Okategoriserade

20 riktigt bra ekonomiska snåltips

 – Inlägget innehåller annonslänkar –

Igår kom jag över en superbra tråd på Facebook som handlade om ekonomiska snåltips som jag kände att jag måste dela med mig av 🙂 Jag gör en del såna här grejer själv, men sånt som tar extra tid hinner jag oftast inte med längre… Här kommer 20 riktigt bra ekonomiska snåltips! Om ni har något att tillägga så gör gärna det i en kommentar 🙂

1. Köpa julklappar och födelsedagspresenter till barnen när det är halva rea priset eller ännu billigare. Förutom att du får mycket mer för pengarna så slipper du även stressen vid jul – slå bara in julklapparna så är det klart!

2. Hyr ut lägenheten/huset på airbnb under tiden ni är ute och reser, då kanske ni till och med kan resa ”gratis” (vi gör det!) eller få en rejäl resekassa 🙂 Dessutom har ni gratis husvakt som är ett väldigt bra skydd mot eventuella inbrottstjuvar.

3. Klipp upp förpackningar som t.ex. tandkrämstuben, smink, hudkrämer istället för att slänga. Dom räcker längre än vad man tror!

4. Handla när det är kampanj på kött, fisk, kyckling eller när det är kort datum. Ica och Coop brukar ha halva priset – gör storkok eller frys in direkt! Matsmart är också en guldgruva särskilt för ris, pasta, kaffe, skafferivaror och hud- och hårvård. Just nu, upp till 100% rabatt på massa saker!

5. Köp sommarkläder till nästa sommar på slutrean i augusti och vinterkläder till nästa vinter på slutrean i februari/mars. Det gör alltid jag och jag sparar massor av pengar på det! Läs gärna: Så här fyndar du på rean 6-12 månader iförväg

6. Barnen växer snabbt när dom är små och om man har otur så kanske kläderna bara räcker en säsong – inte så kul om man har köpt dyra skalkläder med tillhörande fleece för 1500 spänn… Ett tips för att slippa köpa en massa kläder som barnen växer ur är att använda Hyber. Då betalar man 125 kr/mån och för att låna kläder till den aktuella säsongen i rätt storlek för barnet. Hybers samarbetar med Polarn o. Pyret och Isbjörn.

7. När mascaran nästan är slut, spola lite vatten på mascaraborsten och stäng mascaran. Imorgon har du plötsligt mer mascara kvar 🙂 Vattnet löser upp det sista i mascaran så att den räcker ca 2 veckor till!

8. Häll vatten i ketchup-, shampoo- och balsam-flaskan och skaka så får du ut det sista. Ketchup smakar inte annorlunda, blir bara lite rinnigare. Kan med fördel användas i maten. Jag sparar också mycket balsam på att använda Tangle Teezer när jag duschar – det behövs inte lika mycket balsam för att reda ut håret.

9. Ta hand om era rester: Tips nr 1! Ha en pyttlåda i frysen där du tärnar ner rester som t.ex. korv, köttbullar, kött – när lådan är full gör du en pytt-i-panna! Tips nr 2! Ha restbuffé en gång i veckan då ni dukar upp med alla veckans rester. 

10. Dryga ut köttfärssås eller ris genom att riva ner morötter i den. Det blir jättegott! Min svärmor i Brasilien säger att ris med rivna morötter är fullkornsris 🙂

11. Sälj bilen och skippa busskortet. Köp en cykel och en cykelvagn till barnen, på så sätt sparar du pengar samtidigt som du får bra motion 🙂

12. Köp menskopp eller tygbindor – jag blev helt frälst sedan jag testade menskopp! Det känns så mycket mer hygieniskt och luktar inte illa som tamponger gör när dom legat i soporna ett tag.

13. Halvera diskmaskinstabletterna om diskmaskinen fungerar som den ska så blir disken ren ändå.

14. Skippa disktrasorna och använd IKEAs frottétvättlappar istället. Det är mycket fräschare! Jag använder 1-3 styck per dag (torkar barnens munnar med dom också) och sedan slänger jag dom i en hink i tvättstugan. För att få dom rena kokar jag upp vatten och häller i hinken tillsammans med en skopa vanish. När jag ska tvätta vittvätt nästa gång så häller jag över allt i hinken till tvättmaskinen och tvättar. Det blir lika rent varje gång 🙂

15. Skaffa Norwegians kreditkort och handla alltid med det istället för på faktura eller med kort för då samlar du poäng som kan användas som riktiga pengar när du ska köpa flygresa nästa gång 🙂 Vi vår Italien-resa väldigt billigt tack vare det och nu har vi så att det nästan räcker till en resa till Dubai (om vi ska åka nånstans i vinter)! Helt otroligt! Använd min länk så får ni 200 poäng direkt när ni gör ert första köp, motsvarar 200 NOK!

16. Laga storkok (t.ex. köttfärssås och spagetti, chili con carne osv) som blir till matlådor till jobbet.

17. Tja, varför inte skippa toapappret också och använda så kallade ”kisslappar” istället, (dvs. frottétvättlappar som tvättas med vittvätten.) Hett tips från tråden på fb!

18. Släng inte trasiga kläder, jackor eller skor. Gå till skomakaren eller skräddaren för det är oftast mycket billigare än att köpa nytt. Fläckiga kläder som verkar omöjliga att få rena kan enkelt göras rent så här: Hur man får bort fläckarna som verkar omöjliga att få bort

19. Återanvänd plastpåsar t.ex. går 3-liters påsen att diska och platsförpackningen till brödet går finfint att återanvända.

20. Sälj kläder du tröttnat på innan du köper nytt, på så sätt kan du shoppa med gott samvete! Tradera är både roligt och smart att sälja kläder, skor m.m.

Vad är era bästa ekonomiska snåltips? Dela gärna med er!

 Fotograf: www.wanderings.se

12 Comments

 • Nina

  Många bra tips!

  Mitt bästa spartips är att ordna klädbytardagar med dina kompisar. Kläder som du har tröttnat på känns nya och roliga för någon annan.

  Låna och låna ut barnkläder av/till vänner och grannar.

  Köp klädkit på Tradera till barnen. Det blir jättedyrt om man ska köpa allt nytt. Reor är bra men återanvändning är bättre för miljön och som vardagskläder på förskolan behöver kanske inte de små älsklingarna vara modelejon?

 • Lisa

  Vi använder tygblöjor, där sparar vi mååånga slantar ? Jag brukar också koka disktrasan när den luktar illa, då går den återanvända igen ? Sen ogillar jag verkligen att resa, så vi är mest hemma så på utlandsresor lägger vi ca noll kronor ?

 • Kicki

  Ett bra tips från mig är att jag använder vanliga disktrasor från Weleda men när de börjar lukta lägger jag dom i en påse under diskhon och när de börjar ta slut så tvättar jag dom i tvättmaskinen på 95 grader.

  En klassiker är ju också att skriva matschema för veckan, då har man bättre koll på vad man behöver handla och handlar inte grejer i onödan som kanske hinner bli gammalt för att det inte används.

 • Caroline

  Tygblöjor (köpta begagnade, då har uppsugningsförmågan hunnit bli bättre) som man sen sparar till alla barnen. Även tygbindor och tygtvättlappar är grymt.

  Klädbytardagar brukar jag och mina vänner ha 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.