Dötråkigt eller kravlöst – om den här föräldraledigheten

Den här föräldraledigheten blev ju inte riktigt som jag hade tänkt mig och det vet jag att jag inte är ensam om. Jag tycker synd om alla som fått sitt första barn och sitter hemma själva, utan föräldragrupper, öppna förskolan eller andra mammor att hänga med. Jag har ju ändå Isadora och oftast är Victor hemma också. Jag tycker det är tråkigt att inte kunna träffa andra, men jag känner mig inte riktigt så berövad på min föräldraledighet som jag hade gjort om jag inte haft bloggen nu. På ett sätt har jag ju faktiskt fått mer tid att jobba med gott samvete, samtidigt som isoleringen gör att jag känner mig oeffektiv och dagarna flyter samman. Jaja, det är väl lite tudelat med det där, men det är inte därför som jag skriver det här inlägget.

Jag skriver det här inlägget för jag tänkte försöka sprida en positiv tanke till alla föräldralediga som känner sig uttråkade och berövade på sin föräldraledighet. För ett par månader sen träffade jag en mamma från Lucas skola som också fött barn detta året. Hon gav mig lite perspektiv när hon berättade att även om den här föräldraledigheten är tråkig på ett sätt så har det varit hennes skönaste för hon har inte känt en massa “måsten” att hon ska passa på och träffa människor bara för att hon är ledig. Hon berättade att hon tyckte det var skönt att bara få vara hemma med gott samvete. När hon sa det så tänkte jag först att jag inte kände igen mig. Jag kände en massa måsten ändå… men med tiden så har jag faktiskt släppt alla mina måsten som innebär att jag “måste ses” eller att jag ska “hitta på saker”. Det känns delvis lite tråkigt, men samtidigt skönt, särskilt eftersom det är högsäsong just nu för influencers. Den här föräldraledigheten är ganska kravlös så här sett.

Ni som är föräldralediga just nu, vad känner ni kring den här föräldraledigeten? Hur får ni era dagar att gå och samtidigt kännas värdefulla? Tar också tacksamt emot tips på vad man kan hitta på med en rastlös 4,5 åring 🙂

Foto: https://wanderings.se

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. S

  Jag känner faktiskt som din mammakompis! Min andra föräldraledighet fick jag en depression, mycket triggad av skrikig bebis men också utmattning på grund av alla krav på att hitta på meningsfulla aktiviteter med 2 åringen och alla andra som var lediga samtidigt. Denna gången känner jag knappt några som är lediga samtidigt och sen denna sociala distanseringen gör att jag har tvingats ta det lugnt och fokusera på återhämtning och vår lilla trea.

  Dessutom njuter jag så när jag har båda mina stora barn hemma för de är verkligen fantastiska på att leka tillsammans! De är 4 och 6 år och alltså från att frukosten är svald så leker de tillsammans större delen av dagen, jag kan delta ibland, reda upp bråk när det behövs, sitta och betrakta dem med lillebror eller passa på att vila lite när han sover. Jag har nog aldrig känt mig mer harmonisk faktiskt ? kan verkligen vara i nuet på ett sätt som jag aldrig brukar kunna. Samtidigt så är det såklart ångestframkallande med pandemin men tack vare föräldraledigheten så kan man hålla sig lite i sin bubbla och stänga bort det.

  Svara
 2. Pernilla

  Ja tycker denna föräldraledighet är sjukt tråkig. Hade sett fram emot att träffa andra mammor mm. Nu e dock min man hemma arbetslös men då går man ju på varandra hela tiden istället. 🙁 Är inne på att gå in o jobba några månader och sen va ledig över sommaren igen.

  Svara
 3. Hanna

  Nu är jag hemma med mitt första barn och det är delade känslor. Vissa dagar känner jag mig så snuvad på allt, föräldragrupper, öppna förskolan, kunna träffa vänner och familj, lära känna nya mammor osv. Det känns väldigt sorgligt! Men jag försöker acceptera det och landa i nuet och ta tillvara på tiden som nybliven mamma ändå. Det blir mycket lugna dagar men hoppas på att våren kan erbjuda lite mer socialisering, om än ute åtminstone!

  Svara
 4. M

  Nu är jag inte föräldraledig….än. Väntar tredje barnet till sommaren. Men jag har aldrig varit mycket för öppna förskolan och mammagrupper osv. Jag trivs väldigt bra med att fixa hemma, gå på promenader, kanske hälsa på mormor och morfar lite mm. Nu har jag haft min syster tidigare när jag varit föräldraledig då vi fått våra barn tätt så det kanske är därför jag inte haft det behovet. Jag får se till sommaren och då kanske det är lite lugnare med coviden också. Men jag gissar att jag kommer ha fullt upp i vårt nybygge.

  Svara
 5. Linnea

  Jag är föräldraledig med vårt första barn och jag känner mig berövad av föräldraledigheten. Inga öppna förskolor, träffa andra mammor osv.
  Dessutom så har vi flyttat till ny stad så känner verkligen ingen och har ingen möjlighet att lära känna någon heller ?
  Sedan är det så många i familjen som inte har fått träffat vår dotter vilket gör ont i hjärtat med?

  Svara
 6. Evelina

  Jag är glad att min man jobbar hemifrån, så jag slipper vara ensam med bebisen. Vanligtvis är jag väldigt aktiv, men pga. Covid har jag fått ta det lugnt under graviditeten och jag känner att jag inte har missat något pga graviditeten för jag hade inte gjort de sakerna ändå pga. Covid-19. Det är synd att vår duola inte fick vara med under förlossningen, att min man inte fick vara med på BB och att våra föräldrar nu inte kan komma hit, men på det stora hela väger det att han är hemma upp detta för oss båda. Jag slipper vara hemma själv och han missar inte hennes utveckling. Det är ju inte säkert att jag hade kommit iväg till öppna förskolan. Det är inte varje dag jag kan komma ut på en promenad för att jag ammar eller så börjar hon skrika när vi går ut.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här