Tredje graviditeten

Vidöppen bjudning

Lucas föddes med så kallad vidöppen bjudning, det betyder att han hade sitt ansikte uppåt (mot min mage) istället för neråt (mot min rumpa) när han föddes. Jag har aldrig tänkt på eller läst något om det förut, men nu har plötsligt den ena polletten trillat ner efter den andra 🙂 Jag förstår inte varför jag aldrig har läst eller tagit reda på något om detta förut! Den enda information som jag fick angående vidöppen bjudning var att det var därför som han hade så toppigt huvud när han föddes, men det försvann under tiden som jag var uppe på operation och sydde. Det kanske var den enda informationen som jag behövde egentligen. Men nyfiken som jag är så vill jag bara veta mer, mer och meeeer!

Det är ovanligt att barnet föds fram vidöppet, även om det är ganska vanligt att barnet ligger vidöppet när förlossningen startar. Cirka 2-5% av alla barn föds vidöppet (olika siffror i olika källor). När barnet föds vidöppet så passerar inte barnets huvud på ett optimalt sätt genom förlossningskanalen, omkretsen som ska förbi svanskotan minimeras inte på samma sätt som vid en normal bjudning, vilket förklarar min djupa bristning inuti som nästan gick hela vägen in till ändtarmskanalen.

Typiskt för vidöppet är att förlossningen tar längre tid (gäller framför allt förstföderskor), att man har starka ryggsmärtor, att man känner krystimpuls tidigt, och många tycker att det gör generellt ondare också. Det är mycket vanligare att ett vidöppet läge slutar med en instrumentell förlossning eller snitt jämfört med om barnet ligger som det ska. Min förlossning gick väldigt snabbt trots att Lucas föddes vidöppet, men däremot så känner jag igen det här med att få krystvärkarna tidigare. Jag fick det till och med lite innan jag var helt öppen!

Jag har också fått lära mig av min favoritbarnmorska (tack underbara du) att beroende på hur bebisen ligger i magen så är det större eller mindre risk för vidöppet läge. Min bebbe i magen ligger och tittar åt höger (sett från mitt håll) och då är risken mindre för vidöppet läge. Jag tycker att det var kanonbra att få höra det! Men det innebär också att förlossningen kan gå ÄNNU snabbare – hjälp! Men jag skulle vara så glad om jag slapp spricka igen 🙂

Någon mer som har fött bebis i vidöppet läge? Vad är era erfarenheter?

vidöppen bjudning

35 Comments

 • Mamma i Rom

  Vad spännande nu kommer eran bebis närsomhelst 🙂 Myriam föddes med vidöppenbjudning. Dem var därför tvugna att klippa (de sa att de för att undvika kejsarsnitt eller skador) och jag fick andra gradens vad de nu heter pga klipp…. Mattias (som föddes i januari i år) föddes ”normalt” och gled ut på ett helt annat sett med bara två pyttesmå stygn på ena sidan. Jag Kunde till och med sitta ner samma dag han föddes!!! Med Myriam satt jag på kuddar, på sniskan, på kanten i över en vecka efter förlossningen! Lycka till nu med allt! Elin

  • Emma - På Smällen!

   Oj vilken skillnad! Gud vad skönt att slippa en till vidöppen bjudning 🙂 Känner igen det där med att sitta på kuddar. Jag hoppas på att vara en av dom mammorna som vandrar runt på BB och inte alls ser ut som dom har fött barn haha! Tack så mycket! Kram ❤

 • Sofie

  Hej! Min tjej låg som en groda och tittade uppåt när hon kom..hon vände sig så på BB. Och det barnmorskorna tyckte va spännande var att dom hade sett många bebisar som lagt sig så det dygnet.
  Hade väldigt ont i ryggen. Men det hade jag med min första med.
  Hon va ju ute snabbt,40min:)

  Lycka till!

  • Jennie

   Jag födde nr 2 och 3 i öppen hjässbjuding. Nr 2 tyckte jag gjorde mer ont än nr 1. Nr 3 hade jag krystkänningar innan krystvärkar men inte samma smärta som vid nr 2. Alla förlossningar gick snabbt. Nr 3 allra snabbast. Från första klänningen (öht) till födsel 6,5 h. Nr 2 och 3 har samma huvudform och nr 2 som är 4 år nu har fortfarande kvar den – rund och fin med en tydligare panna, mer utstående än nr 1 som har sluttande. Jag tänker att de kanske kom ut med öppen hjässbjuding för att det var lättaste vägen för deras huvudform.

 • Josephine

  Ja Leon föddes så. Sjukt plågsam förlossning som du vet. Vet dock inte om det berodde på det eller nåt annat. Men Elise föddes på vanligt sätt tror jag. Det gick oxå betydligt mycket lättare. Men extremt tryck bakåt har jag haft med båda barnen hela förlossningen! Nästan ingen smärta alls fram i magen! Bm sa att det var vanligare med stort tryck bakåt med andra barnet. Asså jag är SÅÅÅ avundsjuk på dig just nu! Vill verkligen få uppleva detta igen! Verkligen helt fantastiskt spännande tid du är i nu! Undrar hur många barn man måste skaffa för att känna sig ”färdig” med födande-biten! ?

 • Mikaela

  Sonen föddes så eftersom han var för stor för att kunna rotera i bäckenet. Efter 14 timmars förlossning (igångsättning) fick de klippa o ta sugklocka för att han skulle komma ut. Fick grad 3 total sfinkterruptur pch sonen fick komplikationer ( han var visserligen 3 veckor för tidig också). Är idag väldigt glad och lyckligt lottade att vi båda lever och är helt återställda.

   • Mikaela

    Nä det var inget vidare men så vägde min ”lille” plutt nästan 5 kg också så hade kanske inte spelat så stor roll vilket håll huvudet var åt :-/. Hade hoppats på en ordentlig revansch dem här gången men det blir snitt istället. På FREDAG!! :-o. Helt sjukt nära nu ?

 • zarah

  Min andra föddes också så. Hade hemskt intensiva värkar redan från början. Ont i både mage och rygg och trycket var enormt. Hade ont i ryggen flera dagar efter förlossningen. Sprack lite mer än med första som kom på ”normalt” sätt men slapp yttre påverkan som klipp och sugklocka.
  Min bebis ligger också och tittar åt höger sett från mitt håll. Det gjorde första också, så hoppas denna också kommer på vanligaste sättet. Min andra låg och tittade åt andra hållet. Intressant att veta ☺

  • Emma - På Smällen!

   Åh! Jag hade också sjukt ont i ryggen. Svanken var helt låst i en vecka, kunde inte böja alls så jag var tvungen att gå ner på knä för att ta upp saker från golvet. Jag trodde det var en bieffekt av spinalen eller edan jag fick, men det kanske var detta också? Jag slapp också yttre påverkan 🙂 Hoppas också bebbe vill komma ut på det vanliga sättet denna gången 🙂

   • zarah

    Jag hade bara lustgas under den förlossningen och bm på förlossningen sa att huvudet pressar enormt mot ryggen när dom ligger med ansiktet uppåt, så hon förvarnade att det kunde sitta i flera dagar. När bebisen hade kommit ut så sa bm att hon misstänkte att han legat så för jag klagade över ryggont och väldigt ont i nedre delen av magen även mellan värkarna. Men hon hade inte velat säga något under pågående förlossning. Och det är jag glad för faktiskt. Hade jag vetat innan att han skulle komma ut med typ det bredaste omfånget så hade jag blivit rädd och nervös, och det hade nog hämmat mig en hel del.

    • Emma - På Smällen!

     Jag hade heller inte velat veta under eller innan förlossningen, men jag hade gärna velat få lite info om det efteråt. Jag har ju hela tiden trott att jag sprack så mycket för att förlossningen gick så snabbt och nu förväntas den gå ÄNNU snabbare. Jag kommer också ihåg att värkarna satt i ryggen i början av förlossningen, men sen kommer jag inte ihåg så mycket mer om hur värkarna kändes eller var det gjorde ont. Ska fråga Jair om jag klagade över ryggont, han kanske minns 🙂

 • ylva

  Min son låg så. Jag kom in till förlossningen helt öppen 2 timmar efter vattenavgång och täta värkar. Hade extreeemt ont i ryggen. Nästan all smärta satt där. När jag varit på förlossningen i 8 timmar och inget mer hänt trots fortsatt täta och starka värkar så blev det akutsnitt och det visade sig att han legat i vidöppen bjudning. 🙂

 • Karin

  Min dotter föddes så. En ganska lång förlossning men inte så smärtsam – 36 tim. från de första regelbundna värkarna, föddes efter 4-5 krystvärkar.
  Barnmorskan kallade de månfödsel – hon tittade upp mot månen. Gulligt tyckte jag 🙂

 • Alexandra

  Min son föddes i vidöppen bjudning och jag upplevde krystningsdelen som absolut värst av hela förlossningen. Det tog sån tid och det kändes inte som att det hände nånting alls. Plus att det gjorde fruktansvärt ont. Jag sprack dessutom från a till ö så att säga, så jag gick som att jag hade bajsat på mig i två veckor efteråt. Kunde inte sitta ordentligt och inte resa mig själv. Så jag hoppas på att slippa det den här gången helt klart haha! Jag har bf 28 april?

   • Alexandra

    Jaa jag blev helt återställd och när jag väl började kunna gå lite promenader upplevde jag att jag blev bättre väldigt fort:) men jag håller tummarna för att jag slipper. Sist jag var hos bm så låg bebisen med ryggen mot min rygg så risken finns ju tyvärr att hon valt att ligga så, och då blir det vidöppet igen. Jag har moderkakan i framvägg också, det hade jag inte sist.

    • Emma - På Smällen!

     Typiskt 🙁 Hoppas inte! Vad har din BM sagt om att spricka på samma ställe igen? Jag har fått så olika info när jag har pratat med olika människor. En del säger att ärr lättare går upp och en del säger att ärr är starkare än den andra huden… Som omföderska borde ju vi ha mycket bättre chanser i alla fall 🙂

 • Emelie

  Min son föddes också så! Slutade med akut snitt efter att ha varit fullt öppen i 6 timmar utan att han kom längre ner i bäckenet just pga vidöppen bjudning, har förstått att det är svårare att föda så speciellt om man är förstföderskan. Hade också nästan alla värkar i ryggen och hade krystkänningar tros att han inte var tillräckligt långt ner. Sååå jobbigt att vilja krysta och så fick man inte. Skickar en länk på en sida jag har hittat som handlar just om vidöppen hjässbjudning, den är jättebra tycker jag och jag har läst mycket om det just för att jag känner mig så snuvad på förlossningen. Lillebror kommer i juni o jag hoppas verkligen att jag kan få revansch =)
  http://www.asfaleia.se/?p=14545

  • Emma - På Smällen!

   Åh nej vad tråkigt!!! Förstår verkligen att du blev besviken 🙁 Tack för länken, jag har inte vetat något alls om detta förut så det känns både kul och nyttigt att läsa på lite 🙂 Hoppas lillebror ligger med ansiktet åt rätt håll! Kram!

  • Emma - På Smällen!

   Åh nej vad tråkigt!!! Förstår verkligen att du blev besviken 🙁 Tack för länken, jag har inte vetat något alls om detta förut så det känns både kul och nyttigt att läsa på lite 🙂 Hoppas lillebror ligger med ansiktet åt rätt håll! Kram!

 • Lina

  Min första dotter föddes också så. Gick över tiden två veckor och blev igångsatt. Förlossningen var lång, intensiv och oerhört smärtsam! Trots att jag var helt öppen i måååånga timmar med världens värkar utan paus (värkstimulerande dropp…) gled hon aldrig riktigt ner i förlossningskanalen. Hemskt! Det slutade med akut snitt. Och då fick vi förklaringen, och låg i vidöppet läge och vägde dessutom över 4 kg. Hon föddes nyfiken sa dem, och tittade upp mot världen. Och oj vad det stämde 😉 Andra förlossningen var mycket bättre. Jag hann få paus mellan värkarna, kunde hantera smärtan och bebisen kom ut mycket snabbare. Vilken skillnad!

 • sarah

  Hej!

  Mitt andra barn låg i vidöppet läge (han tittade efter vändning till vänster). Jag har blivit igångsatt båda gångerna (1:a på BF. 2:a +11) och min första förlossning tog 45 minuter (!!!) från första värk tills hon var ute. Så lätt!
  Min andra förlossning var jag öppen 5 cm innan igångsättningen men ändå tog det tre timmar (som verkligen inte är lång tid men kände så) just för att han låg i den bjudningen. Hade så ont i ryggen och klagade dagen efteråt på att det kändes som att ryggen skulle gå av. Men då berättade min man att jag hade sagt åt honom att klämma hårt runt ryggen vid varje värk, kommer inte ihåg i lustgasdimmorna. Hahaha!

  Summa summarum, ja, det gör ondare att föda och det tog längre tid i den bjudningen. Det borde tyda på att du kommer få en snabb o smidig förlossning nu då barnet ligger ”RÄTT”.

  LYCKA TILL!

  • Emma - På Smällen!

   Åhh vad jag hoppas på en lättare och smidigare förlossning denna gången! Skulle kännas som värsta lyxen! Skönt att höra att det sättet som jag födde Lucas på gör ondare för då kan det ju bara bli bättre nu ju 🙂 Tack så himla mycket! ❤

 • C

  Nej men här kommer man lite sent in i diskussionen men har upplevt exakt samma som flera! Latensfas på 30 h tills man satte igång det hela med dropp, ta hål på hinnorna mm. Sen gick öppningsskedet normalsnabbt men tog ytterligare 5-6 h innan hon trängt ner och krystade 1,5 h innan det tillslut blev våldsam sugklocka och klipp. Alltså fy bövelen, det var ju fruktansvärt!!! Det enda jag minns tydligt är min dödsångest vid krystningarna som gjorde så fruktansvärt ont bak mot rumpan! Och inte hände något heller. Huuua. När hon kommit ut utbrast man: ojdå, hon låg vidöppet! Nästa förlossning får gärna gå lite smidigare ?.

 • Sara

  Har fött två barn i vidöppet läge, senaste föddes 3 veckor för tidigt men vägde 4565 gram och var 54,5 cm lång. Från första känningen till krystkänsla var 2 timmar men då satt jag i bilen. Kom in till bb och vattnet gick strax efter, 8 minuter senare var han född. En fruktansvärd smärta mot svanskotan ja men jag fick inte ens en liten spricka, var inte ens öm fastän han var stor och kom i de läget. 7 timmar senare åkte vi hem men först via en drive-in för att äta. Kunde sitta, gå och ja vad som helst, skulle t.o.m. Kunnat ha sex samma dag om jag skulle haft lust 😀 så bara för att de är är storaoch kommer i vidöppet läge behöver inte betyda att det slutar hemskt. Jag använde ingen smärtlindring alls med nån av barnen.

 • Yasmin

  Har också fött min son i vidöppet läge, före han kom ut hann vi övernatta två nätter i förlossningssalen med semiregelbundna värkar, så det var en lång förlossning, krystningsskedet tog också över en timme, bebisen gled upp tillbaka varje gång jag krystat ner honom lite, det var nog ett riktigt sisyfosarbete! Men han kom ut helt naturligt till slut, på sista krystningen innan de skulle tillkalla läkaren för sugklocka eller klipp. Som ett under gick jag bara lite sönder, ett par styngn blev det och inga smärtor efteråt. Barnmorskan trodde jag klarade mig utan att gå sönder eftersom bebisen hade tänjt ut mig när han gled ut och in i förlossningskanalen så många varv innan jag fick ut honom 🙂 Han låg inte i vidöppet läge hela tiden utan snurrade runt under förlossningens gång och råkade ligga så när jag äntligen fick ut honom.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.