Att bo i en favela

Vi bor ju som ni vet i en favela, alltså ett ghetto här i Salvador i Brasilien. Den favelan vi bor i är liten och inte farlig som dom favelorna som man hör om i Rio de Janeiro.

Jag har bott här i favelan i sammanlagt ett år och jag upplever favelan som relativt säker. Jag skriver relativt säker för jag upplever inte att det finns någon offentlig plats som är helt säker i Brasilien. Det är mycket kriminalitet i Brasilien och det är vardagsmat med rånade turister så det gäller att vara försiktig och inte utsätta sig för några onödiga risker. Jag känner mig trygg i favelan för här vet alla vem jag är och ingen skulle nånsin råna mig här. Det är samma sak om jag går till stranden där många från favelan jobbar, då har jag ett visst ”skydd” eftersom alla från ghettot skyddar varandra.

När det gäller faror i ghettot så har jag aldrig sett några vapen, men jag vet att det är en vanlig syn så fort man närmar sig sig en favela i Rio de Janeiro. Den här favelan är inte kontrollerad av en knarkkung eller något droglangargäng, men det händer ändå skott avlossas ibland – men det är sällan. Dom gångerna som det har hänt när jag har varit här så har det varit polisen som har skjutit. Det har såklart varit väldigt obehagligt, men våld och kriminalitet finns överallt så jag känner ändå att den här favelan känns som en trygg och bra plats för oss att bo på.

Den enda mataffären i favelan

Jag tycker att favelan är lite mysig och familjär på något vis. Det känns ungefär som vi bor på en camping för alla grannar finns så nära inpå och istället för att gå och knacka på hos grannen så ropar man genom fönstret till varandra, även om avståndet är så långt att man knappt kan urskilja vem det är man ”pratar med” (läs: skriker med).

Jag tänkte jag skulle göra en house tour här sen 🙂

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Ser fint ut i alla fall :). Min fd granne är ifrån Brasilien, han och hans tjej fick en liten bebis i somras men flyttade härifrån eftersom de bodde i en liten etta. Jättetråkigt, vi har väldigt bra granngemenskap här, så varje granne som flyttar sörjer vi :).

  Svara
 2. Nina

  Intressant och spännande inlägg! Skulle också vara kul att höra mer om hur det ser ut under dagen, hur ni bor och vad ni äter ex till lunch och middag?

  Svara
 3. Liselotte

  Kul att få vara med er via bloggen <3

  Jag skulle vilja se hur det ser ut i mataffären! Är en grej jag alltid gillar att göra utomlands, gå in i en mataffär och se vad som finns att handla 😉

  Svara
 4. C

  Skrev en lång kommentar innan men den försvann när jag skickade.. Iallafall, tyckte det var intressant läsning och ser gärna mer av det! Men jag undrar, du skriver att ni bor i en favella, ’alltså ett ghetto’. Är det så de som bor där ser det, eller är det utifrån de mer välstående brasilianarna ser det. Bor på Balkan och ser dagligen de som bor i betydligt värre förhållanden än det du visar, riktig slum/ghetto så det du beskriver och visar från där ni bor ser ändå ut att vara ett fungerande om än fattigt bostadsområde. Så jag blev nyfiken om det är så tex Jair beskriver det när han berättar för andra i Sverige var han är ifrån. Tycker samtidigt att det är jättebra att du visar upp det Brasilien som vi andra nog inte skulle se om vi åkte dit på semester. Hoppas på mer sådana här inlägg från er resa

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Nej, vad irriterande! Jag letade efter din kommentar i skärpposten men hittade inte, så synd!

   Kul att du gillade inlägget. Ja, här kallar man det området som Jairs familj bor i för ”favela” alltså ”ghetto”. Det är väldigt olika status på husen en del har inte ens riktigt tak, men det är välfungerande. Regeringen har dragit in vatten och electricitet till alla favelor (läste jag nånstans för längesen). Människor som bor i favelor i Brasilien jobbar som allt möjligt, det kan vara poliser, sjuksköterskor, lärare allt möjligt. Lönerna i Brasilien är väldigt låga så även om man är välutbildad så kan det vara svårt att ta sig ifrån en favela och flytta till exempel till en lägenhet. När jag bodde i Sao Paulo så räknade jag ut att ingenjörerna tjänade en fjärdedel av den lönen jag tjänade som nyexad i Sverige. Boende i Brasilien är dyrt. Det här området har varit mycket fattigare än vad det är, men det är fortfarande väldigt fattigt. Polisen går ogärna in här om dom inte måste eftersom dom är mer utsatta i en favela än på gatan.

   Usch vad hemskt.. 🙁 Ja, här är det säkert mycket bättre än slumområden på Balkan och även andra länder. Jag tror att den här favelan motsvarar favelor i Brasilien generellt ganska bra. Jag ska försöka visa så mycket som jag kommer på 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här