Okategoriserade

Varning! Montera ej stödben på golvlucka!

Jag fick nyligen reda på via facebookgruppen ”Bilbarnstolar” att vår Renault Scenic har golvluckor som gör att det inte är godkänt att montera bilbarnstolar med stödben i baksätet! Renault Scenic är liksom familjebilarnas familjebil och den bara totalt failar! På ett sätt är jag inte ett dugg förvånad – det här är franska bilar i ett nötskal! Jag bli bara så less! Aldrig mer att vi köper en fransk bil! Men det finns även andra bilar som har förvaringsluckor så jag råder alla att ta en titt i baksätet om ni också har monterat stödbenet ovanpå en golvlucka – den riskera nämligen att krossas i en krock.Klockan var närmare 22 när jag upptäckte detta, men jag kände att det inte kunde vänta så jag monterade om båda bilbarnstolarna på en gång. Lucas får sitta i mitten bak och Isadora får sitta fram med en avstängd airbag. Just nu är jag tacksam över att vi bara har två barn och inte tre för då hade vi inte kunnat lösa situationen på det här sättet.


Det man kan göra om man vill ha en bilbarnstol bak ändå är att fylla luckan med frigolit och sen lägga på en tillskuren plåtbit som täcker hela golvet bak. Då anses det vara säkert att montera en bilbarnstol med stödben ovanpå. Här är en video på hur man kan göra (om någon händig skulle vilja hjälpa oss med en sån här plåt såååå skulle jag vara extrem tacksam):

Jag har läst på lite om vad som sägs på nätet angående detta med att fylla golvluckorna och Renault slingrar sig och vill inte ge ett okej på att lösa det på det här sätet. Istället rekommenderar dom enbart bilbarnstolar utan stödben – så dumt så jag orkar inte ens tänka på det utan väljer att ignorera och leta vidare. Säkerhetsbutiken säger så här: Får man fylla golvluckor?

Råd & Röns rekommendation är att ta bort luckan och sätta stödbenet i botten på förvaringslådan men efter att ha läst på Säkerhetsbutiken att bilgolv inte alls är särskilt starka så kände jag mig tveksam till det alternativet. Men jag gick ändå ut för att känna på botten och tyckte den kändes lite väl ”mjuk” och tunn så jag vågade inte chansa. Lösningen med att fylla luckan och lägga på en plåt kändes mycket tryggare eftersom du blir dubbelt så starkt golv tack vare det.

Nästa gång vi köper bil så kommer detta vara en grej jag kommer kolla. Det här måste vara den allra dummaste och onödigaste funktionen på en bil. Dom här luckorna är ju liksom under gummimattan. Vad sjutton ska dom vara bra för?

6 Comments

 • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

  Men fy :(. Sen så dåligt av företaget som sålt bilen att inte informera er om detta :-o.

 • Jenny

  Läs även i bilens instruktionsbok på vad dom säger. Jag vet t ex att volvos bilar testar luckorna om de skulle ha sådana och då ser man i bilens instruktionsbok vilka barnstolar som rekommenderats på vilken plats.

  • Emma - På Smällen!

   Tack! Det har du helt rätt i! Det var faktiskt så jag fick veta detta. Det var en mamma i en fb-grupp som hade köpt en likadan bil och hennes man hade läst hela instruktionsboken och började fråga om detta. Mamman frågade i gruppen om nån visste varför man inte fick installera bilbarnstolar i baksätet och då visade det sig att det var luckor i golvet. Jag såg denna tråden på fb och sprang ut och kollade på min bil och mycket riktigt så hade jag likadana luckor. På onsdag ska vi titta på ny bil, då ska jag passa på och kolla instruktionsboken 🙂

 • Susanne

  Hej! Undrar hur du löste problemet? Vi kom hem med ny bilstol igår och idag när jag läser fordonslistan för bilstolen så är den endast godkänd att sättas i mitten bak pga att vi har förvsringsluckor. Är enda alternativet att flytta bilstolen? Eller är det också ok att fylla luckorna? Tyckte svaren var oklara. Med vänlig hälsning, Susanne

  • Emma - På Smällen!

   Det är okej att fylla luckorna, men när jag frågade Axkid så sa dom att man ska fylla med något som är massivt, tex en massiv träkloss som är nästan lika stor som luckan och sen installera stödbenet på träklossen. Jag kommer göra detta, men har löst det tillfälligt genom att placera stödbenet precis framför luckan, men då blev inte passagerarplatsen så skön att sitta i för ryggstödet måste nämligen vara väldigt upprätt… Hoppas detta hjälper er 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.