Okategoriserade

Välling på natten till 3-åring

Det är helt galet hur duktig Lucas är tycker jag! Hoppas ni inte tycker att det låter som att jag skryter eller så, men jag är ändå sååå stolt! Jag vet att vissa av er läsare har barn som blivit blöjfria på egen hand långt innan vår kille, men varje förälder är ju stolt över sitt eget barn. Lucas har ju börjat vakna av att han är kissenödig och vill inte kissa i blöjan alls. Detta har blivit mer regel än undantag och blöjan är nästan helt torr varje morgon när vi går upp. Tidigare har vi bytt 1-3 blöjor per natt, nu har en och samma blöja hela natten. Istället så går han upp åtminstone 2 gånger varje natt för att kissa, efteråt har han inga problem att somna om, men jag blir helt grymt trött av att få min sömn upphackad. Jag har redan svårt med sömnen och känner att graviditeten gör mig tröttare och att nu behöva gå upp ännu fler gånger på natten… Det känns inte alls så bra. Inatt ska vi prova att ha pottan i sovrummet och se om Lucas tycker det känns ok.

Det är flera läsare som har undrat varför vi ger välling på natten och kommit med lite råd kring det, därför vill jag gärna förklara. Jag förstår absolut era råd och tar inte illa upp, men Lucas matsituation är ju ganska speciell pga hans fysiska problem med näspolyper och halsmandlar. Jag vet att barn egentligen inte ska behöva äta på natten, men på barnläkarens inrådan så ger vi honom välling när han ber om det på natten. När vi introducerade vällingen var han 1,5 år (han hade aldrig fått det innan – vi hade inte planerat att ge det), så började han gå upp i vikt igen. Innan dess var hans kurva nästan plan under 6 månader. Lucas står sig inte på vällingen så det hjälper inte om han får mycket välling innan han somnar, men däremot så sover han bättre när han äter bättre med kvällsmat. Om han äter mycket kvällsmat (dvs. gröt) så sover han ibland nästan hela natten utan välling, men detta går i perioder.

Nu är han sjuk igen och äter sämre och då brukar han vakna oftare. Det känns inte helt bra att ge sig in i vällingavvänjning när vi vet att han äter så dåligt som han gör. Om han hade ätit bra på dagen så hade det känts rimligt att ta bort vällingen på natten för i så fall hade han ju bara haft flaskan för att somna om. Jag är 100% säker på att vällingen på natten inte hänger ihop med hur mycket Lucas äter på dagen. Vi ger honom ingen välling alls på dagen när vi är hemma och han äter inte mera mat för det. Jag tror inte att han svälter sig själv i 12 timmar för att sedan dricka sig mätt på välling på natten.

Målet just nu är att ta bort vällingen på natten efter Lucas operation, men tills dess så ska vi jobba lite extra på att Lucas ska äta mer kvällsmat. Han går ofta med på att äta gröt så det ska vi fortsätta med, men vi ska även försöka vara lite kreativa så att han vill äta något mer som mättar. Till exempel en macka eller åtminstone en fruktpuré-burk. Vi tänkte även prova med yoghurt igen.

lucas välling

8 Comments

 • Nina B

  Har ni testat att ge vällingen i samband med att han är uppe och kissar (för att få lite mer sömn) eller kissa honom innan ni går och lägger er (det gör vi ibland)

 • Catarina

  Vi ger inte välling till våra flickor men om de ätit dåligt till middag så ger vi turkisk yoghurt med mosad banan. Går alltid hem och är väldigt mättande. Tips bara!

 • V

  Jag var en av dom som undrade om vällingen så tack så mycket för svar 🙂 det är ju jätte bra att barnen har någon typ av trygghet när de mår dåligt och då är det ju självklart dumt att avvänja det när barnen har en jobbig period eller när man vet att det kommer komma en tuff period (som hans operation). Jag skulle vilja att min treåring slutade med napp men han har sånna problem med magen och har svårt att bajsa så jag vill inte ta bort den förrän bajsandet har blivit lättare 🙂

 • Lin

  Förstår att ni provat allt. Skönt att välling fungerar! Ingen har provat så många olika lösningar som den problemet berör. Vår son är kroniskt förstoppad, och till oss rekommenderar folk extra vatten och katrinplommon! Hahaha! Blir så trött… Tror de inte att vi försökt precis ALLT?

  Vår 1.5-åring får välling på natten med sin magmedicin (han vägrar välling dagtid).

  • Sabina

   Vår dotter är 2,5 och stor bekymmer med förstoppning! Hon åt välling förut, men har nu slutat och nu har vi blandat movicolen med mjöl eller yoghurt istället fungerar precis lika bra! Ibland har vi även blandat med smöret, leverpastejen på smörgåsen vilket också fungerar! Fick tips av dietisten, då välling i sig kan vara förstoppande! Litet tips som ni kanske inte provat 😉 Vi hade inte fått de tipsen från barnkliniken iaf!

   • Lin

    Eftersom vår son är multiallergiker så är det lite speciellt. (Han dricker alltså inte ”vanlig” välling).

    Iom salterna i movicol så får vi forlax, vars smak endast accepteras på natten.

    Men tack för tips.

  • Karoline

   Hej, har du funderat på om er son kan vara laktosintolerant, förstoppning är mycket vanligt förekommande vid laktosintolerans, man behöver inte alls bli lös imagen! Dessutom kan fiber och fibervälling ha motsatt effekt de flesta tror att fiber är så bra för magen, men man kan bli så förstoppad av det. Pratar av egen erfarenhet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.