Okategoriserade

Varför är det så viktigt att barn åker bakåtvänt?

– Samarbete med Axkid –

Visste ni att det är 5 gånger större risk för barn att skadas allvarligt eller att dö i trafiken om de åker framåtvänt i bilen än om de åker bakåtvänt? Många tror att det är lugnt så fort barnet fyllt 4 år, men faktum är att det faktiskt alltid är säkrare att åka bakåtvänt än framåtvänt, även för vuxna, men det blir ju lite svårt att köra bil då. Vi i Sverige är världsledande på barnsäkerhet i bil, men undersökningar visar fortfarande att var femte barn vänds framåt för tidigt, det vill Axkid ändra på. Axkid rekommenderar alltid bakåtvänt åkande så långt det är möjligt och arbetar ständigt med höja standarden på marknaden, samt öka kunskapen kring bakåtvänt åkande hos föräldrar, för att fler barn ska åka säkert i trafiken.

Hur länge ska barn åka bakåtvänt?
I Sverige är rekommendationen att barn ska sitta bakåtvänt till 4-5 års ålder, gärna ännu längre. Jag har märkt att en del föräldrar missuppfattat rekommendationen och tror att 4-5 år är en slags maxgräns och att barnen MÅSTE vändas framåt när dom fyller 5 år. Nej, nej, nej! Det bästa för alla barn är att få sitta bakåtvänt så länge som möjligt. Detta året kom Axkid med en ny bilbarnstol, Axkid ONE som jag skrivit om här, den första bakåtvända stolen med ISOfix som är godkänd ända upp till ca 7 års ålder (upp till 125 cm och 23 kg)! Stolen ger inte bara extra benutrymme för både föräldrar och barn utan har även den säkraste och enklaste installationen nånsin! Jag är inte ett dugg förvånad över att Axkid ONE vann det eftertraktade priset som årets babyprodukt år 2020 🙂

Varför är det så viktigt att barn åker bakåtvänt?
Barn är inte miniatyrer av oss vuxna, barns huvud är stora och tunga i förhållande till kroppen, dessutom är barns nackar inte tillräckligt starka för att hålla emot kraften som blir vid en hastig inbromsning eller krock. Det som händer vid en krock, när barnet sitter framåtvänt, är att huvudet kastas framåt med en våldsam kraft för att sedan kastas bakåt. Det är den här rörelsen som ger whiplash-skador till vuxna, medan barn i värsta fall bryter nacken.

Bilden illustrerar att ett barns huvud är mycket större i förhållande till kroppen. Huvudet på en 9 månaders bebis utgör 25% av kroppsvikten medan motsvarande är 6% för en vuxen. Källa: Axkid

För ett par år sedan följde jag med Axkid till VTI i Linköping där man utför krocktester på bilbarnstolar. Vi fick se en testdocka krocka i en framåtvänd stol i 50 km/h i timmen. Kraften på dockans nacke var brutal, den motsvarade hela 180 kg! Det är nästan svårt att föreställa sig, därför liknande VTI detta med att sätta fast en 180 kilos vikt på ett barns huvud och sedan lyfta upp barnet i benen med en lyftkran.

Om barnet däremot sitter bakåtvänt vid tillfället för krocken så kommer barnets huvud och rygg sjunka bakåt in i bilbarnstolens ryggstöd. Kraften blir då jämnt fördelad över hela ryggraden. När själva krocken är över, någon millisekund senare, så kommer huvudet att åka framåt, men då är det med så små krafter att barnets nacke inte skadas.

Vilken bilbarnstol ska man välja för att ens barn ska kunna åka bakåtvänt så länge som möjligt?
Först och främst vill jag VARMT rekommendera Axkid ONE som är världens första bakåtvända bilbarnstol med ISOfix som är godkänd upp till 125 cm och 23 kg. Det är den absolut bästa bilbarnstolen vi har testat, ”Guds gåva till en trebarnspappa”, som Victor så fint sa 🙂 Det bästa med Axkid ONE är typ allt, haha! Köper ni den så behöver ni ingen annan bilbarnstol eftersom den fungerar hela barndomen, från nyfödd till cirka 7 år. En annan grym bilbarnstol, som också är den mest rekommenderade för långa barn, är Minikid. Enligt eldsjälarna i facebookgruppen Bilbarnstolar så finns det ingen annan bilbarnstol som klår den, möjligtvis Axkid ONE i så fall.

bakåtvänt 4,5 år

Dela gärna inlägget för att hjälpa till att sprida hur viktigt det är att barn åker bakåtvänt!

One Comment

  • Matilda

    Hej Tigern! Alltså du borde skriva de här inläggen på engelska för här på den brittiska ön så vänder i stort sätt alla sina barn från 9-12 mån. Jag fick söka med ljus och lykta för att hitta en bakåtvänd stol till Ella efter att babyskyddet blivit för litet. Nu har vi vänt henne (4 år) men det var främst för att hon växte ur sin stol och de jag hittade här som fortfarande var bakåtvända skulle inte räcka så länge till så då köpte vi en som går bakåt och kan användas riktigt länge (dock säkrast på marknaden av framåtvända..). Utanför Sverige så är det fortfarande så många som verkligen inte har en aning om att man ska hålla barnen bakåtvända och de framåtvända stolarna dominerar marknaden totalt. Alternativen är få på bakåtvända. Fortsätt kämpa, så viktigt ämne!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.