Fjärde graviditeten

Borde jag som gravid isolera mig pga corona?

Jag har börjat fundera mer och mer på om jag som gravid i sista trimestern borde isolera mig, kanske helt, pga corona? I min gravidgrupp så var det en tjej som berättade att hennes barnmorska sa att rådet var att alla gravida ska gå hem en månad innan BF och isolera sig helt. Just nu är det inte rimligt för oss att isolera oss, Lucas har ju skolplikt och i Sverige ska alla barn gå till skolan även om dom har föräldrar sjuka i corona, så länge inte barnen uppvisar symptom. Det känns helt stört för det första… snacka om att sprida viruset vidare, men det är den verkligheten vi lever i. Det betyder alltså att det inte är någon mening med att isolera sig så länge Lucas går i skolan, däremot funderar jag på om det är vettigt att isolera sig helt när hans sommarlov börjar. Men orkar vi det? I så fall är det två månader av isolering…

Just nu känns det inte som att jag orkar… Det känns hemskt att säga, men jag har så mycket sammandragningar att jag mår fysiskt dåligt. Jag kan varken sitta, ligga eller stå och det gör ont. Jag mår till och med illa ibland. Sammandragningarna kommer av minsta lilla stress och det tar flera dagar av vila innan dom ger med sig. Det känns för påfrestande att ha barnen hemma och vara isolerade i två månader när jag är i det skicket som jag är i… Jag vill inte att bebis kommer tidigt, samtidigt som jag inte vill få corona heller. Så svårt dilemma!

Jag har inte hängt med i nyheterna alls det sista. Det blev för mycket för mitt huvud så jag stängde tillslut av helt och nu känner jag är för dåligt uppdaterad. Hur rädd bör jag vara för att vi blir sjuka nu? Är det rimligt att tro att vi blir friska lagom till förlossningen om vi skulle bli sjuka i början på juli? Räcker det med att vi isolerar oss från och med början på juni? Jag har så många frågor och funderingar… jag får ta upp detta med min BM imorgon.

Hur gör ni andra gravida? Isolerar ni er? Eller jobbar ni fortfarande?

Fotograf: https://www.wanderings.se

14 Comments

 • KarinH

  Jag gick hem en månad före, men det var bestämt sen innan Corona. Jag ville vara hemma med dottern & ge henne tid innan bebis. Så vi hade tänkt bada, åka på lekland osv. Eftersom det blev under april var vi ute mycket och träffade vänner utomhus.
  Jag tycker det är svårt. Jag är en aktiv människa & inte så orolig av mig. Var mer orolig för att maken skulle bli smittad (åkte nästan till Sthlm två gånger om dagen) & inte få bli med. Men han klarade sig.
  Däremot var & är jag tydlig med att vi träffar inte nån med minsta symptom, vare sig ute eller inne.

  • Emma

   Åh, allt det där hade jag tänkt göra med Lucas och Isadora också, men nu vet jag inte vad jag kommer orka riktigt. Det är mycket mer slitigt att vara preggo denna gången ? Tur att din man klarade sig och att du inte heller blev sjuk. Kram!

 • S

  Har BF nästa vecka, isolerar mig inte helt, barnen går på förskola(när de är friska), leker mycket ute med andra men undviker innelek mer. Jag handlar inte mm och barnen är inte heller i butiker, det sköter min man. Jag känner mig faktiskt inte orolig att drabbas av corona men bor i en mindre stad med mindre spridning som jag uppfattar det. Hade jag bott i Stockholm hade jag kanske resonerar annorlunda.

  • Emma

   Jag hade antagligen gjort precis som du om jag hade bott i en mindre stad. Men nu känns det som att corona härjar för fullt här också, i alla fall om man läser vad läkarna på sjukhusen här rapporterar om…

 • Anna

  Jag är beräknad 7 september. Går på semester v 25 och sen tänker jag vara hemma. Inte isolera mig men vara väldigt försiktig med vilka jag träffar. Vi kommer inte åka på någon semester i år, annat än att hälsa på släktingar. Tänker mest vara hemma, vara ute med båten eller i stugan. Vill verkligen inte få covid varken nu eller senare i graviditeten eftersom man inte vet hur sjuk man blir och hur lång tid det tar att bli frisk.

 • Caroline

  Jag tänker att man nog måste fundera över vad syftet med isoleringen är (för en själv menar jag, jag förstår såklart syftet med de restriktioner som finns för samhällets räkning). Är jag orolig just för att vara sjuk under förlossningen och i så fall varför (inte ha kraft, föda med personer i skyddsutrustning, att partnern om denna också är sjuk inte får vara med) eller är jag orolig för att jag Ska bli riktigt dålig eller att barnet ska ta skada i magen? För egen del kommer jag besluta hur vi ska göra först när jag rett ut mer exakt vad min oro består i, mer konkret är att just få Corona, och sen agera därefter. Är det oro för just förlossningssituationen kommer jag kanske isolera mig helt sista månaden men då gäller det ju att hela familjen gör det och verkligen håller det. Beställer hem mat, träffa inga utomstående alls etc eftersom det räcker att en personer smittar någon i min familj för att det ska vara kört. Så det är i alla fall min strategi för att inte göra det övermäktigt, att analysera ner det i mindre beståndsdelar typ.

  • Emma

   Jag känner att det är för att inte bli smittad kort inpå förlossningen så att partnern inte kan vara med. Vi kommer nog inte träffa folk sista månaden men barnen kommer fortfarande träffa sin pappa och mormor som träffar andra så det blir kanske ändå ingen strikt isolering…

  • Emma

   Vi ville ha V90 för att den är billigare, men igår avbeställde vi den när vi insåg att vi inte fick montera bilbarnstol med stödben på mittenplatsen bak. Nu blir det alltså XC90 i alla fall…!

 • blåmesen

  Jobbar på (är dock bara en dag i veckan på kontoret, resten är permitterad tid och hemarbete) och tänkte nog göra det fram till semestern. Sen är frågan hur mycket vi ska isolera oss då, det blir väl ändå hemester i år misstänker jag (reserekommendationer för sommaren ska komma om en vecka eller så), men jag vet inte hur mycket isolering jag pallar med. Samtidigt vore det ju inte direkt optimalt att behöva föda sjuk, eller ensam för att partner är sjuk. Man får försöka hitta en kompromiss antar jag.

  • Emma

   Känner samma som du, orkar inte heller isolera mig helt, men jag tror att jag och Victor kommer undvika att träffa folk sista månaden även om barnen fortfarande kommer träffa sin pappa och mormor. Det blir svårt att göra på nåt annat sätt…

 • Malin

  Jobbar på bb och har Inte stött på någon som isolerat sig före faktiskt.
  Jag hade undvikit mataffärer och liknande men absolut gått till lekparken eller andra utomhusaktiviteter där man kan hålla avstånd. Skulle även träffa familj och vänner som är friska.

  • Emma

   Känns vettigt det du skriver. Jag känner åtminstone en gravid som har isolerat sig helt och hållet ända sedan april tror jag. Jag är sjukt imponerad över hennes tålmodighet, jag hade aldrig orkat… 😛

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.