Okategoriserade

Barn behöver inte ha alla genus-leksaker hemma!

Jag tycker det är så spännande att se Lucas när han leker och jag stannar gärna några extra minuter på förskolan för att se vad han leker med där. På förskolan har han ju möjligheten att välja och vraka mellan olika leksaker och det finns ingen som bestämmer vad som är ”ok” att leka med eller inte. Vi bestämmer inte heller här hemma vad som är ”ok” att leka med och inte, men vi har inte alla alternativ och det uppfattar vissa som en form av bestämmande. Det stör mig.

Men det går inte att ha så mycket leksaker att precis alla alternativ ska finnas! Inte ens om vi skulle vilja! Vi har MYCKET leksaker redan, allt får inte ens plats! Vi får plocka bort och lägga upp på vinden och sen efter ett tag så tar vi ner och byter ut mot det som är på vinden. Skulle vi köpa ännu mera så skulle Lucas inte kunna fokusera på någon lek snart! Dessutom tycker jag att det är slöseri med pengar att köpa massa leksaker som Lucas inte ens har visat intresse för. För faktiskt, är han inte intresserad så är han inte, då blir den leksaken bara ännu en dammsamlare.

Jag har därför bestämt mig för att försöka vara så lyhörd och observant som möjligt på vad Lucas gillar. Jag började med det redan i julas, när han var knappt 2 år, inför julklappsinhandlingen. Då var han såpass stor att med lite observation kunde man se vad han föredrog. Jag gjorde en liten lista och sen berättade jag för släkten vilka leksaker som han önskade sig. Flera av dom sakerna han fick vid jul och sin födelsedag leker han fortfarande med VARJE dag! Han har alltså inte tröttnat trots att det har gått 6 månader nu!

Lucas 8-i-topp-leksaker på förskolan och hemma just nu är:

20150624-141806-51486174.jpg

Alla saker som han leker med köpte vi efter att han började intressera sig för det på förskolan, med undantag för gåbilen som han fick när han döptes. Allt utom två av sakerna på bilden har vi redan hemma. Gissa vilka saker vi inte har hemma än?

Vad jag vill säga med det här inlägget att valmöjligheten finns där även om inte allt finns hemma. Det räcker att vara observant och uppmuntra barnets intressen, dessutom är det snällare mot mamma och pappas plånbok 🙂

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.