Okategoriserade

10 skäl att samsova

Vad skönt att läsa era kommentarer på mitt inlägg igår om samsovning. Jag har känt mig ganska så ensam om det. Jag känner bara en familj som fortfarande samsover till 100% men nu känns det plötsligt som det är supervanligt!!!

Jag ser många praktiska fördelar med att samsova som jag tänkte lista i det här inlägget:

1. Bekvämare för föräldern som kan natta barnet liggandes jämte i sängen 

2. Tryggare för barnet och underlättar vid t.ex. mardrömmar och nattskräck

3. Underlättar vid nattamning och mammas sömn blir mindre störd (förutsatt att liggamning funkar bra)

4. Enklare när man sover borta. Alla sängar och rum blir trygga med föräldrarna jämte och man slipper allt meck med att ordna barnsäng

5. Lättare om barnet blir sjukt och man kan snabbt känna om barnet har feber eller extra oroligt

6. Enklare att lägga barnet då det inte blir något ”adjö” eftersom man sover tillsammans

7. Minskar risken för plötslig spädbarnsdöd (gäller ej rökare eller personer som intagit alkohol, droger eller sömnpreparat)

8. Studier visar att familjer som samsover får ofta mer sömn eftersom barnen skriker oftast mindre.

9. Samsovning gynnar mjölkproduktionen

10. Det är mysigt såklart 😀 

  

Precis hemkomna från 7 månader i Brasilien. Sängen hemma i Sverige känns lika trygg som den i Brasilien 🙂 


13 Comments

 • Mia

  Tänk vad olika det kan vara! Jag tycker inte att det är mysigt att samsova, bara jobbigt så jag är glad att min son sover så bra i sin egen säng och alltid har gjort det, han är lätt att lägga, behövs ingen lång nattning, bara lägger honom, pussar, säger gonatt och går och han sover hela natten. Helst skulle jag nog natta sambon nån annanstans också och ha sängen helt för mig själv, haha!

 • Siranee - Thaimorsan

  jepp vi samsover till 100%.
  T spjälsäng har hon bara lekt i och där bodde alla nallarna tills vi gav bort sängen till kusinen. Vi samsover för att T vill det, vill alltid vara nära och känna på min arm. Visst har hon vaknat då och då men det var sällan jobbigt att få henne att somna om. T går upp typ sist av oss. När vi sover borta hos Ms föräldrar kunde vi sova i någon av de 3 gästrummen utan problem. MEN jag är anbars alltid ”vaken” och har lätt för att vakna, så det är perioder jag känner tröttheten o sömnbrist. Det är mysigt att samsova men T kan ta upp halva sängen haha!

  • Emma - På Smällen!

   Jag läste dom senaste studierna och det riktas en hel del kritik mot den eftersom även rökare, alkoholiserade eller personer som intar mediciner som påverkar sömnen var med i dessa studier. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar när föräldrarna är påverkade och risken är då stor att dom rullar på barnet.

 • A

  Jag föredrar sova i separata rum för att få en god nattsömn. Vi har försökt i 2 veckor nu att lillan somnar själv. Tidigare när hon var mindre har hon gråtit och då har vi inte fortsatt men nu gråter hon inte utan ropar någon gång, sjunger osv, somar tillslut oftast efter 45 min. Någon gång har det tagit längre tid. Tar väldigt långt tid och jag trodde det skulle smidigare för varje dag men icke så nu får vi fortsätta vara kvar i rummet så hon inte känner sig allt för övergiven.

 • Lina

  Samsovning är mysigt framför allt och praktiskt. Vi har bara ett sovrum än så länge och lilleman sover i resesäng i rummet. Han ser oss om han vill. På nätterna sover han i den själv och på dagarna så sover han middag i vår säng oftast passar vi på att ta oss en tupplur tillsammans. Jag och min sambo sover mycket bättre på när lilleman sover i egen säng. Min sambo var orolig att han skulle vända sig över honom och lilleman vaknade till mycket oftare av att vi rör/andas mer.

 • isabell

  risk för spädbarnsdöd gäller ju värmen. Lägg bebisarna i ett babynäst eller liknande så skyddas de från att bli för varma och få erat täcke över sig. Tänk att inga föräldrar vill sova själva och skulle då bebisar vilja sova ensam i ett mörkt rum. Nepp, tror jag! Å för alla som har fsk barn så kan barnen tanka närhet även nattetid. Super! Trygga och glada barn. Vill barnen sova i sitt egna rum så låt dem men tills dess så passa på å mys. Mitt bästa råd till nya föräldrar är lyssna på ert barn å följ så får ni ett tryggt barn och mindre ”tjafs” hemma

 • Elin

  Jag anser att alla får göra precis som man vill. När vi reser bort hade jag önskat att vi kunde samsova, för smidigheten skull. Men varken vi eller barnen sover en blund om vi delar säng..
  Men nu måste jag bara fråga för att jag är nyfiken.. Jag hade aldrig någonsin vågat lämna min 1 åring själv i sängen, inte heller ha henne bredvid mig när inte mannen ligger på andra sidan.. Hur löser ni detta?

  • Elin

   Vi samsover när han vaknar och vill upp. Sängen står i ett hörn med madrass på golvet vid fotändan så kan man ligga på utsidan om man är ensam

 • Maria

  Bra lista! jag har aldrig varit förtjust i att sova själv så att sova brevid både min man och vår son på 1,5 år är jätte myigt och tryggt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.