Okategoriserade

Vad sjutton är stjärtfluss????

Jag fick ett nyhetsbrev av Apotek Hjärtat förra veckan där dom skrivit om nån SIFO undersökning där hela 89% av alla föräldrar hade svarat att dom inte visste vad stjärtfluss är för nånting och nu undrar jag om ni hört talas om detta?

Jag har det för vi har haft det! Men herregud vad jag blev förvånad att det ens fanns något som hette så! Det finns faktiskt något som heter snippfluss, men det är nog ännu ovanligare. Vi drabbades av det 2019 när jag fick den där helt galna halsflussen som gjorde att jag blev inlagd på sjukhus i 4 dygn och nästan missade vår resa till Spanien. Ena dagen gjorde jag gastroskopi och morgonen efter var jag alltså så sjuk att jag inte kunde svälja mitt egna saliv trots morfintabletter och Kåvepenin. Jag var jättesjuk. Jag fick tre (?) olika antibiotika på sjukhuset och sen fick jag fortsätta med antibiotika under vår resa i Spanien. Trots detta fick jag halsfluss TVÅ gånger till under den här sommarn.

Under sommarn trodde vi också att ett av barnen hade blivit förstoppad. Hen grät när hen bajsade och det kom ibland bloddroppar. Vi gav lösande mat, katrinplommon osv men det hjälpte inte. Vi tänkte att det kanske var lite vätskebrist som gjorde bajset hårt också. Hen blev aldrig riktigt bra och ett halvår senare sökte vi vård och då fick vi veta att det var STJÄRTFLUSS som hen drabbats av! Hur vet vi inte, men man kan smitta sig själv om man har halsfluss. I det här fallet kan bakterierna hamnat där när jag hjälpt till att torka eller något sånt…

Det jobbiga med stjärtfluss är att det är ganska svårt att upptäcka. Få läkare vet hur det ser ut, berättade vår barnläkare. Dock är det väldigt lätt att diagnostisera. Allt man behöver göra är att topsa området och ta samma test som vid halsfluss. Detta är en sjukdom som föräldrar definitivt borde få veta mer om eftersom den är så lätt att missa.

Har ni hört om stjärtfluss förut eller känner nån som haft det?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.