Okategoriserade

10 saker som föräldrar stör sig på med förskolan

I våras skrev min bloggkollega Sarianne, som jobbar som förskolepedagog, ett inlägg om ”10 saker som en förskollärare stör sig på hos föräldrar”. Det blev ett himla ståhej i media om inlägget och Sarianne blev till och med uppringd av Nyhetsmorgon. Det är säkert många föräldrar som kände sig träffade och blev irriterade, men samtidigt tyckte jag att det var bra att hon tog upp detta. Det är nyttigt för oss föräldrar att veta vad vi gör för fel också för få ett fint samarbete mellan föräldrar och förskolepedagoger. Och vad är då inte bättre än en neutral plats som Sariannes blogg än att få höra det rätt i ansiktet så att man skäms?! Visst vill köra med öppna kort och att alla parter är ärliga, men ingen förälder vill behöva stå där med skägget i brevlådan och skämmas och känna sig som en usel mamma/pappa 😛

Men, förskolan är inte heller perfekt! Det finns brister dom behöver höra också, därför har jag skrivit en lista med vad vi föräldrar stör oss på med förskolan. Men innan ni läser, måste jag säga att förskolan som Lucas har gått på har varit underbar! Jag har kärleksförklarat mig till pedagogerna på hans avdelning flera gånger för dom har varit helt fantastiska. Lucas ska byta förskola nu i augusti och det enda jag är orolig för är att pedagogerna inte ska vara lika bra. Förskolepedagogerna på Lucas avdelning är bäst och det vet dom att jag tycker! Dom behöver inte känna sig träffade av något på denna listan!

Ok, here we go!

10 saker som föräldrar stör sig på förskolan

1. När ni inte går ut varje dag med ursäkten att det är jobbigt att ta på barnen .

2. När ni tar bort lussefirandet 🙁

3. När barnens kläder sitter bakofram eller när vinterkläderna inte sitter på ordentligt så det blåser in tjuvluft där det glipar.

4. När barnet kommer hem med bitmärken och ni inte har sett eller hört något?!

5. När ni dömer oss för att vi lämnar våra barn på förskolan när vi föräldrar är sjuka. Hur kul är det för barnen att vara hemma med en rejält förkyld/sjuk förälder?

6. När ni utan anledning börjar prata problem med oss om våra barn på gymmet/affären/caféet framför våra vänner. Ni har tystnadsplikt!

7. När vi får barn nummer 2 som har kolik och ni gör en superbig deal av att vi hämtar en kvart/halvtimme försent. Spelar det verkligen såå stor roll om vi informerade om det i förväg?

8. När ni helt okänsligt börjar prata om att vårt barn inte är modigt nog / inte går tillräckligt snabbt / inte pratar så mycket. Våra barn är det finaste vi har, vår första reaktion är att ta illa upp. Försök vara lite finkänslig och känn av läget!

9. När våra barn är ledsna när vi lämnar dom och ingen pedagog kommer fram och erbjuder en famn. Vi känner oss oroliga att lämna barnen då.

10. När ni är mer intresserade av att ta selfies i det fina vädret än att leka med våra barn på gården. Just denna punkten vet jag många föräldrar som pratar om, personligen så vet jag hur snabbt det kan gå att ta en selfie och tycker inte att det är en så big deal såvida barnen inte kan komma till skada under tiden.

Vad tycker ni läsare? Någon som instämmer eller inte håller med alls? Något som fattas på listan?

Lucas förra förskola skickade ofta små gulliga mms med bilder på Lucas. Vi tyckte det var jätteskönt att se hur bra han hade det på förskolan <3

 

58 Comments

 • Anneli

  näe nu tar det emot… Jag arbetar som förskollärare och känner att listan är oerhört orättvis. Vet ej om den är skriven med glimten i ögat eller ej. Men vi som arbetar inom förskolan gör så gott vi kan. Och jag vet inte om du har stött på oproffesionell personal eller vad du erfarit. Men de allra flesta val vi gör grundar sig i beslut som rör barnens bästa intressen och säkerhet. Det ska vara en hållbar situation såväl för barnen som för personalen. Att gå ut vid -20 eller att fira lucia när det är personalbrist är en säkerhetsrisk. Vi vill alla barns bästa och agerar utifrån det. Vidare så kan vi inte se alla barn i alla situationer. Ibland uppstår bitsituationer och det är otroligt olyckligt. Men att förvänta sig att man ska ha direkt uppsikt på femton småbarn i tre olika rum/vrår är en omöjlighet. Och det finns barn som inte säger till/gråter när de får ont eller blir kränkta.

  Näe jag kanske överdriver men jag tar illa vid mig när du pratar illa om det yrke som vi kämpar för att öka statusen på…

  • Emma - På Smällen!

   Det är absolut inte meningen att någon ska ta illa vid sig!!! Om inte man känner sig träffad av listan då såklart. Allt på listan behöver ju inte bero på pedagogerna. Jag menar, bitsituationen till exempel, där skriver du att det är många barn på få pedagoger och då går det inte att ha uppsikt överallt hela tiden. Det förstår nog vilken förälder som helst! Och då är det ju inte pedagogernas fel men vi föräldrar kommer störa oss på att förskolan inte har fler pedagoger.

   Inlägget är skrivit som en uppföljning på Sariannes inlägg med ”10 saker som förskollärare stör sig på med föräldrar” som även det var skrivit med glimten i ögat, så Ja mitt inlägg är meningen att vara med glimten i ögat för jag förstår att det kan finnas bakomliggande orsaker till alla punkter på listan.

   Vidare så frågar du om jag har stött på oprofessionell personal och ja, några av punkterna har hänt mig men inte med Lucas ordinarie förskolepedagoger. Resten har hänt mina vänner och bekanta, särskilt tre mammavänner jag har som är väldigt missnöjda med sina förskolor. Men jag har ju bara hört en version så jag vet ju inte riktigt hela sanningen såklart.

   Anneli, jag tycker inte du ska ta illa upp eftersom du vet med dig att du och dina kollegor gör allt för barnens bästa intressen och säkerhet. Det är guld värt för oss föräldrar att kunna lämna våra barn till förskolor som gör ett så bra jobb! Jag tror ändå att det är viktigt att man som förälder och pedagog alltid jobbar på en bra harmoni och samarbete sinsemellan. Kram på dig!!

  • Linda

   Jag måste säga mig enig o oenig i vad du säger, ja visst är det svårt att se alla barn hele tiden och ting kan skje på kort tid och att säkerhet ska gå före kul, absolut. Men du missar något vi ser i nästan alla förskolor och det är pedagoger dom är mer upptagna av prata med andra pedagoger eller som bara sitter någonstans o har tråkigt istället för att vara pedagogisk och vara med barnen. Det finns absolut många bra förskolor och pedagoger där ute som verkligen lever upp till sitt rykte, men de jag har jobbat på har ej gjort det, de är lata och sig emellan säger de att det är för kallt/regnig ute så de stannar inne trots att barnen står i fönstren o gråter jag vill ut…..och det som provocerar mig totalt är när 1 åringar gråter när deras mamma har lämnat o man vill trösta de( jag som mamma vill att ni gör det) men andra pedagoger säger nej gör inte det, hen måste lära sig. Det finns 1000 andra saker jag ser ofta och hör om då jag själv omgås med pedagoger, om till ex vad de säger om barnen när de inte är på jobb. Detta är barn, vare sig de är jobbiga eller ej, det e barn!!!! De själva förstår inte varför eller hur, om en pedagog inte förstår att barn är oskyldiga och vi är de som kan vägleda de på rätt sätt, då borde hen ta utbildningen på ny, eller byta jobb

   • Emma - På Smällen!

    Precis så är det på en av mina mammavänners förskola. Dom går inte ut för att det är för jobbigt att ta på barnen, för tråkigt väder etc. Ho säger att dom är lata och att dom nästan kastar ut dottern när hon kommer för att hämta.

    Jag skulle inte kunna lämna min son på en förskola där dom inte tröstar min son när jag lämnar. Trygghet före allt! Visst måste jag jobba men jag skulle inte vara förmögen att jobba om jag lämnat min son så. Förskolepedagoger som gör så ska inte jobba med barn överhuvudtaget! Och dom ska definitivt inte prata om barnen utanför arbetet!!

    Tack för din kommentar!!

 • a

  När barnen har intorkat snor och ni säger att ni inte har tid att torka bort snor eftersom det finns 15 andra barn att ta hand om. Min åsikt är att i samband med blöjbyte, tvätta händer/mun som sker 5 ggr om dagen så kan man torka bort snoret. Jag vill inte hämta mitt barn med torkat snor på näsa, kinder o panna. Och ja, man får skicka barn till förskolan om dom är snoriga så länge allmäntillståndet är bra.

 • a

  Omvårdnaden är minst lika viktiga som pedagogiken på förskolan. Har själv jobbat på förskolan. Och jag hade alltid näsdukar tillhanda ute och torkade bort snpret så fort jag såg det. Eller blötte ner lite papper o gnuggade bort intorkat snor. Tog mig 2 SEK.

  • Emma - På Smällen!

   Bra punkt!! 🙂 snoret sprider ju dessutom vidare bakterierna så både barn och pedagoger blir sjuka. På Lucas förskola sista dagen innan semestern så var jag där och åt lunch med barnen, då spritade dom alla barns händer för att ingen skull bli sjuk till semestern! Bra intiativ tyckte jag 🙂

   • Yepp

    Jepp snoret sprider vidare bakterierna, om barnen är så snoriga kanske de ska vila hemma istället, man vet ju själv hit det är att vara genomförskyld!

    • Emma - På Smällen!

     Instämmer! Visst får man lämna även om barnet snorar lite (kan ju snora i en vecka innan och efter förkylning) men ja jag vet. Rinnsnuva eller tjock tät snuva är inte kul att jobba med och barnen tycker säkert också bättre om att stanna hemma då 🙂

 • J

  Härligt att de kan ta mms på barnen och skicka samtidigt som jag blir lite fundersam över om inte det ger en falsk trygghet. Inte för att jag tror att det på nåt sätt behöver hända nåt jättehemskt på förskolan men precis som på en blogg delar man ju bara med vissa glimtar och inte alla och likadant tänker jag med mms. En konflikt mellan barnen tänker jag nästan kan vara viktigare att få ta del av då man ver hur ens barn reagerar och man reder ut det så att det inte uppstår igen. Men det är bara som jag spekulerar och inget annat 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Jag förstår hur du menar, men mms är långt ifrån det enda som vår förskola har delat med oss. När vi hämtar Lucas berättar dom alltid vad Lucas har gjort, hur länge han sovit, vad han ätit och hur han har mått under dagen. MMSen dom skickar är bara en stjärna i kanten som dom inte behövt göra om dom inte ville 🙂

 • ylva

  Vad menar du med selfies? Som pedagog lägger man väl bort telefonen under arbetstid? Låter konstigt om pedagogerna står och tar selfies i solen på arbetstid?

  • Emma - På Smällen!

   Selfies, alltså när man tar en bild på sig själv med mobilen. Ja, på en förskola i närheten där vi bor, så har både jag och en vän till mig sett en pedagog göra det.

   • ylva

    Haha, det tycker jag faktiskt känns väldigt oseriöst. Barnskötare och blivande förskollärare här och skulle inte göra sånt på arbetstid.

    Sen det här med snor. Har hört om förskolor där man aldrig torkar barnens näsor då man inte anser det vara deras arbetsuppgift.. helknäppt enligt mig.

 • Linda

  i denna lista verkar det som att alla pedagoger på alla förskolor gör dessa fel enligt dig eller enligt föräldrarna. Visst kan man ha gjort något av dem någon gång men det är inte direkt så att alla dessa saker händer varje dag på en förskola. Kanske vore mer korrekt och proffsigt att skriva om i stället för när…

  • Emma - På Smällen!

   Fast jag tycker att jag var ganska tydlig med att alla inte gör så. Läs texten innan listan, som sagt jag har inget att klaga på Lucas pedagoger t.ex. Listan är skriven för att väcka uppmärksamhet, därav skrivsättet, man får ta det med en nypa salt precis som Sariannes lista om oss föräldrar i våras.

 • Niki

  Jag arbetar själv som barnskötare på en förskola och jag tvättar barnens händer, munnar och torkae/tvättar bort snor, trots att man knappt hunnit slänga pappret innan nytt snor kommit. Och jag har kollegor som sällan tvättar händer och mun tex efter maten så att barnen har matrester i hela ansiktet. För mig är det väldigt jobbigt med sådan lathet då jag själv tycker att det är en självklarhet. Jag har barn och tycker det är ganska jobbigt att hämta min dotter kl 15 med ketchup runt munnen från lunchen när de bör ha tvättat efter både lunch och mellis.

 • Lina

  Så snällt m
  Mms 🙂 aldrig varit med om det! Håller med på det mesta! Men faktiskt aldrig sett personalen ta selfies…. Menar du att du sett det???? Kramar.

  • Emma - På Smällen!

   Japp, jag har sett det på en förskola i närheten, vi passerar deras gård när vi går hem ibland och ja där har jag och en annan mamma sett detta.

 • sara

  Vet inte om ni har haft otur, du och dina vänner. Men med en 6 åring och en 2 1/2 åring känner jag inte igen mig alls i den listan. Underbar personal som sliter som djur. Hårt pressad budget och personaltätheten är låg. Det är viktigt att vi stöttar deras arbete istället för att leta småskavanker. /Småbarnsmamma som jobbar i vården.

  • Emma - På Smällen!

   Självklart alla heder till duktig förskolepersonal! Som sagt så är vi hur nöjda som helst med Lucas förskolepersonal och jag skulle aldrig leta småskavanker hos dom. Men alla har inte haft lika tur som oss verkar det som!!

 • Jenny

  hpller inte med i någonting. Otroligt fånig lista. Antingen är det taget ur luften eller så har ni som upplevt detta haft en väldig otur och bör ta upp det med berörd förskolechef. Hur kan man ens sitta och skriva en sån här lista samtidigt som man bedyrar att man verkligen är nöjd med sitt barns förskola och pedagoger?!

  • Emma - På Smällen!

   Inget alls är tagen ur luften. Men detta är saker andra har upplevt och berättat för mig. Få saker har jag sett, men som sagt så har det inte hänt något av detta med Lucas förskolepedagoger. Otroligt fånig kommentar, vet inte ens varför jag svarar på den!

 • Madeleine

  Vi måste nog ha en väldigt bra förskola, för vi har aldrig varit med om något på dessa punkter. jag tror att förskolepersonal sliter som djur och gör allt dom kan. Sen om det missköts på andra förskolor, är hemskt!

  • Emma - På Smällen!

   Skönt att höra! Jag tror också att mina vänner har haft väldigt otur! Hoppas det i alla fall, för nu ska vi byta förskola så jag hoppas den nya är lika bra som den gamla <3

 • Sara

  Tänkte bara på det här med kläderna bak o fram.. jobbar på en förskola o låter barnen få klä på sig själva. Vilket kan vara svårt för en del. Men när de lyckas få på sig t.ex en tröja o blir jätte stolta, gör det väl inte så mycket om det skulle bli bak o fram? Huvudsaken att de lyckas själva. Sen när det fixar det kan man ju försöka visa på hur det ska få det rätt.

 • Marielle

  Hej! Jag instämmer till 100% om att förskolan är långt ifrån perfekt.
  Min dotters förskola är anmälda hos kommunen hon hann gå där i 2 år. Första felet så blev en pedagog påkommen av att hon ”time out” min dotter ( låste ut min dotter) detta har blivit anmält som kränkning.
  Andra gången så hittade min dotters pappa henne ute ENSAM i regnet på gården- pedagogen hade ”glömt” henne.
  DETTA av ur söta pedagoger som jobbat länge. Känns förjävligt och hon har såklart bytt förskola nu.
  Är så ledsen att jag lämnat min skatt där och trodde hon hade det bra.

  • Emma - På Smällen!

   Fy faaaan!!! Det där är ju varje förälders mardröm!!! Det jag har skrivit i detta inlägget är ju småsaker i jämförelse! Bra att ni bytte och att anmälde förskolan!

 • Lena

  Uss, denna lista får mej som jobbar inom förskolan att tycka synd om dej/er som upplever detta på era barns förskolor. Oproffessionellt och inte alls vad dagens förskola ska vara , är detta saker som är Sanna bör detta tas upp med berörda parter.
  Punkter som att lucia tas bort är – har blivit en stor snackis bland föräldrar, är att allt förändras. Det vår generation vuxit upp med ser inte likadant ut idag – vi har barnen i fokus och vad blir bäst för barnen i detta sammanhang. (Talar av egen erfarenhet där jag själv jobbar).
  Och det där med förseningar – en big deal, jo det kan påverka våra dagar. Tänk om alla tänkte likadant, det handlar om respekt för vårt jobb och organisation. Vi lägger personal utifrån barnens inlämnade tider, vilket handlar om säkerhet för ditt och andras barn. Även att vi personal går på schema, allt ger ringar på vattnet- jag vill inte behöva ringa mina barns förskola och säga att jag är en timme sen för att du inte kan komma i tid.
  Tack.

  • Emma - På Smällen!

   Tack för en objektiv kommentar och för att du förklarar vad som ligger bakom olika saker. Det är precis så här som samarbetet ska vara mellan förskolan och föräldrar tycker jag. Det där med förseningar, känner jag minst en nybliven småbarnsförälder som haft problem med. Där förklarade inte förskolan för henne vad konsekvensen blev utan sa bara att om hon är en kvart sen idag så får hon lämna sitt barn en kvart senare nästa dag. Jag tycker det är väldigt märkligt och undrar om det finns nån sån regel på förskolan eller om det var pedagogen som hittade på egna ”straff” istället för att förklara vad konsekvenserna blev när hon var sen.

   Jag vill också passa på att tacka för att du inte förminskade andra föräldrars upplevelser av deras förskolor! Tack!

 • Carolin

  Jobbar själv på förskola ! Vi går alltid ut med barnen 1gång/dag våra barn sover ute i deras vagnar om de inte är -20 grader såklart . Men vet förskolor som är dåliga op utevistelsen . Sen är de tyvärr så att de är alldeles för stora barngrupper man hinner tyvärr inte se allt . Sen att ha barn 15-30 min längre kan göra väldigt stor skillnad eftersom man har ett personalschema på em blir man oftast 1-2 personal kort har man då 2-3 syskonbarn som går 15-30 min längre så gör de rätt mkt har med säkerhet att göra men självklart så kan saker uppstå som gör man blir sen .

  Ett intressant inlägg måste jag säga ändå . Tar inte illa vid mig utan kan tänka mig de finns föräldrar som stör sig på detta . Sen va de gäller kläder bak och fram så är de så att barnen tar på sug själva då händer de att de blir lite tokigt :), men va gör de när barnet blir så glad och stolt stt klara de själv :). De stärker bara självförtroendet att de klarar saker själva :).

  • Emma - På Smällen!

   Tack Carolin för att du delade med dig av hur ni gör på er förskola. På Lucas dagis sover dom också ute i sina vagnar, vi tycker det är kanon! På Lucas förskola tror jag dom är ute 1-2 gånger per dag. Vi föräldrar får till och med stå ut i regn och rusk för jul- och sommaravslutning, men jag klagar absolut inte! Jag förstår att inte det går att se allt med stora barngrupper, men samtidigt tycker jag inte att det är ok att barnen skadas på dagis, men är orsaken för stora barngrupper så är det ju inte dom enskilda pedagogernas fel!

   Helt ok med kläder bakofram så länge barnet inte fryser pga det 🙂 glad att höra att det finns en förklaring på detta 🙂

   Klart att säkerheten ska gå först och såklart ska föräldrarna ta hänsyn till förskolans tider!

   Tack för din kommentar och för att du ville dela med dig!!!

 • Josefin

  Jag måste bara få kommentera, stackars dig som förälder att dina barn hamnat på en sådan ursäkta språket, skitförskola.
  Jag arbetar själv på förskola, gjort det i många år och jag måste tyvärr säga att inget av det där förekommer på min arbetsplats! Skulle jag vara du så skulle jag prata med förskolechefen och ringa kommunen för att berätta vad som händer. Inte för din egen skull, utan för dina barns.

  • Emma - På Smällen!

   Vill förtydliga att detta är inte min sons förskola. 2 av 3 av mina mammavänner som har upplevt dessa problemen har bytt förskola nu till hösten. Vet inte om dom har pratar med förskolechefen. Tack i alla fall för din kommentar! Skönt att detta inte verkar förekomma på merparten av förskolorna i Sverige!

 • Isabella

  Intressant att få ta del av föräldrars åsikter, vill dock kommentera lite utifrån mitt synsätt och hur jag jobbar. Självklart kan vi aldrig använda oss av ursäkten att det är för jobbigt att klä på barn när vi inte har varit ute. Däremot finns det andra orsaker till varför vi inte alltid är ute, men det är då kopplat till verksamheten. Kläder kan hamna bak och fram, har barnet satt på sig dem så, så rättar jag inte barnet. Dock frågar jag alltid om det känns bra. Att kunna själv är viktigare än hur kläderna sitter, så länge det inte påverkar barnets hälsa. Selfies är aldrig ok. Vi har annat att göra med barnen. Självklart ska alla barn bli sedda och bemötta på ett bra sätt. Trygga barn är trygga föräldrar och vice versa

  • Emma - På Smällen!

   Tack för en klok kommentar! Uppskattar verkligen att få höra pedagogernas versioner och att en del vanliga missuppfattningar uppdagas 🙂

 • Maria Theresia

  Ja de är en big deal för man har redan planerat dagen och hur många barn man har ett visst klockslag….ska barnet gå hem innan mellis eller lunch tex men föräldern kommer mitt i istället så kan juh inte en personal stanna med det barnet på avdelningen och vänta på föräldrarna utan msn måste ta med barnet till matsalen för annars blir det kaos då all personal behövs vid just måltiderna. Speciellt på småbarnsavdelning.
  Ja de är mycket barn och få personal så ibland hinner man faktiskt inte se allt som händer.
  Har barnen inte kläder efter väder tex inga regnkläder eller ingen jacka och det regnar och är kallt ute så kan inte dom barnen gå ut den dagen!
  Ja det är en big deal att ha barnen på förskola medans föräldern själv är hemma.
  Är föräldern hemma så har juh barnet inget behov för förskola den/dom dagarna!
  Och dessutom så kommer juh barnet med baciller till förskolan och smittar dom andra barnen och så blir det en enda ond cirkel med sjukdomar som bara cirkulerar

  • Emma - På Smällen!

   Jag förstår och har respekt för alla saker utom den sista. Det finns många många sjukdomar som inte smittar men som i värsta fall kan förhindra tillfrisknandet hos föräldern om den måste ta hand om barn även fast den är sjuk. Personal som inte kan se det är ytterst trångsynt enligt min mening. Det heter förskola och inte barnpassning av en anledning! Är mamma/pappa ledig så ska givetvis barnet vara ledigt också!

 • Nazima

  Jag som förälder och förskollärare tycker listan är i visst mått överdriven. Vad är det för förskolor dina vänners barn går på egentligen? Det är väl bättre att ni tar upp dess saker med vederbörande rektorer på förskolorna istället för att skriva ett blogginlägg om det?
  Jag har knappt mött något av det du skriver på mina barns förskola, och Inte på mitt jobb heller.

  • Emma - På Smällen!

   Härligt att höra att du sluppit dessa problem! Ja, dom får gärna ta upp det med rektorerna om dom vill. Det jag har skrivit är deras ord utan överdrift och ja man kan undra vilka förskolor dom går på. 2 av 3 av mina vänner har bytt förskola till sina barn pga problemen dom upplevt.

 • Camilla

  Bytte också förskola för knappt ett år sen. Pedagogerna var helt fantastiska på den gamla. Så fort man kom så var det alltid någon som kom och mötte vare sig vårt barn var glad eller ledsen! Svårt att byta när man har varit supernöjd, hade mycket problem de första månaderna att det inte var någon som mötte oss och sa hej eller frågade vårt barn om de ville följa med. Vi fick alltid uppmana någon i personalen att ta över vilket jag tyvärr tror påverkat vårt barn negativt. Vi vet att vårt barn har det bra när det väl är på förskolan men vägen dit är inte kul med ett barn som vägrar gå på ”dagis”! Har självklart tagit upp detta med personalen. Som inom alla yrken finns det tyvärr de som inte är på rätt plats.

  • Emma - På Smällen!

   Tråkigt när det blev sämre på det nya. Jag är superorolig för det 🙁 jag tycker nya förskolan verkar kanon, men jag har ju inte träffat pedagogerna. Vår gamla förskola har i alla fall gjort ett jättefint jobb och skrivit överskolningsbrev om hur Lucas är och vad som funkar bäst för honom, hoppas dom tar till sig det 🙂

 • Ullis

  Jag har erfarenhet av 3 olika förskolor till våra tre barn och jag har varit med om både bä och bu. På en förskola i Nacka sa en pedagog till mig att ett-åringar och uppåt är för små för att lära sig saker!!?! Samma pedagog påstod att decimeterstora husspindlar inomhus i vilorummet var helt okej och inget att bry sig om. Enligt Skansenakvariet kan de bitas lite och är inte lämpliga i lokaler med små barn och skadedjursbekämpare bör kontaktas.
  Förskollärare som röker under arbetsdagen, som svär inför barnen eller som inte möter upp vid lämningen är andra skräckexempel på pedagoger vi inte tål. Tack och lov har vi nu fantastiska pedagoger på nuvarande förskolorna och det enda vi nu stör oss på är att barnen inte får ekologisk frukt etc. Men det är ju inget pedagogerna kan påverka!

 • Eijlert

  Oh no!
  Vad har ni för förskola!? Känner inte igen punkterna alls… Känner mig ännu mer nöjd m vår förskola än någonsin. Tips välj ett icke kommunalt dagis. De måste jobba lite hårdare för att få ha ett gott rykte så föräldrar väljer att ha sina barn där.

  • Emma - På Smällen!

   Som sagt är detta INTE min sons förskola, min sons förskola är underbar. Det är mina vänner som har haft otur med sina förskolor.

  • Bea

   Detta måste jag ge ett svar på – jobbar själv i kommunal verksamhet och kan med säkerhet säga att vi på min förskola jobbar hårdare än många andra – kommunal som privat – för att upprätthålla den fantastiska verksamhet och de nöjda, glada och trygga föräldrar och barn vi har. Dessutom med otroligt tajt budget i och med att vi inte är vinstdrivande företag.. man få vara kreativ i alla möjliga och omöjliga situationer 🙂 tack

   • Emma - På Smällen!

    Härligt att höra!! Det är fint att höra att det finns så många pedagoger som verkligen brinner för sitt jobb 🙂 tack för din kommentar!!

 • Sara

  Men oj! Jag blir helt förstörd av många av era berättelser och upplevelser… (Arbetear själv som barnskötare) visst kan det väll hända att man har svårt att hinna med allt å alla varje gång å att man Missar nån snorig näsa eller dispyt mellan två barn (som då förövrigt antagligen, duktiga å smarta som de är, lyckats komma överens ändå, då inge mer bråk uppståt) men vissa av era berättelser får min mage att vända sig ut å in! För hur stressigt det vissa perioder än kan vara pga personalbrist osv så kommer alltid barnens bästa i främsta rummet. Tänkte speciellt på en sak ni pratar om, och det är det här med att pedagogerna hellre står å pratar med varandra än att vara med barnen, självklart ska pedagogerna inte stå tillsammans i en klunga och prata, de ska finnas på hela gården bland barnen och stötta dom i deras lek. Men något jag och mina kolleger försöker vara väldigt noga med är just att vara det, stöd. Stöd i leken så det inte går fel. Vi iakttar på väldigt nära håll och låter deras egna fantasier och krativitet flöda och ser och använder oss av detta i vår pedagogiska verksamhet… Jag hoppas ni som har problem på era förskolor får ordning på detta och att alla hittar en verksamhet ni trivs i. Kramisar på er ❤️

  • Emma - På Smällen!

   Tack för din kommentar och för att du delade med dig av dina erfarenheter. 2 av 3 av mina mammavänner har bytt förskola pga problemen, jag hoppas också att det löser sig för dom <3

 • Lena

  När barnen har på sig andras kläder/skor trots att man namnat barnens egna kläder och de kläder man själv köpt inte står att finna någonstans. Givetvis vet ingen något.

 • elin

  Den hör listan kändes faktiskt orättvis på många punkter. Ja, det spelar roll om du kommer en halvtimme sent, det kan spela stor roll. Du som förälder vet inte alltid vad vi har för barn och vad de har för behov. Om jag blir själv kvar på eftermiddagen så är det ju ok om jag vet att ni bara är någon minut sen o kommer när som helst, men tänker 4-5 föräldrar att vad spelar en halvtimme för roll står jag med alltför många barn och det är faktiskt era barns säkerhet det gäller. Det är INTE för att vi tycker det är jobbigt med massa barn omkring oss men mycket kan hända och det är alltid en viss risk att vara själv. Behöver jag byta en blöja kanske det där andra barnet biter det tredje och ja, då står jag där o vet inte vem som bitit eller varför för jag har inget sett och det är inte roligt för mig heller! Ringar på vattnet skrev nån. Ringer ni kan vi ta beslut om att kollegan stannar kvar en extra kvart eller vi kan be om hjälp från annan avdelning. Det handlar om planering för era barns säkerhets skull och respekt för både yrkesgrupp och mig som pedagog. Tycker nr 7 är bedrövlig…

  • Emma - På Smällen!

   Tack för din åsikt och tack för att du tog dig tiden att förklara detta. Jag har bara ett barn så vi har aldrig tänkt på nummer 7 men jag har hört flera föräldrar som klagat på detta så därför tog jag upp det. Tyvärr verkar det som att det är mest pedagoger som läst inlägget så infon kanske inte gick fram till irriterade föräldrar…

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.