Okategoriserade

Varning! Bilbarnstol med stödben får ej monteras i mitten på nyare Volvo-bilar XC90, XC60, V90 etc…

Victor och jag skrev ett inlägg häromdagen om hur vi lyckades få plats med tre bilbarnstolar i V90. Vi hade då monterat den bakåtvända stolen i mitten bak och trodde det var okej i och med att kardantunneln är hård. Ett stort tack till läsaren Anna som uppmärksammade oss om att man tyvärr inte får montera bilbarnstol med stödben i mitten bak på nyare Volvo-bilar XC90, XC60, V90 etc… Det har generellt sett varit okej att montera bilbarnstolar på kardantunneln om den är hård (även om den är hög), men numera får man inte göra detta på nyare Volvo-bilar eftersom de har en deformationszon just där.

Mail till kundtjänst juli 2019. Jag har lånat denna print screen av en tjej i gruppen bilbarnstolar på Facebook eftersom jag tyckte att detta var väldigt bra information. Hon har en V60 Cross country från 2016.

Om du är osäker på vad som gäller för just din bil så kolla i bilmanualen. I nyare Volvo-bilar står det alltså klart och tydligt att man inte får montera bilbarnstolar med stödben i mitten bak. Här kommer en länk till V90s bilmanual, vi har även jämfört med XC60 och XC90 och det står samma sak där.

Det är väldigt många som inte vet om detta. Vi hade ingen aning och nu när jag läser i forum så förstår jag att det är många som gjort precis som vi gjorde. Risken om man går emot restriktionerna och monterar i mitten bak ändå, är att ditt barn åker osäkert och riskerar att skada sig i en eventuell olycka, men även att du står utan skydd från försäkringsbolaget. Vi tycker inte att det är värt att chansa så igår avbeställde vi V90 som vi hade beställt. Nu får det bli XC90 i alla fall…

Jag måste säga att jag blev lite besviken på Volvo… Ett bolag som är synonymt med säkerhet borde vara ännu tydligare med att man inte får montera bilbarnstolar med stödben i mitten bak så att INGEN gör det misstaget. Och sen undrar jag hur svårt ska det vara att tillverka familjebilar där man kan montera barnsäkerhetsanordningar på alla platser i bilen? Jaja, det är i alla fall inte lika illa som ”familjebilen” Renault Scenic där man inte får montera bilbarnstolar med stödben på någon av ytterplatserna bak – alltså ENDAST i mitten och fram! Snacka om fiasko!

Visste du att man inte fick montera bilbarnstol med stödben i mitten bak på Volvo? Vad tycker du om det?

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.