Hur man får bort fläckarna som verkar omöjliga att få bort!

Kladd kladd kladd! Jag tror inte att vi har klarat oss igenom en enda måltid utan gula/orangea fläckar på Isadoras kläder. Haklapparna sliter hon av, förutom dom som jag knyter fast i nacken, men även om haklappen sitter på plats så rinner det ner mat för halsen och då blir dregglisen under fläckig. Om hon sliter av sig haklappen så brukar underarmarna också bli helt geggiga eftersom allt som var på haklappen plötsligt hamnar på hennes lilla bord. Fläckiga kläder är vardagsmat för oss  😛

Jag fick en fråga från en läsare som undrar hur man får bort fläckarna som verkar omöjliga att få bort, så jag tänkte berätta hur vi gör 🙂

Jo, till att börja med så brukar vi blöta upp fläcken och sen spraya på lite vanish. Sen får kläderna ligga blöta i tvättsinken i tvättstugan (eller i en hink) tills det är dags att tvätta den färgen. Om det är mycket kläder i hinken så har jag ibland fyllt på med lite vatten och sen lagt i lite vanish-pulver också så har dom fått stå så ett tag innan jag slänger in det i tvättmaskinen. MEN, ibland hjälper inte detta. Vissa fläckarna sitter som berget och då hjälper det inte hur mycket man sprayar eller hur många gånger man tvättar kläderna. Men då har jag ett knep som ALLTID har funkat! Jag kokar upp vatten, flyttar kastrullen till diskhon, lägger i lite vanish pulver och sen lägger jag ner bara den delen av kläderna som är fläckig. Om man inte är rädd om kläderna så kan man även koka dom direkt på spisen, då behöver man oftast inte vanish. Jag har till och med gjort detta på en vit soffklädsel och den är numera kritvit 🙂 OBS! Viktigt att kastrullen inte står på spisen när ni lägger i vanish för då kan det bli ett vulkanutbrott av kokhett bubbel som rinner över!


  

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Annika

  Inte riktigt säsong just nu kanske, men ett annat Abra tips att hänga plagg med tomatfläckar (typ från köttfärssås) som inte gått bort i tväten ute i solen en stund. Jag blev helt förundrad över hur bra det fungerade när jag testade i somras!

  Svara
 2. Monica

  Ett annat tips vad gäller fläckborttagning är Enjos olivtvål. Den funkar på de mesta. Dessutom är det skonsamt och miljövänligt. Värt att testa! Jag brukar gnugga in fläcken med tvålen, låta verka över natten o sen bara tvätta som vanligt i maskin.

  Svara
 3. Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

  Vanish är superbra och även hört mycket bra om galltvål men aldrig använt det själv 🙂

  Svara
   • Vanja

    Jag Än vänder alltid galltvål också! Kanon till och med i groddar, redan tvättade fläckar går bort 🙂 Dessutom miljövänligt och inte en massa kemikalier utan ox galla 🙂

 4. ella

  Jag brukar oxå koka vattnet och ha i vanish, funkar varje gång!
  Du vet väl att man kan tvätta alla färger tillsammans om man använder Dr. Beckmanns colour & dirt collector dukar? Lägg bara i en duk underst i maskinen och den suger åt sig all färg som annars skulle fastna på kläderna. Nya jeans o sånt tvättar jag fortfarande separat men annars blandar jag friskt och har aldrig fått missfärgad tvätt. 🙂

  Svara
 5. Moa

  Jag har en liten 1-åring hemma och använder heltäckande förkläden från baby björn. Typ sådana man har på förskolan när man målar. Det fungerar jättebra! Skyddar alla kläderna och bara att skölja av efteråt ?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här