Åka buss är ett äventyr här!

Att åka buss i Brasilien är minst sagt spännande! Jag hade nästan glömt hur det var att åka buss här innan vi gjorde det häromdagen.
För det första så är det väldigt bråttom att ta sig ombord på bussen, man behöver vara först i kön så att man hinner betala innan bussen börjar fara framåt. Ett tips är att ha pengarna redo i handen för när bussen börjar köra framåt så behöver man hålla i sig med TVÅ händer!! Och det finns inte många ställen att hålla i sig på.
Dom första platserna i bussen är för gamla över 73 år, dom åker gratis och behöver därför inte passera bussens kassör. Kassören sitter precis efter gratis-platserna och för att få sätta sig så måste man betala innan man passerar den lilla snurrgrinden. Det spelar ingen roll om bussen är knöckfull, man får ändå inte stanna kvar vid gratisplatserna utan man måste passera förbi snurrgrinden.
Bussbolaget kontrollerar antalet snurr som grinden gör och jämför sedan detta med kassörens kassa. När man har gått förbi snurrgrinden så går det inte att gå tillbaka. Mittendörrarna öppnas aldrig så för att gå av bussen så måste man gå längst bak. Jag har varit med om att bussen varit så full så att jag inte hunnit gå av, men ändå öppnades inte mittendörrarna och jag fick inte passera snurrgrinden igen eftersom räkneverket skulle bli fel och då skulle kassören få betala pengarna som fattas från egen ficka. Så är det med alla kassör-jobb i Brasilien.
När bussen börjar köra så är det i en väldans fart, men också väldigt väldigt skakigt! I kurvorna måste man hålla i sig även när man sitter ner! Jag blir alltid väldigt trött av bussens skak och har flera gånger somnat. Det är lite lustigt för så mycket som bussen skakar och vibrerar så skulle man kunna tro att jag skulle bli åksjuk, men det har jag inte blivit. Jag blir bara väldigt trött. Nu när vi åkte buss sist så satt jag och funderade på hur många timmar om dagen som en svensk skulle få köra en buss som skakar så mycket. Det måste ju ge vibrationsskador på kroppen efter ett tag? Jag vet att Volvo har regelverk för detta på sina vibrationstest. Men sen såg jag att kassören hade en mycket bättre stol som förmodligen tar upp en del av vibrationerna. Tur det! Lucas gillade i alla fall den skakiga åkturen, han skrattade till och med högt i början när bussen tog fart 🙂 Haha!

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

  1. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Så spännande att läsa detta :D, tycker så mycket om dessa inlägg. Det är spännande att läsa och roligt att se en annan kultur 🙂

    Svara
  2. Nilsa

    Jag som tänker på säkerheten blir nog lite nojig. Är alltid noga med bilstolar för barnen men på bussar finns det inte ens säkerhetsbälten. Dessutom, om det är mycket folk och man står upp och chauffören måste bromsa flyger man nog ganska hårt..det kallas för risktänkande har jag hört..

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här