandlarna.
  Krya på dig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.