Williams första spruta

Igår var det dags för Williams 3 månadersbesök på BVC och första vaccineringen…! Eller ja, i alla fall den första vaccinationen som ges genom spruta… fy sjutton vad det är jobbigt! Men William var jättejätteduktig! Han fick en spruta i varje ben på samma gång och då skrek han till, men han skrek inte ens en minut. Han lugnade sig så fort han hörde ljudet av en skallra som sköterskan tog fram. Jag och Victor var sååååå stolta! Han fick också den andra dosen av rotavirusvaccinet och det sörplade han i sig gladeligen. Kanske inte med samma aptit som sist, men nästan.

Vi vägde William och vikten landade på 5770 gram och längden på 63 cm. Han är en långsmal kille 🙂 Han följer sin längdkurva exemplariskt, men han hade gärna fått gå upp lite mera i vikt, men BVC-sköterskan var inte orolig. Vi tog upp oron vi kände över att eventuellt börja tilläggsmata med ersättning, men då lugnade hon oss med att vi absolut ska värna om amningen och att det inte är aktuellt med någon ersättning. Så skönt! Jag berättade att William kanske sover lite för bra om nätterna och frågade om jag borde väcka honom, men det ska vi inte heller göra. Hon sa att det är bra att han har hittat sin dygnsrytm och att han inte äter om nätterna för det ska han ändå inte göra sen. Det viktiga är istället att han ammar med cirka 3-4 timmar och att han ammar “efterrätt”, alltså lite till när vi tror att han är mätta. Det kändes bra, även om det känns lite småjobbigt att amma när han är mätt eller verkar vara mätt eftersom han överskottsspyr hela tiden..! BVC-sköterskan förklarade också att det kan vara så att William redan har nått “amningspuckeln” som många barn når vid 4 månader.

För er som inte har koll på vad amningspuckel är för något, så beskriver Barnläkarföreningen det så här:
En del barn gör under de första levnadsmånaderna en tydlig spurt uppåt i sin placering på viktkurvan. Ofta stimuleras samtidigt placeringen på längdkurvan, men i mindre utsträckning. Under andra hälften av första levnadsåret brukar placeringen i kurvorna sjunka igen. En sådan övergående tillväxtspurt brukar kallas för amningspuckel.

William fick ingen feber eller några andra biverkningar efter vaccineringen. Det enda är att han är lite röd på benet där han fick sticket, men annars har han kommit väldigt lindrigt undan, så skönt!

Relaterade Inlägg

En kommentar

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här