Fråga: Sex under och efter graviditeten

Häromdagen fick jag ett mail med en fråga som rör samliv under och efter graviditeten. Här kommer frågan:

Hej tack för en fantastisk blogg som beskriver många delar kring familj, barn, graviditet och förlossning. Saknar ändå en stor viktig del om samliv under graviditet och efter förlossning.
Ett känsligt ämne med kanske skuld och skam. Självklart är det individuellt men hur gör andra? Förresten, har du hört talas om ”färdknäppen” som man pratade om förut?

Svar: Tack så mycket! Vad glad jag blir att du tycker om min blogg 🙂 Jag tycker det är bra att du hör av dig med det du saknar även om detta ämnet antagligen kan vara det svåraste att skriva om 🙂 Jag är väldigt mycket emot tabubelagda saker och vill skriva om dom bara för att dom är tabubelagda, men det är svårt ibland. Vårt sexliv är ju ändå privat, samtidigt som vi båda tycker att vissa saker kan vara viktigt att dela med sig av, t.ex. kvinnors sexualitet. För om det är något som både jag och Victor verkligen stör oss på, så är det att det så länge varit okej för män att prata sex, men för kvinnor har det varit ”pinsamt”. Det borde vara lika, men det är fortfarande inte det. Jag tycker inte om 50 Shades of Grey pga att mannen i storyn är en idiot, men om det var något som böckerna förde med sig så var det en mindre laddad stämning kring kvinnors sexualitet. Hurra! Äntligen vågade kvinnor uttrycka sig, till och med lika vulgärt som män får lov att göra 🙂

Hur som helst, för att svara på det du egentligen undrade om angående samliv under och efter graviditet och färdknäppen så tycker jag; kör på! Min upplevelse är att sex under graviditeten till och med kan vara ännu bättre! Och när det kommer till lusten så är det lite som ”björnen sover”, väcker man björnen så är den vaken och tänker inte sova igen 🙂 Haha! Tidigare har jag inte kunnat se mig själv ha sex under graviditeten och särskilt inte som höggravid, men med Victor är allt annorlunda. Han får mig att känna mig som den vackraste och sexigaste individen som vandrat på denna jord och det har gjort att jag känner mig säker på mig själv även nu när jag känner mig ganska mycket klumpigare än vanligt.

När det gäller färdknäppen så har vi redan testat (även om det inte var avsikten att dra igång förlossningen) och då gick delar av slemproppen och jag fick lite mer förvärkar, men det avtog igen. Jag antar att kroppen inte var redo för förlossningen ännu, men nästa gång kanske 🙂

När det kommer till sex efter förlossningen så tycker jag att det är rimligt att vänta till efterkontrollen som brukar vara två månader efter förlossningen. Om man inte känner sig väldigt säker på att allt är läkt och man mår tillräckligt bra 🙂

Hur har ni andra gjort? Har ni haft sex under graviditeten, testat färdknäppen och hur lång tid efter förlossningen hade ni sex igen? Berätta gärna om era erfarenheter, ni kan göra det anonymt genom att ange en påhittad mailadress).

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. S

  Vi körde många färdknäppar från vecka 38+, ungefär varannan dag, dock utan resultat. Passerade ändå BF med råge(10 dagar). Hade inte sex på slutet första grav men både i andra och tredje.

  Efter tredje graviditeten började vi ha sex igen efter fyra veckor. Använde då kondom pga lite lite avslag men hade inga bristningar. Kändes lagom att köra igång då jag kände mig väldigt ”läkt”.

  Kommer inte ihåg när vi började med de två andra men väntade nog 6-8 veckor efter första då jag fick grad 2 bristning, andra gången minns jag inte när lusten återvände. Den är ju också rätt avgörande för när man drar igång samlivet ?

  Svara
 2. Johanna

  Tabuämne ? är till för att brytas ?

  Oj, jag har inte ens tänkt tanken på att inte ha sex under graviditeten. Jag var visserligen mycket klumigare men lusten fanns där (och sexet var nog till och med bättre.). Jag tänkte aldrig heller på om min sambo ville ha mig eller inte, det var bara självklart.
  Och efter mitt kejsarsnitt var vi nog igång efter 14 dagar ? men det tyckte inte min livmoder om, fick stora blödningar. Nästa gång skulle jag vara försiktigare efteråt ?

  Svara
 3. Skolkurator

  Mådde illa hela sista graviditeten. Sex kändes som det sista jag var sugen på då. Vi hade faktiskt inte samlag på ett helt år om man räknar graviditet och sen efter. Vi älskar varandra och har ett bra förhållande ändå. Nu är minstingen 5-år och det är andra tider i sänghalmen. Största problemet nu är väl att tonåringen aldrig går och lägger sig!
  De andra två var det annorlunda under graviditeten.
  Efter första förlossningen fick jag en stor bristning som gjorde att det gjorde svinont när vi försökte ligga. Efter att ha fixat det hos läkare så gick det bra igen.
  Det viktigaste tänker jag är att inte stressa. Saker och ting har olika perioder i livet. Så även sex…

  Svara
  • Annis

   Det är väl inga problem med tonåringen kan jag se. Det är väl bara nyttigt att höra er nuppa. Sedan är väl det inget främmande för honom kan jag väl tycka. Det är väl inget han säkert inte har sett eller hört på nätet ändå? ????

   Så knulla ni. Det är bara att köra på. Lås sovrumsdörren bara. ???

   Svara
 4. Frida

  Väldigt olika med alla här.. Men vi hade sex under graviditeterna, färdknäpp testades med alla, ”funkade” bara med Malte, men tror mer de va för jag hade fått en hinnesvepning samma dag, värkarna avtog under kvällen och då testa vi färdknäppen och 1 timma senare va värkarna tillbaka och 6 timmar senare kom Malte ?

  Melwin körde vi färdknäpp varje dag i 2 veckor, 4 hinnesvepningar men inte fan ville han ut för de haha.

  Vi var nog snabbast igång me sexet efter Malte med tanke på att när han blev 3 månader kom pluset med Milia väldigt oväntat så han blev väl till nångång när han va 2 månader ?

  Svara
 5. Isabel

  Jag har 4 barn och jag har mått så fruktansvärt illa med alla fram till ungefär vecka 20. Kräks många många många gånger varje dag så sex är ungefär det sista jag vill i början. Sedan kommer 10 bra veckor när jag återfår lust och är sådär lagom rund om magen så då brukar vi ha lite sex. På slutet får jag så otroligt mycket foglossning så jag kan knappt röra mig utan att skrika av smärta så nej, otroligt lite sex i slutet blir det vi brukar göra några tappra försök runt bf för att testa färdknäppen men det har inte funkat en enda gång ? mina barn har kommit på bf+16, bf+7, bf+8 och bf+7?

  Där emot har jag inte behöva sy någon gång så vi har börjat ha sex igen direkt när avslaget avtagit (efter ca 5 veckor). Brukar vara väldigt sugen på sex efter förlossningen ?

  Sedan kommer en svacka igen när man haft vaknätter ett tag när allt man vill är att bara sitta i soffan, äta godis och sova ? nu är minsta 10 månader så vi har nyss tagit oss ur det och är tillbaka i någon form av normalt sexliv igen?

  Svara
 6. Maria

  Visste inte att det var tabu… 😉
  Det har aldrig varit en ”issue”, har inte riktigt tänkt på det skulle vara ett problem eller hinder. Däremot hade jag svåra foglossningar med andra barnet som gjorde att jag hade svårt att röra mig, väntade också till efterkontrollen med att ha sex efter förlossningen. 🙂

  Svara
 7. Malin

  Testade färdknäppen på vid 23 på kvällen (bf-2). 01:30 gick slemproppen och värkar drog igång! 24 timmar senare va hon ute!

  Svara
 8. Li

  Med vårt andra barn hade vi sex 21 dagar före bf, när vi ligger där och jag tycker det är riktigt skönt känner jag plötsligt hur det blir blött och inser att mitt vatten går. Ett dygn senare börjar jag få svaga förvärkar och 19 dagar före bf föds vår andra dotter. Det var inte menat som nån färdknäpp men antar att det var på g ändå så detta hjälpte väl till att sätta fart på nåt som redan var på väg att hända, antar jag. I övrigt under båda mina graviditeter har vi haft sex lika ofta som vanligt och har efter förlossningen väntat till efterkontrollen.

  Svara
 9. Sandra

  Avsiktligt har vi inte testat någon färdknäpp trots att jag gått över tiden med båda barnen, vi har bara haft sex när vi vart sugna och det passar, precis som innan.
  Haft sex fram till vecka 40 med båda barnen, efter det avtog lusten och då vart de som en paus, det är lika skönt som att icke vara gravid, det enda är att man är otympligare, och alla ställningar är inte alltid lika sköna. Sedan kan man ju ha problem med mycket flytningar eller torra slemhinnor. Själv hade jag mycket flytningar med första barnet och penisen var ibland vit efter samlag – kändes pinsamt för mig men min partner avdramatisera det så tillslut slutade man bry sig.

  Efter förlossning har jag haft samlag 3-4 veckor efter. Egentligen då avslaget försvunnit, och såklart med kondom iallafall då jag vart väldigt rädd för att få in någon bakterie och få inflammation i livmodern. I övrigt så har det känts rätt då, och jag har varit läkt efter stygn.

  Skillnaden med samlag före och efter barn är mest att de är lite trixigare att få till det, behövs mer planering, och ibland är man helt enkelt för trött. Och sexslusten kan dra vidare på semester medans man ammar. Efter barn nummer 2 ändrades min sexlust rejält och än kan den svaja i perioder.

  Svara
 10. Elin

  Sex har funkat en gång som igångsättning för mig. Bebisen föddes 9 dagar tidigt ?. Graviditet 1 tyckte jag sex var konstigt som gravid, men gjorde de ändå. Med nr 2 kändes det lite bättre. Och med trean kändes de inge konstigt alls! Jag vet ju inte bebisen inte kommer att komma ihåg de. Haha!

  Svara
 11. Madeleine

  Under graviditeten är jag inte det minsta sugen, varken denna eller förra.
  Efter förra förlossningen testade vi några månader efter. Jag ville testa innan efterkontrollen för att se om det var något som kändes fel och att jag i så fall skulle kunna ta upp det på besöket.

  Svara
 12. Linda

  Färdknäpp, är det bara sex eller i kluderar det orgasm också ??. Jag hade gått över 3 dagar med mitt andra barn så då tänkte jag ” nej nu jävlar ska du ut!!” så vi låg och jag fick orgasm fyfan vilka sammandragningar/värkar efter hollymackaroonii, sen käkade jag annans så det började skava i munnen. På natten började verkarna och 40 minuter på förlossningen så var ingen ute ??

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här