När man som liten blir orättvist behandlad

När jag var liten fick jag lära mig “den som spar, han har”. Min pappa sa det ofta och jag blev tidigt uppmuntrad till att spara pengar till större saker och att inte göra åt alla pengar på en gång om det inte var till något jag verkligen vill ha. Detta har gjort mig till den ekonomiska och sparsamma person som jag är idag. Jag är absolut inte snål, men jag tänker för det mesta igenom mina inköp väl och handlar nästan bara när jag har gott om pengar.

Jag kommer ihåg många situationer och känslor från när jag var liten och jag tänker dela med mig av en händelse som jag tror att inte många vuxna skulle reflektera över.

När jag var cirka 5 år, så kunde jag det där med att spara redan. Jag sparade pengar, sparade på förbrukningsleksaker (målade inte på nästa sida i målarboken innan jag var klar med den första) och jag sparade mitt lördagsgodis. Jag hade ett litet kassavalv på mitt skrivbord på mitt rum, där sparade jag mitt lördagsgodis. Jag åt bara när jag verkligen verkligen ville ha och för det mesta så sög jag på godisarna för att dom skulle räcka längre. Alla andra i familjen åt upp sitt samma dag, men jag sparade så länge som jag kunde. En vardag när vi hade barnvakt så tog jag fram mitt godis och åt några bitar. Barnvakten visste inte att jag hade godis i mitt kassaskåp och trodde inte heller på mig utan sa strängt åt mig att man inte får äta godis mitt i veckan. Sen stoppade hon godiset högst upp i skafferiet. Jag minns att det sårade mig på två sätt. Det ena var att det var MITT godis som JAG hade sparat och jag kände mig bestraffad trots att jag hade varit duktig och sparat. Det andra var att jag inte blev trodd trots att jag talade sanningen och som grädde på moset så blev jag i fråntagen godiset, att jag inte ens fick stoppa tillbaka det i mitt kassaskåp. Jag var inte längre betrodd, det gick inte att lita på mig.

Varje dag när jag uppfostrar Lucas så drar jag paralleller till min egen barndom och mina egna känslor. Jag vet att alla barn är olika så jag kan inte förutsätta att jag kan sätta mig in i hans situation alltid. Jag kommer säkert göra fel som jag kanske får höra sen, men jag kan i alla fall göra mitt bästa. Jag visar ofta att jag litar på Lucas och jag tar nästan aldrig något ifrån honom, även om han håller något i handen som han inte får ha. Jag ber honom alltid ställa saken på bänken eller ge den till mig. Han fick ett kinderägg innan maten en gång, då sa jag att han inte fick äta innan maten så när han hade öppnat det fick han lägga chokladen på en tallrik och ställa in den i kylskåpet, helt själv. Jag var väldigt noga med att det skulle vara på hans höjd så att han förstod att ingen hade tagit chokladen ifrån honom. Han protesterade såklart, men han gjorde som jag sa tillslut och blev inte ledsen.

Och gällande det där med godis mitt i veckan så förstår jag ju det argumentet mer idag som vuxen. Men jag minns också hur jag var som liten. Jag kunde spara mitt lördagsgodis i månader, trots att vi fick så lite, så om jag åt en bit mitt i veckan eller på en lördag spelade ingen som helst roll. Jag åt aldrig lika mycket godis som mina syskon, aldrig nånsin. Jag tycker det är bra att lära barn sparande tidigt och varför inte även med godis? Jag äter fortfarande godis långsamt och jag skyndar mig aldrig till en godisskål för att den kan ta slut eller någon kan äta upp dom godaste. Ett sätt att komma runt det där med att äta godis mitt i veckan om man har ett barn som är som jag, hade varit att ställa fram en gemensam godisskål på bordet på lördagar. Men i vår familj hade det blivit hetsätning då och det är väl inte heller bra att lära barnen det? Att dom ska skynda sig att äta innan det tar slut?

godis till barn

När det gäller det där med lördagsgodis så vet jag faktiskt inte riktigt hur vi ska göra. Dagens godispåsar är så stora så det känns svårt att låta barnen plocka i en sån själva. Varken jag eller Jair äter godis regelbundet, ett par gånger per år kanske. Jag får så mycket finnar av just godis och Jair äter hellre annat. Däremot äter vi choklad, vilket jag tycker är bättre för barn eftersom det inte fastnar i tänderna som gelégodis kan göra. Förhoppningsvis har vi ett år till på oss innan Lucas upptäcker vad godis är 🙂

Relaterade Inlägg

21 Kommentarer

 1. Anki

  Så svårt det där! Vi hade aldrig gemensamma skålar på godis eller chips då det alltid vart bråk om vem som åt mest.. Syrran var som dig, sparade o sparade men jag moffade i mig allt direkt 😉 vet inte hur vi kommer göra med barnen, återstår att se!

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Åh tack för tipset! Vi har inget ICA i närheten och det var längesen vi var vid godishyllan så jag har inte hunnit se det. Får kolla det 🙂

   Svara
 2. Karoline

  I de flesta butiker finns det små påsar till lösgodis, de införde det igen för ett tag sedan. Vi har kört med lördagsgodis till våra barn och läsk på fredagen eller lördagen. De har ätit det de velat ha på lördagen och godiset som blivit över har inte sparats, det kan lätt bli en ful ovana att smaska i sig på måndagen av godiset som blev kvar från lördagen.
  Och du skriver att du hoppas det dröjer ett tag innan Lucas upptäcker vad godis är, men choklad är godis, likaså glass är också godis. Choklad är precis lika söt och onyttigt som godis om han inte äter riktigt mörk choklad.
  Mängden godis spelar mindre roll utan det är ju vanan att inte äta godis på vardagar. Det framkallar ju ett behov och kickar igång sockerråttan.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Vad bra! Eftersom vi inte äter godis så har jag inte gått förbi godishyllan på väldigt länge. Det enda jag har sett är att naturgodiset har fått väldigt stoooora påsar nu 😛

   Jag anser att det är stor skillnad på choklad och godis. Jag vill egentligen vänta längre med choklad också, men min kära sambo som fortfarande vägrar erkänna det, gav Lucas choklad. Jag vet det för en dag så kom Lucas och frågade mig efter choklad fast han använde ordet choklad på portugisiska. Jag kan förstås inte vara helt säker, men nästan haha 😉

   Anledningen att jag separerar godis och choklad, även om choklad är en typ av godis egentligen också. Är för att godis innehåller så mycket skit och konstgjorda ämnen samt djurrester. Jag får JÄMT stora hudproblem efter att jag har ätit godis, men inte choklad så jag vet att det är något jag reagerar mot i godiset. Choklad fastnat inte i tänderna medan godis ofta gör det. Läsk är också något som jag absolut inte vill ge mina barn. Jag drack läsk första gången när jag var 10 år.

   Jag förstår precis vad du menar att inte godis på vardagar också utan att försöka hålla det till helgen. Det är ju det som är dilemmat 😛 Jag tycker att mängden spelar roll, men dör tändernas skulle så är det ju småätandet som är det värsta.

   Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Och jag tycker inte att glass är godis men det är något som man ska hålla på rimlig nivå såklart. Men återigen glass fastnar inte i tänderna så det lämpar sig för mindre barn. Mycket bättre att lära barnen att äta glass än klassiskt lördagsgodis anser jag 🙂

   Svara
   • karoline

    Enligt dietister ooch andra som jobbar med hälsa och må klassar de glass som godis. Och ska ätas max en dag iveckan innehåller mycket fett och socker. Tänk bara som en piggelin vilken sockerkick! Der är ju inte bara tänderna som är problemet idag. Utan många barn utvecklar fetma i unga år. Mycket på grund av dåliga vanor, och det är ju föräldrarnas ansvar.

   • Emma - På Smällen igen!

    Jag förstår absolut vad du menar, men jag anser att det är samma med kakor och bullar och sånt också. Helst 1 gång i veckan. Vi äter bara glass på sommarn i princip och fika nån gång ibland. Lucas äter ju nästan inget pga sina halsmandlar och han är lika selektiv när det kommer till kakor och sånt. Han äter sällan fika även om det bjuds.

    Men jag anser ändå inte att bullar, kex, saft, läsk, choklad och glass är samma sak som godis. Men jag anser, precis som du skriver, att dessa saker ska ätas med måtta. Jag äter själv bara dessa saker en eller två gånger i veckan så jag skulle aldrig erbjuda mitt barn det oftare.

    Vad jag menar med godis och tänderna är att jag tycker att det är för tidigt för småbarn att börja med godis eftersom föräldrar sällan kan borsta barnens tänder tillräckligt noga i den åldern. Och om det då sitter fast en gelebjörn i en tand så lär den göra en hel del skada, vilket en glass inte skulle göra (även om den också ger viss skada). Hänger du med på vad jag menar? Vi tycker nog ganska lika, bara att jag tycker att godis är det sämsta alternativet som man kan erbjuda sina barn.

   • karoline

    Rätt! Vill tipsa dig om vegetariskt godis utan tillsatser laktos och glutenfritt finns i butik i påse. Tror det heter goodbear eller nåt i den stilen. Finns några olika. Sen finns det andra sorter oxå. Nej jag köper aldrig kakor eller bullar. Ska vi ha nåt till fikat så bakar vi. Jag har väl tur för mina ungar gillar inte godis.ha en skön lördag..

   • Emma - På Smällen igen!

    Åhh bra tips! Hade ingen aning om det 🙂 Kanske jag slipper få finnar av 🙂

 3. Karoline

  kan tillägga att har de velat spara godiset har de fått ta fram det nästa lördag, inte tulla på det mitt i veckan.

  Svara
 4. R

  Va hos tandläkaren igår med min 2 åring. Hon sa att för tändernas skull spelar det ingen roll om de får 1 bit eller 10 så länge de äter allt på en gång o inte småäter. Så det inte så bra att spara o gå o ta en bit då o då.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Jag minns att tandläkaren sa det till mig också när jag var yngre. Vi har inte fått några råd angående Lucas än, men jag förstår att småätandet är problemet för tänderna.

   Svara
 5. Fröken M

  Det här hade kunnat vara MITT inlägg – jag är uppfostrad på precis samma sätt som du,
  och har oxå ALLTID sparandet i bakhuvudet.
  Det har varit på både gott och ont, men som vuxen kan jag nästan se det som en “sport” att se hur mycket pengar jag kan spara undan varje månad.
  Nu skadar ju inte det någon annan eftersom den enda jag kan vara snål mot är mig själv,
  men jag hoppas ändå att jag ska kunna lära Viggo vikten av ett sunt sparande av både pengar, godis och saker 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Precis samma här! Jag föredrar att kalla det sparsam istället för snål. Jag hoppas också att jag kommer kunna lära Lucas sparande och helst av godis också. Många fortsätter ju att vräka i sig även när dom är mätta. Jag kan ha godis hemma i flera månader. Vi har fortfarande choklad kvar sen Lucas födelsedag förra året haha! Men nu är den ju dags att slänga 😛

   Svara
 6. A

  jag tycker jag är ganska ekonomisk. Men det händer att jag kan gå loss på nätshopping. Vi unnar oss också att äta mat ute, köpa ekologisk så det kostar en del. Vad är egentligen normalt sparande.? Vi kanske sparar 8-9 tusen i månaden men ex räknade jag ut förra månadens matkostnader som blev 8000!! sjukt mycket…då är det både inköp på mataffärer plus luncher o middagar ute. Eller vad spenderar ni ex på mat?

  Gällande godis så har 3 åringen inte smakat på godis än. Eller jo 2 chokladbitar kanske..Men glass och juice får hon någon gång i månaden. Hon har också en sparbössa som hon får stoppa i pengar.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Jag kan också gå loss på nätshoppning, men då har jag ofta en shoppingperiod och sen kommer jag upp i min “kvot” och då blir det mentalt stopp och så slutar jag shoppa och låter det ligga på is i några månader innan jag går loss igen 🙂 Jag älskar att fynda och jag älskar att få mycket för pengarna så ofta är det bra köp jag gör 🙂 Jag tycker 8-9 tusen är super 🙂 Då har man råd till en eller två långresor per år 🙂

   Vi har 4500 kr på vårt matkonto varje månad och sen skjuter jag till pengar för att det ska räcka till hämtmat, nåt restaurangbesök under månaden eller till en brasiliansk grillning 🙂 Så jag brukar lägga till cirka 500 – 1000 kr från vårt nöjeskonto till matkontot när pengarna tar slut 🙂 För att alla pengarna inte ska gå ut i början på månaden har jag 4 automatiska överföringar till Maestro-kortet som vi handlar maten på. Så varje vecka går 1000 kr automatiskt över till matkonto-kortet och den sista 500kr går dit när det är typ 3 dagar kvar på månaden eftersom varje månad är cirka 4,5 vecka 🙂

   Jag MÅSTE köpa sparbössa till Lucas! Det får bli till hans födelsedag också 🙂

   Svara
 7. Lin

  Min syrra hamstrade godis! Sparade i en låda upp till ett år… Och blev godisråttan (jag) tillräckligt sötsugen så gick jag in och köpte några godisbitar à 1 kr styck. Det var för det bästa några hårda geléhallon och något påskgodis, men in time of need… (vi var fem och åtta år).

  Min önskan är att när sonen kommer in i “godisålder” så ska han få något gott. Men då ska det vara hemmagjort. Dvs inte godis utan glass, kaka eller dylikt. Känns som en hälsosam riktlinje; vi har koll på innehållet samt det fixas inte så lättvindigt.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Hahaha!! Vilket kul barndomsminne!!! 🙂

   Åh vilken bra idé! Har du något tips redan nu?

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här