Föräldrapenning

Vad händer med SGI om man går ner i arbetstid när man är gravid?

Det är många som uppskattar mina inlägg om föräldrapenning och alla tips och tricks kring detta så jag fortsätter med det tänker jag 🙂 Jag kan inte allt, men jag läser på och ifrågasätter mycket så jag lär mig hela tiden nya saker. Detta inlägget som ni ska få läsa nu har jag skrivit på i flera månader. Det har varit sjukt komplicerat att tolka Försäkringskassans regler så jag har fått ställa många kontrollfrågor, men nu tror jag att jag har lyckats reda ut alla frågetecken. Om ni vill gå ner i arbetstid eller sluta arbeta när ni är gravida råder jag ändå er att höra av er till Försäkringskassan och dubbelkolla innan så att det stämmer i just ert fall. Reglerna är såpass komplicerade (tycker jag) att även om jag har förstått allt så kanske det är svårt att förklara så att alla ni som läser kommer förstå rätt, men jag hoppas på att mitt inlägg kommer att hjälpa er 🙂

Det här inlägget handlar om vad som händer när man vill gå ner i arbetstid under graviditeten. Hur påverkas SGI om man väljer att jobba mindre när man är gravid? Och vad händer med SGI om man blir sjuk under graviditeten?

Vad händer med SGI om man går ner i arbetstid när man är gravid?

När du är gravid har du rätt att gå ner i arbetstid eller sluta helt de sex sista månaderna av graviditeten utan att din SGI påverkas, men detta gäller endast om du har arbetat stadigvarande i 6 månader i streck innan den tidpunkt som du vill gå ner i arbetstid/sluta arbeta. Om du vill sluta arbeta när det är 6 månader kvar av graviditeten så måste du ha jobbat i minst 3 månader innan du blev gravid, då är din SGI säker. Detta skyddet gäller endast om du började arbeta stadigvarande i 6 månader 240 dagar (8 månader) innan barnets beräknade födelse, om du däremot inte arbetat eller skyddat din SGI på något annat sätt så kan du straffas av 240 dagarsvillkoret. Exempelvis, om du blir gravid och börjar arbeta stadigvarande när det är 7 månader kvar av graviditeten då kommer du inte uppfylla 240-dagarskravet även om du bestämmer dig för att jobba hela vägen fram till förlossningen. Men om du däremot börjar arbeta när det är mer än 240 dagar (8 månader) kvar av graviditeten och arbetar stadigvarande i minst 6 månader, då har du skydd för din SGI om du vill gå ner i arbetstid eller sluta arbeta.

SE UPP FÖR 240-DAGARSVILLKORET!

240-dagarsvillkoret innebär att du ska ha arbetat minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen för att Försäkringskassan ska beräkna din föräldrapenning på sjukpenninggrundande nivå från och med första dagen som du tar ut föräldrapenning. Om du inte har arbetat 240 dagar och inte heller skyddat din SGI på något annat sätt så får du endast 250 kr/dag dom första 180 dagarna av din föräldraledighet (ca 7500 kr/mån)!

Det som krävs för att man ska kunna gå ner i arbetstid under graviditeten utan att vara sjukskriven eller ta ut föräldrapenning är alltså att man börjar arbeta stadigvarande i 6 månader senast när det är 240 dagar kvar av graviditeten. Om man arbetade stadigvarande redan innan graviditeten och inte haft oskyddade uppehåll så går det bra att gå ner i arbetstid eller sluta helt när det är 6 månader kvar av graviditeten.

Källa: Försäkringskassan

Vad händer med SGI om man blir sjukskriven under graviditeten?

När man blir sjukskriven under graviditeten så är SGI skyddad så länge rätten till sjukpenning kvarstår. Det betyder alltså att så länge du får sjukpenning så är din SGI skyddad.

När kan man börja ta ut föräldrapenning?

Du kan tidigast ta ut föräldrapenning från och med den 60:e dagen före beräknad förloss­ning.

 

Jag hade ingen aning om att man kunde gå ner i arbetstid eller sluta arbeta under graviditeten och ändå få samma SGI. Visste ni detta?

 

13 Comments

  • A

    Det giltiga är att skriva in sin lön som man hat som heltid när man ansöker om nytt sen ex fylla i procent man jobbar. Be dem skriva ett skriftligt beslut på den SGI man har. Mitt blev helt fel. Jag hade jobbat 6 mån heltid. Gick ner i tid 5 mån innan beräknad förlossning. När fk kontaktar min arbetsgivare säger arbetsgivaren att jag gött ner i tid Vilke stämmer men de se också att jg inte fyllde ut mina dagar. Men det gjorde jag inte eftersom jag läst och fått ok att jag skyddat mitt SGI. Så då beräknades min föräldrsrpenning på en lägre SGI samt sjukpenning då jag blev sjukskriven några veckor innan förlossning. När man pratar med handläggarna antecknar de sällan samtalet mannfår be dem skicka ett skriftligt beslut på sin SGI.

  • Nilsa

    Alltså tack. Skickade direkt till dottern. Jobbar själv med myndighetsutövning men tycker det är svårt att först all information i det just det här eftersom det alltid verkar finnas fallgropar!

  • Lin

    Jag har utnyttjat den regeln. Så sedan nyår jobbar jag 80%, föder i juni och får fp baserat på min heltidslön. Fantastiskt bra!

    Reglerna kan sannerligen vara kniviga. Jag ställde både en och sju frågor för att vara säker. Och då jobbar jag som utredare inom en annan svensk myndighet med snårigt regelverk; så lite har man ju gratis.

  • Malin

    Jag har funderat på att gå ner i tid 4 månader innan beräknad födsel, och har förstått det så som du skriver, att det inte påverkar SGI d.v.s. man får full föräldrapenning. Men det jag är osäker på är, vad händer om jag efter 2 månader på deltid skulle få komplikationer och bli sjukskriven helt? Får jag sjukpenning baserad på mitt heltidsarbete eller mitt deltidsarbete då? För tekniskt sett är jag ju sjukskriven från en deltidstjänst då. Ska såklart ringa FK och fråga, men tänkte ändå kommentera och fråga om den frågan kom upp i dina efterforskningar 🙂 Tack på förhand och tack för ett bra inlägg!

    • Emma - På Smällen!

      Nej, detta har inte kommit upp i min efterforskningar, men jag tror att det ska gå bra och att det inte kommer räknas som att du har ett deltidsarbete om du inte tar en deltidstjänst. Om du går ner i tid från din heltidstjänst så tror jag att det ska vara lugnt. Mitt tips är att både ringa och fråga men också skriva till dom på deras fb-sida. Jag tycker alltid att det är bra att han sånt där skriftligt 🙂

    • Michelle

      Hej,
      Jag jobbar just nu 80 % men har i grunden 90 % ska jag gå upp till mina 90 innan jag ansöker om FP för att får mer i ersättning? Räcker det att gå upp i tjänst i så fall en månad innan FP?

  • Anna

    Jag har haft stadigvarande men också bytt jobb mitt i, min lön har också vart ojämnn med olika OB beroende på månad… men vill nu gå ner till 75%.. men räknar de då sgi på min inkomst de senaste 6 månaderna? 8 månaderna? – räknas det då ut vad jag skulle tjänat resten av året med samma lön? Så sjukt förvirrande

  • Amanda

    Hej!
    Undrar hur det är möjligt för FK att beräkna SGI innan de fått moderskapsintyget? Oftast får man ju detta först i vecka 20. Om man nu skulle vilja gå ner i tid 6 månader innan BF så har man ju inte något intyg som styrker graviditeten.

  • Ann-Christin

    Hej,
    Läste inlägget nu. Har du koll på hur det är när man jobbar 75% och sen blir gravid… då basera ju SGI på dem 75% eller hur? Kan jag jobbar 100% ett tag så SGI grundar sig då på heltidslönen? Om det går isf hur länge borde jag jobbar heltid innan förlossningen?

    • Emma

      Det beror på om du täckt upp med föräldraledighet för dom 25% som du inte jobbar och om ditt kontrakt säger att du ska jobba 75% eller 100%. Om du är anställd för att jobba 100% men är föräldraledig 75% ska SGI baseras på 100% eftersom du skyddat din sgi med föräldradagar som du tagit ut. Du ska jobba eller ha intentionen att jobba heltid i 6 månader för att SGI ska baseras på 100% ifall du inte skyddat den: https://pasmallen.nu/hur-gor-man-for-att-jobba-upp-sin-sgi/
      Hoppas det gav svar 🙂

  • Elin

    Hej,

    Jag har haft en heltidsanställning sedan Aug 2019 och har BF i mitten av Okt 2020. Jag har läst att man har rätt att vara ledig 6 mån innan BF (och 60 dagar innan med föräldraersättning). Har du koll på om man exempelvis kan vara ledig 60-80 dagar innan BF (utan ersättning) utan att påverka sin SGI? Jag försöker förstå om/när man behöver föranmäla ledighet till exempelvis försäkringskassan så man inte förstör/påverkar sin SGI.

    Mvh,
    Elin

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.