Borde jag bli orolig?

Det finns absolut ingenting som slår en mammas magkänsla! Det är något jag har lärt mig under mina år som mamma. När det känns fel i min mage, då har det också varit fel. Jag har alltid haft rätt, även dom gångerna som vi har suttit i väntrummet på sjukhuset och jag har börjat tänka “men det kanske bara är en vanlig förkylning ändå…”. 

Men det har också funnits tillfällen då det har känts rätt i min mage, men andra har fått mig att bli orolig och tvivla på min magkänsla. Detta är av all välmening såklart! Jag gjorde själv en sån grej med min fina vän Siranee igår. Hon berättade att hennes nyfödda dotter var lite lat och inte ville amma och inte hade ammat på 11 timmar. Jag fick på en gång en klump i magen och kände att jag måste få henne att ringa till BB (dom är redan hemma igen). Siranee gjorde det såklart, men allt var i sin ordning, precis som Siranees magkänsla indikerade. Nyfödda är nämligen ofta mycket trötta första dygnet, men andra dygnet börjar amningsmaratonet och barnet vill amma varannan timme. Det hade jag ingen aning om men jag läste faktiskt lite om det på Barnakuten under tiden jag höll på att tjata på Siranee (förlåt för att jag tjatade!). Läs gärna om det här: Hur länge klarar sig en nyfödd utan mjölk?

Häromdagen skrev jag ett inlägg om hur mycket en nyfödd behövde amma (HÄR), då var det många som påpekade att lita på magkänslan istället. Och där håller jag absolut med er! Som sagt, det finns ingenting som slår en mammas magkänsla! Men ibland kommer man till situationer, där man själv ställer sig frågan “borde jag bli orolig?”. Den känslan kan man få för att man inte har kunskap eller för att man påverkas utifrån. När jag fick Lucas så blev jag otroligt påverkad av människor utifrån och blev väldigt osäker pga det. Om ni visste vad mycket gamla rön, skrönor, myter och annat som lever kvar när det gäller små bebisar! I början kollade jag upp varenda grej innan jag bestämde mig för hur jag skulle göra. Så höll det på i 3 månader innan jag bestämde mig för att “känns det bra så är det bra” och om jag inte har hört om det förut så stämmer det förmodligen inte. Jag kan tillägga att jag är ganska så påläst, så det mesta som är fel eller dåligt har jag nån gång hört talas om.

Hur som helst är mitt råd när det kommer till amning att inte oroa er i onödan, men känns det fel, då är det nog fel. Så lyssna på din bebis! Om bebis snuttar mycket utan att skrika så är det förmodligen inget fel. Dom ska snutta mycket i början så att brösten kommer igång. Men om min lilla bebis skulle skrika hysteriskt då skulle inte jag heller känna mig trygg med en bild på en nyfödd bebis magsäck!

bebis på BB pasmallen

 

Lucas, 3 dagar gammal

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här