Okategoriserade

Våtservetter eller torra tvättlappar?

Jag har funderat lite på det här med våtservetter eller torra tvättlappar och jag märker att det inte bara är jag som funderar på det, så därför skriver jag ett inlägg om det (tack pilla för din kommentar). Jag har googlat runt lite och förstått att våtservetter innehåller en del kemikalier som inte bara är dåligt för en känslig bebisrumpa, utan som också kan vara allergiframkallande!

Benzylalkohol som Pampers har i sina våtservetter har blivit klassat som allergiframkallande av EU så dom väljer jag bort direkt! Men borde man kanske begränsa våtservettsanvändandet till bara skötväskan. Man har ju tillgång till vatten hemma så då kan man ju använda torra tvättlappar istället. Och man vet ju faktiskt inte vad allt är som våtservetterna innehåller!

Som pilla skrev i sin kommentar: ”många köper torra tvättlappar och sprutar vatten på dem, exempelvis med en blomspruta. Om barnet blir torr lätt i rumpan kan man droppa lite babyolja på servetten eller i vattnet. Skitsmart ju! Skonsamt för bebisrumpor, för miljön och ekonomin.”

Hur gör ni andra? Använder ni våtservetter eller torra tvättlappar? Eller gör ni på något annat sätt? Vilka märken tycker ni är bra och fungerar på era barn?

17 Comments

 • Erika

  Vi använder bara torra tvättlappar som vi blöter med varmt vatten och ibland sätter vid dit lite olja. Det är alldeles för mycket skit i våtservetter och det vill vi ju inte utsätta vårt barn för. Det är ju trots allt inget besvär med att blöta upp lite papper så jag förstår inte det bekväma med våtservetter.

 • Amanda

  Våtservetter är ju enklast när man är ute. Men inomhus finns det några torra papperstvättlappar. Såna där blåa kan vara dumma om barnet har känslig hy. När jag använt såna på barn på jobbet har det nästan börjat blöda trötta att man är jätteförsiktig och det är så hemskt!

 • Emma

  Torra tvättlappar hade jag..
  Det finns inga perfymfria tvättlappar fast det står att dom ska vara det.

  Ta torra tvättlappar och lite vatten i väska det funkar bättre

 • Nathalie, mamma till Alissa

  Vi använder mest tvättlappar men det beror på också. Ofta tar jag torra med lite vatten och olja efter jag har tagit bort det värsta med de vanliga.

  Vi använder natusan eller huggis tvättlappar.

 • Sofie - Mamma till två små

  När sonen var liten(föddes i mars) så hade jag en skål med vatten och olja på skötbordet och torra papperslappar. När vi var iväg hade jag våtservetter.

  Med dottern(föddes i nov) så blev det mest våtservetter…. Men hade mycket att göra med att man var iväg mer. Med sonen var vi mest hemma.

 • Sandy

  Vi hade skötbordet i barnrummet så där inne hade jag en skål och en liten termokanna med ljummet vatten så kunde jag bara hälla upp vatten i skålen och blöta tvättlapparna vid byte. Har nästan aldrig använt våtservetter förutom om det inte funnits tillgång till vatten. Då har jag använt liberos våtservetter som jag förstått ska innehålla minst kemikalier och skit. Det gör ont i mig när jag ser folk använda våtservetter på barn. Dom är ju dessutom svinkalla?!

 • Hannah

  Jag har nästan bara använt våtservetter, tycker dom är toppen. Om du inte vill använda det så kan jag tipsa om att köpa sånt hushållspapper som inte faller isär när det blir blött, så använder man på tex bb och Prematuren. Räcker längre och blir billigare än torra våtservetter.

 • Stina

  Vi har torra och en liten skål med vatten vid skötbordet. I skötväskan har vi våtservetter och torra och tar vatten om det finns tillgång till det 🙂

 • Tessan

  Jag har köpt tvättlappar på Ikea, sånna i tyg, som vi bara tvättar i tvättmaskinen, skitsmidigt, hehe 😉 De kostarde 29:- för 10 st.
  Vill inte använda våtservetter mer än nödvändigt, med tanke på allt som de innehåller..så dessa har vi bara i skötväskan 🙂

 • Tessan

  När vi använt tvättlapparna så sköljer vi ur dem lite i handfatet & sen hänger dem på skötbordet (har ett sådant över badkaret) & låter dem torka tills vi tvättar dem 🙂 Det blir inte alls mycket bajs på dem för det mesta torkar vi bort med hjälp av blöjan så det fungerar jättesmidigt 🙂

  Svar från Emma: Tack Tessan för ditt svar! Ja, men det låter smidigt. Synd bara att vi inte hade nåt badkar och kunde göra så… Vi har bara vårt torkställ för kläder.. vill inte gärna hänga använda tvättlappar där…

 • Emma

  Tack så mycket för alla era tips!! Tyvärr finns det mkt kemikalier i våtservetter och mkt andra saker också för den delen som forskarna inte vet hur det påverkar. Man blir ju mörkrädd när Pampers får sälja sina våtservetter i Europa när EU har klassat Benzylalkohol som allergiframkallande!! Sjukt!! Jag tänker iaf köpa torra tvättlappar och använda vid skötbordet. Vi har skötbordet precis jämte tvättstället så jag kommer använda ljummet vatten och lite babyolja, så får vi se vad bebisrumpan tycker om det 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.