Tredje graviditeten

Besök hos barnmorskan v29+0

Barnmorskebesöket igår gick bra. Jag hade ett symfusmått på 28 cm precis som jag gissade på, så nu ligger jag exakt på medelkurvan. Det kändes rätt bra eftersom jag tror symfuskurvan stämmer ganska bra med bebis vikt i mitt fall. Det stämde i alla fall bra med Lucas födelsevikt. Bebis får gärna väga lite mer än vad Lucas gjorde när han föddes, men helst under 4 kg om jag får önska.

Järnvärdet, blodtrycket, vikt och hjärtljuden såg också bra ut. Barnmorskan fick göra allt som hon gjorde på mig, på Lucas också. Han var så glad och go hela tiden!

Jag berättade för barnmorskan att jag kände mig plötsligt väldigt mycket mer kissenödig och ofta kommer bara lite kiss. Vissa gånger har blåsan varit sprängfylld, men det har inte velat komma ut så jag måste typ trycka till så att det gör lite ont. Barnmorskan trodde att det var bebis som låg på uringången, men hon tog ändå ett urinprov på mig. Det visade att jag hade lite förhöjt värde med vita blodkroppar men det är också normalt att ha när man är gravid, men jag ska ändå in i början på nästa vecka och lämna ett prov för odling för säkerhetsskull.

Vi har bokat in en kvällstid som Jair kan vara med på för att prata om vad man gör om bebis kommer väldigt snabbt, dvs. hemmaförlossning. Eftersom svenska inte är Jairs modersmål så känner vi oss inte helt trygga med att guiding på telefon. Jag och Jair vill gärna få ett tillfälle att prata med barnmorskan om detta.

Nu blir det 4 veckor till nästa besök hos barnmorskan. Det känns som jättelång tid! Jag kommer nog vara lite extra vaksam på bebis rörelser och om magen verkar växa eller inte eftersom jag nu gick från att vara lite över medelkurvan till att hamna precis på den, Jag tror i och för sig att allt står rätt till, men om det inte gör det så känns 4 veckor lång tid tycker jag… Men det är väl cirka 3 veckors mellanrum som man brukar gå va?

12 Comments

 • Therese

  4 veckor så här dags i graviditeten låter mycket ja. Jag var förra gången i v 29+0 och nästa blir redan v 31 så inne på tvåveckorsintervaller nu. Vet inte om man går oftare som förstföderska eller om det är annan rutin här?

 • Sofi

  I vårt landsting går andragångsföderskor på kontroller med 3 v mellanrum från v 29, så 29, 32, 35, 38 och ev 41. Sen kanske det blir att man går 29+0 ena gången och 32+6 andra och då blir det ca 4 veckor mellan…

  • Emma - På Smällen igen!

   Jaha då förstår jag. Här är det 3 veckors mellanrum hela tiden och ett besök i vecka 41. Men det blev 4 veckor till nästa gång nu för BM hade fått förhinder…

 • Sabina

  Ja har en liten fråga! Hoppas inte du tar illa upp! Men ja undrar varför ni är rädda/oroliga för hemförlossning? Er för första var väl inte särskilt snabb om ja inte minns fel (var ett tag sen ja läste)?

  • Emma - På Smällen igen!

   Hej! Nej, jag tar inte illa upp. Jag hade en så kallad störtförlossning. Latensfasen var normallång, men den aktiva förlossning var bara 4 timmar (aktiv förlossning = 4cm tills bebis är ute) och i vanliga fall så är räknar man 12-16 timmar för en förstföderska. Latensfasen räknar man inte i sjukvårdssammanhang eftersom den kan hålla på i veckor. Min barnmorska har uppriktigt varnat mig för att inte åka in försent då det ofta går snabbare för en omföderska. Jag minns att jag inte kunde röra mig när jag var 10 cm öppen så om det går fortare nästa gång så kanske jag inte kommer iväg till förlossningen i tid. Därför känner jag att det är bra att förbereda sig 🙂

   • Sabina

    Anledningen till att ja undrade var för att ja själv började oroa mig! Min första (enda) förlossning tog ca 4h från första värk! (Inga förvärkar alls)Var fullt öppen när ja kan till förlossningen, var där 1h och hade 12min krystvärkar! Väntar ni nr 2 och bör alltså också oroa mig? Blev genast nervös inför denna förlossning färg man ska hinna lämna dotter hos någon också! 🙁

    • Emma - På Smällen igen!

     Ojjjjj det var VERKLIGEN snabbt!!! Ja, men du ska nog göra som min BM rådde mig, dvs. åka in på första värken och om du ska promenera på området som jag gjorde så fick jag stränga order om att inte gå längre än att jag kunde se dörren till förlossningen! Men du kanske också ska ta upp det där med snabb hemmaförlossning med din BM så att du känner dig lite förberedd på det?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.